Vzhledem k tomu, že většina hradů a zámků zahajuje svou sezónu na konci března, je nejvyšší čas se podívat na některé hodné navštívení v okolí Prahy. Konkrétně jde o dvě, dle mého mínění, méně známé památky. Nachází se velmi blízko u sebe a každá nabízí specifickou podívanou. 

Zámek Veltrusy. Zdroj: Mapy.cz

První zámek je už svou polohou velmi zajímavý, neboť přímo navazuje na daňčí oboru Veltrusy poblíž stejnojmenného městečka. Nabízí několik prohlídkových okruhů a vybere si tak opravdu každý.  V průběhu dubna zůstává otevřený jen o víkendech mezi 10:00 a 15:30. Na povahu běžného zámku je nabízena i poměrně netradiční, avšak zajímavá prohlídka s názvem Aristokracie: začátek konce. Ta přibližuje život jedněch z posledních obyvatel, Karla a Livie Chotkových. Sympatické, alespoň tedy pro atmosféru zámecké zahrady, je fakt, že nelze zajet autem až ke vchodu, ale je nutné zastavit na parkovišti na kraji obory. 

Obora Veltrusy. Zdroj: kudyznudy.cz

Po návštěvě obory a prochození expozice je nasnadě navštívit ještě druhý nedaleký zámek. Ten nese jméno Nelahozeves a cesta k němu vede přes jeden z nejzajímavějších mostů přes Vltavu. Jedná se o lávku pro pěší na hřebenu Miřejovického zdymadla. Samotný zámek patří rodu Lobkowiczů a nedaleko se nachází také rodný dům Antonína Dvořáka. Prohlídky obou budov lze stihnout v jeden den, ale dům Antonína Dvořáka lze navštívit pouze s průvodcem, a to každou sobotu v 16:00. 

Most přes zdymadlo. Zdroj: Mapy.cz

O obou zámcích se lze detailně informovat na webových stránkách (https://www.lobkowicz.cz/nelahozeves ; https://www.zamek-veltrusy.cz/cs), kde se nachází i informace o rezervaci prohlídek a aktuální otevírací doba. Spojení návštěv obou památek do jednoho dne nabízí zajímavé propojení procházky v přírodě a kulturního obohacení. Nespornou výhodou je také výborná dopravní dostupnost, ať už vlakem nebo autem.

Nelahozeves. Zdroj: Mapy.cz
Nelahozeves. Zdroj: Mapy.cz