Velikonoční svátky nejsou tolik zatíženy společenským nánosem; od doby, co se už neposílají papírové pohlednice, už si většina lidí mimo církev (resp. církve) vystačí s prodlouženým pobytem na chalupě, zdobením vajíček a pondělní koledou. Křesťané tak nejsou tolik rušeni od návštěvy kostela, ale, zvlášť v rodinách s dětmi, stejně vzniká napětí mezi očekáváním ohledně vnější podoby a hloubky vnitřního prožitku. Jak zajistit, aby děti na Velký pátek radostně nevýskaly? Je vkusné na Bílou sobotu zdobit vajíčka? A pokud ano, jak je vlastně zdobit? Loni se nám to přece nepovedlo…

Zdroj: Flickr.com

Začneme tím, co už vlastně končí. Postním obdobím. Pokud jsme ho dobře nevyužili, teď už to nezachráníme, ale aktuální frustraci můžeme využít k plánování změn na příští rok. Mnoho lidí se na čtyřicet dní neodříká (jen) masa, ale i třeba sociálních sítí a využívá získaný čas a nerozptýlenou mysl k četbě a modlitbě. Někdo ale sociální sítě třeba z pracovních důvodů opustit na víc než měsíc nemůže; ten může naopak hledat duchovní zdroje na internetu. Dnes existují různé online exercicie, kdy vám do e-mailu chodí texty k zamyšlení, někde máte i možnost kontaktovat doprovázejícího. Fungují i  Adventu, takže můžete zapátrat a příští rok vyzkoušet. (Nebo počkat, zda vám nějaké doporučíme my, až přijde čas.)

Do uší na procházku s Jezuitským půstcastem

Pokud jste nestihli žádnou duchovní obnovu, můžete to dohnat s Jezuitským půstcastem, který v několika minutových sekvencí shrne, co ten den např. zaznělo v evangeliu a pomůže vám se na chvíli zamyslet nad duchovními texty. Vzhledem k tomu, že půstcasty mají většinou rozsah od 1 do 5 minut, stihnete si ještě poslechnout třeba i všechny, které byly pro letošní postní dobu vytvořeny. Chce to jen pořádně dlouho procházku. 

Teď už ale máme nejvyšší čas chystat, jak prožijeme letošní Velikonoce. O tom, jaké bohoslužby budou ve vašem společenství, už asi víte. Možná se vás ale lidé ptají, kam mají jít do kostela Ukrajinci, kteří v současné době ve vašem městě bydlí. Ve větších městech se konají pravoslavné a řeckokatolické bohoslužby, z menších měst jim buď můžete nabídnout dopravu do těch větších, případně je pozvat k vám. Vhodné je zajistit tlumočení do ruštiny nebo ukrajinštiny, případně zorganizovat společnou ekumenickou akci, třeba křížovou cestu. I Ukrajinci, kteří necítí potřebu návštěvy kostela, budou pravděpodobně rádi, když se jich zeptáte na jejich velikonoční zvyky a pomůžete jim je nějakým způsobem dodržet i v letošním pohnutém roce.

Jaké bohoslužby můžeme doporučit k návštěvě Ukrajincům v našem okolí?

Řeckokatolické bohoslužby v celé republice najdete zde:

БОГОСЛУЖІННЯ :: Exarchat

Pravoslavné bohoslužby hledejte tady:

Расписание служб | pravoslavnik

Chrám Zvěstování Přesvaté Bohorodice | Světlo pravoslaví (pravoslaviecz.cz)

Křížová cesta pro děti v ukrajinštině

Tři evangelické farářky vytvořily podklady pro křížovou cestu a nechaly text přeložit do ukrajinštiny. Je možné listy vytisknout, případně zalaminovat, a umístit ve vaší obci, pokud v ní ukrajinští uprchlíci žijí. Součástí jsou příběhy z všedního života a úkoly pro děti a je tak možné zároveň přiblížit velikonoční příběh lidem, kteří půjdou jen náhodou kolem.

KŘÍŽOVÁ CESTA 2022 CZ.pdf

KŘÍŽOVÁ CESTA 2022 UA .pdf

Velikonoce s papežem a biskupy

Chcete-li Velikonoce strávit na bohoslužbách se svými biskupy, na webu Církev.cz najdete přehled, kde budou čeští a moravští biskupové ve Svatém týdnu.

Na Velký pátek bude možné ve 21:00 sledovat na TV Noe přenos Křížové cesty z římského kolosea. Více o poselství této křížové cesty s papežem Františkem se můžete dočíst na webu Církev.cz. Mezi texty meditací křížové cesty, které několik rodin připravilo pro tento velkopáteční obřad, vynikají svědectví ukrajinské zdravotní sestry a ruské studentky, které pracují v jedné nemocnici v Itálii a spojuje je přátelské pouto.

Praktické tipy z archivu Magazínu

V loňském a předloňském roce nám s přípravou na Velikonoce pomáhala Bára Wormová. Sepsala pro nás hezké nápady na prožívání Velikonoc s dětmi včetně křížové cesty. Nemá smysl vymýšlet vymyšlené, takže si její práci připomeňme:

Velikonoce s dětmi | Magazín Signály (signaly.cz)

Křížová cesta | Magazín Signály (signaly.cz)

2. neděle velikonoční s dětmi | Magazín Signály (signaly.cz)

Loni jsme se pokusili vytvořit praktického průvodce Velikonocemi. Většina nápadů má snad trvalou platnost, takže ho lze “recyklovat”.

Praktický průvodce Velikonocemi v době covidové I. | Magazín Signály (signaly.cz)

Praktický průvodce Velikonocemi v době covidové II. | Magazín Signály (signaly.cz)

Charita

Pokud byste chtěli spojit Velikonoce s charitou, můžete využít druhý ročník Velikonoční sbírky Daránek. Probíhá od 11. dubna do 22. května 2022 a pořádá ji Charita ČR. Cílem je získat peníze pro zařízení, služby a projekty, které pomáhají dětem v nouzi. Jde nejen o charitní azylové domy či nízkoprahová centra, ale též o podporu aktivit pro děti a mládež. Finančně můžete přispět zde.

A na závěr tři praktické tipy:

Mazanec

Kdysi jsem zkusila péct mazanec podle receptu z internetu. Jenže peču často a bylo třeba si ho upravit, aby byl co nejjednodušší. Výsledek je pořád dobrý a recept jde použít i na jidáše, vánočku, kynuté koláče nebo buchty. Takže pokud chcete zkusit mazanec snadno a rychle, připravte si:

  • 330 g hladké mouky
  • sáček instantního droždí
  • cca 120 ml teplého mléka (přidávám postupně podle potřeby)
  • 60 g cukru (část jde nahradit medem a jde ubírat, pokud chcete sladit méně)
  • 70 g změklého másla
  • 1 vejce
  • špetku soli
  • citronovou kůru a anýz podle chuti

Vše v robotu smíchejte a pokud se těsto odlepuje od stěn, dejte do tepla pod utěrku kynout (jinak musíte přidat trochu mouky, ale opatrně). Asi za hodinu znovu promíchejte, přidejte hrozinky a sekané ořechy (já dnes kupuju už nasekané mandle, čímž oproti starým časům ušetřím víc než hodinu), případně i kandovanou pomerančovou kůru a uplácejte mazanec. Zapněte troubu a dejte na dno hrnek s horkou vodou. Mazanec potřete rozšlehaným vajíčkem, vykrojte nožem kříž a  ozdobte plátky mandlí. Pečte na cca 160 stupňů asi hodinu. Musíte zkoušet špejlí. Po vytažení můžete mazanec přetřít máslem, které se rozpustí a vsákne, a mazanec pocukrovat. Nutné to ovšem není.

Rychlý recept na Boží milosti

Nestačí vám pohostit koledníky pouze vajíčkem a rádi byste jim dali i něco na zub, ale všechny obchody jsou na Velikonoční pondělí zavřené? Dám Vám rychlý recept na Boží milosti, které koledníka potěší a posílí na další koledování. 

Na Boží milosti budete potřebovat: 

  • 300 g hladké mouky
  • 2 vanilkové cukry
  • 2 žloutky
  • 1 celé vejce
  • 3 lžíce smetany ke šlehání
  • špetku soli
  • citronovou nebo pomerančovou kůru
  • olej na smažení
  • cukr moučku na obalování

Změklé máslo rozkrájejte, smíchejte s moukou a uhněťte z nich drobenku. Vsypte vanilkový cukr, špetku soli a promíchejte. Do drobenky udělejte důlek, do kterého vložte žloutky, celé vejce, smetanu a citronovou nebo pomerančovou kůru podle toho, kterou chuť preferujete. Poté vypracujte tuhé těsto, které zabalte do folie a nechte ho 15 minut uležet. Odpočinuté těsto vyválejte na užší placku, ze které radélkem vykrajujte čtverečky, do kterých vždy nařízněte křížek. Boží milosti následně zprudka osmažte v oleji a vytahujte ven, když lehce zrůžoví. Nechte okapat, ale ještě teplé obalujte v moučkovém cukru, do kterého můžete klidně přidat i skořici.

Jak na přírodní barvení vajíček?

Přesuňme se teď k té světštější části Velikonoc. K Velikonočnímu pondělí patří rozdávání malovaných vajíček, které jsme se snažili ještě den předtím rychle obarvit. Každý si může v obchodě koupit umělé barvivo na vajíčka, ale větší smysl má využití zbytků od zeleniny, ovoce a koření k tomu, abychom vejce obarvili. Nebojte se, nebudu vám sdělovat, jak se barví vajíčka pomocí cibule, to už máme asi každý vyzkoušené. Pojďme si obarvit vajíčka do pestřejších barev, než je okrová. Co takhle žlutou, zelenou, modrou nebo červenou? Ať už budeme k barvení používat jakoukoliv surovinu, postup bude vždy stejný. Surovinu vložíme do hrnce, zalijeme horkou vodou a svaříme, stačí 10 až 15 minut. Tento nálev necháme vychladnout a potom v něm uvaříme dobře omytá a odmaštěná vejce. Po uvaření je necháme vychladnout a poté je do barvy zase vrátíme. Aby barvy co nejvíce držely na vajíčku vaříme je poté znovu a o něco déle.

A jaké suroviny potřebujeme na pestré barvičky?

  • Žlutou barvu získáme z kurkumy a z heřmánku nebo také ze silného mrkvového odvaru.
  • Zelenou získáme ze špenátu, kopřiv, petrželové natě nebo dokonce z kůry jasanu.
  • Modře nám zbarví vajíčko červené zelí, ale do odvaru musíme přidat ocet, aby nám kyselé prostředí změnilo barvu z fialové na modrou.
  • S červenou barvou nám zase pomůže červená řepa. Můžete ale zkusit i brusinky či klikvu.

Vajíčka určitě nebudou tak barevně sytá, jako když je obarvíte umělým barvivem. Budou ale přirozenější a otiskne se do nich příroda se vším všudy. 

Za redakci vám přejeme krásné, klidné svátky, z kterých načerpáte sílu do dalších dní!

Velikonoční tipy sepsaly Alena Theodora Dvořáková, Anna Karešová a Martina Mátlová.