Bizár, divnosti, zajímavosti nebo situace, které jsem ani nevěděla, že se mohou stát. I tohle najdete v dnešním týdenním přehledu. Věděli jste, že může spadnout na Zem kus vesmírné lodi, nebo že půjdete na šest let do vězení, když spustíte bezdůvodně protipožární zařízení v Národním muzeu? Věřte, že i tohle se stalo a více si o tom můžete přečíst hned o kousek níže.

Jiří Šalamoun, zdroj: ČTK

Týdenní přehled 8.–14. dubna

Domov

Hrad je podezříván ze zničení dalších tajných zpráv

Kauza o skartaci tajných dokumentů dál pokračuje. Radiožurnál a iRozhlas.cz zjistili, že Hrad čelí podezření ze zničení dalších 32 tajných zpráv. Nejčastěji obsahovaly informace zpravodajců o aktivitách ruských ozbrojených sil u hranic s Ukrajinou nebo informace NATO k bezpečnostní situaci v Iráku, vyplývá z jednacích protokolů Pražského hradu. Podle „skartační knihy“ měly být tyto dokumenty zničeny až v následujících letech. Skartacemi se zabývá i Národní bezpečnostní úřad. Více informací ke kauze naleznete na iRozhlasu.cz, který se ji hluboce zabývá. 

Zahraničí

Volby v Maďarsku znovu vyhrál Orbánův Fidesz

Viktor Orbán se stal po nedělních volbách celkově po páté vítězem maďarských voleb. Jeho strana Fidesz získala přes 53 procent hlasů, čímž si upevnila svou ústavní většinu, protože obsadí 135 křesel ze 199. V povolebním projevu Orbán kritizoval bruselskou byrokracii a ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O svém vítězství řekl, že je tak velké, že ho uvidí z Měsíce a určitě i z Bruselu. EU Orbána často kritizuje kvůli prohřeškům proti demokracii a kvůli údajné korupci. Opoziční koalice Společně za Maďarsko pod vedením Pétera Márki-Zaye získala 35 procent a 56 mandátů. Strana uspěla ve většině volebních obvodů v Budapešti a také ve dvou obvodech na jihu země. Více informací o volbách v Maďarsku si přečtěte třeba na Aktuálně.cz.

Zdroj: Reuters, Leonhard Foeger

Výrobce stahuje z trhu část sladkostí Kinder kvůli podezření z výskytu salmonely 

Z obchodů mizí čokoládová vajíčka a bonbóny Kinder kvůli podezření na výskyt salmonely. Již zakoupené výrobky Kinder z továrny v Belgii s datem minimální trvanlivosti mezi 19. únorem a 27. zářím letošního roku by lidé neměli jíst. Výrobce Ferrero stahuje sladkosti preventivně kvůli několika případům salmonely, bakterie se však v žádném z testovaných produktů neprokázala. Evropský úřad pro bezpečnost potravin se zabývá 134 případy potvrzené salmonely anebo podezřením na tuto nemoc. Nejvíce případů je ve Velké Británii, kde bylo potvrzeno 63 nemocných. Další informace naleznete v článku na iRozhlas.cz.

Církev

Novým kancléřem Papežské akademie věd je kardinál Turkson

Papež František jmenoval kardinála Petera Turksona kancléřem Papežské akademie věd a Papežské akademie sociálních věd, oznámilo v pondělí Tiskové středisko Svatého stolce. Třiasedmdesátiletý kardinál pochází z Ghany a kardinálem je od roku 2003, kdy ho jmenoval Jan Pavel II. Turkson nahradí kancléře Marcela Sáncheze Soronda, sedmdesáti devítiletého biskupa z Argentiny, který byl kancléřem Papežské akademie věd a Papežské akademie sociální ch věd od roku 1998. Další informace o novém kancléři si můžete přečíst na stránkách zprávy.cirkev.cz.

Sport

Zemřel krasobruslař Divín, který získal olympijskou medaili v roce 1960

Krasobruslař Karel Divín podlehl ve středu dlouhé nemoci ve svých 86 letech. O jeho smrti informoval Český olympijský výbor. Divín se zapsal do československých sportovních dějin v roce 1960, kdy získal stříbrnou medaili na olympiádě ve Squaw Valley. Na olympiádě bojoval ještě dvakrát, v roce 1956 se umístil na pátém místě a v roce 1964 na čtvrtém; tehdy se již loučil se svou kariérou. Po ukončení kariéry trénoval mimo jiné ve Finsku a Kanadě a v roce 2001 se vrátil zpět do Brna a stal se jedním z koučů krasobruslaře Michala Březiny. Další informace o životě Divína naleznete v článku od Aktuálně.cz.

Věda

Kovový prstenec a koule, tyto předměty spadly na Indii

Na západě Indie spadl z oblohy o víkendu velký kovový prstenec a koule. Předměty by mohly pocházet z čínské rakety, která byla v loňském roce vypuštěna do vesmíru, informovala o tom indická média. Padající předměty vystrašily vesničany z okresu Čandapúr ve státě Maháráštra. Nejprve dopadl kruh o průměru dvou až tří metrů a hmotnosti 40 kg a poté koule. Kovové předměty nikoho nezranily a dopadly na prázdné pozemky. Objekty, které vstupují do oběžné dráhy většinou shoří, je ale riziko, sice nízké, že mohou dopadnout na Zem, což se stalo v tomto případě. Více se dočtete v článku od iRozhlas.cz.

Zdroj: iRozhlas.cz

Kultura

Zemřel výtvarník a ilustrátor Maxipsa Fíka

Na konci minulého týdne zemřel ve věku 84 let výtvarník a ilustrátor Jiří Šalamoun. Do povědomí českého obyvatelstva se zapsal především jako autor výtvarné podoby Maxipsa Fíka, kterého vídali v kreslených příbězích v režii Václava Bedřicha. Jeho kresby ozdobily také knihy světových autorů jako Kronika Pickwickova klubu, Poslední Mohykán, Pan Tau a tisíc zázraků nebo Tolkienův Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky. Nejvýraznějšími rysy Šalamounových ilustrací jsou hravost, sarkasmus a výrazová zkratka. Byl také dlouholetým vedoucím ateliéru ilustrace a knižní grafiky na pražské UMPRUM. O životě Jiřího Šalamouna se dočtete více v článku Českých novin

Žena spustila v muzeu protipožární systém. Způsobila škodu okolo tří milionů

O bezdůvodné spuštění protipožárního zařízení v Nové budově Národního muzea se postarala mladá žena, která tímto činem způsobila škodu v hodnotě tří milionů. Ženě se podařilo z muzea utéct, zachytily ji ale bezpečnostní kamery, díky kterým mohli policisté po ženě dál pátrat. Fotografie podezřelé zveřejnili na webu a s pomocí veřejnosti se jim podařilo určit její totožnost. Kriminalisté čin posuzují jako ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení, za které hrozí až šest let vězení, informoval mluvčí pražské policie Jan Rybanský. Žena aktivací protipožárního systému vypustila hasicí plyn ze dvou set kilových nádrží, čímž způsobila škodu v hodnotě tří milionů korun. Detailnější popis jejího činu naleznete v Českých novinách