Každé dva roky pořádají skauti ze zemí Visegrádské čtyřky (V4), tj. Česka, Slovenska, Polska a Maďarska, setkání s názvem Středoevropské jamboree (neboli Central European Jamboree, CEJ). Letos se toto setkání uskuteční v Praze ve dnech 2. - 12. srpna.

Skautská mše v Kyjově (24. 2. 2022), ilustrační foto. Foto: Richard Smolak, Člověk a víra

Středoevropské jamboree je velká mezinárodní akce, která inspiruje mladé lidi a propojuje skauty nejen z Evropy, ale z celého světa. Je určená pro mladé lidi ve věku 14 až 17 let, kterým přináší inspirativní program, dobrodružství, nová přátelství a setkání s odlišnými kulturami na jednom místě.

Kořeny této akce sahají až do roku 1931, kdy se v Praze konaly Tábory slovanských skautů. Slibně rozjetou praxi přerušily v roce 1939 počátky druhé světové války a po šedesát let pak nebyla obnovena. Další středoevropské jamboree se konalo v Praze až v roce 1997. V současné době se pořádají jednou za dva roky. Letošní setkání nese jméno řecké bohyně duhy Iris a souvisejícím motem je  „Palette of the world” (Paleta světa). Odkazuje tím na rozmanitost barev světa a lidí v něm, jejich charaktery, zájmy, nápady, emoce. Na setkání bude možné poznávat tuto rozmanitost s jejími různými odstíny a tóny. 

Více informací najdete na cej2022.cz.