Nedávno si v kinech odbyl svoji premiéru další film z kouzelnického světa Harryho Pottera. Po Grindelwaldových zločinech si fanoušci museli na další díl počkat čtyři roky a jak se zdá, že snímek Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství za to čekání příliš nestál.

Zdroj: www.imdb.com

Po předchozím díle Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny (2018) očekávání fanoušků pravděpodobně nebyla příliš velká, což je možná dobře. Brumbálova tajemství totiž ničím zvláštním nepřekvapila a předchozí díl se tento film snad ani nesnažil překonat.

Dějově se o nic závratného nejedná. Grindelwald se snaží dostat k moci a Brumbál se ho snaží zastavit. Jenže kvůli dávné krevní přísaze nemůže Brumbál zasáhnout přímo, a tak pošle magizoologa Mloka Scamandera a spol., aby to vyřešili oni. K tomu jim dá Brumbál na cestu tajemně vypadající pokyny. Jenže zatímco ve filmech o Harry Potterovi Brumbál opravdu působil jako archetyp mudrce, který opravdu ví víc, než může prozradit, a tajuplně stojí v pozadí všeho, ve Fantastických zvířatech celý tento koncept působí velmi uměle. Ve výsledku to sice všechno sice tak nějak zapadne do sebe, ale působí to spíše jako souhrn náhodných scén a není tu žádné výrazné napětí, ani žádný „wow efekt“ a úžas nad genialitou plánu, na který jsme byli u Brumbála zvyklí. Budiž jako polehčující okolnost bráno, že je to v této době vlastně docela mladík.

Po celý film jsem si kladla otázku, cože jsou to vlastně ta Brubálova tajemství? Možná tím tvůrci mysleli ono „napětí“, když Brumbál s tajuplnými indiciemi poslal Mloka, několik v podstatě náhodných čarodějů a jednoho nečara (nebo mudlu, chcete-li) zastavit Grindelwalda. Jenže jak už jsem psala výše, tohle se tak úplně nepovedlo. Spíš to vypadá, že jediným Brumbálovým tajemstvím je nakonec jeho homosexuální orientace a city, které choval (a možná stále chová) ke Grindelwaldovi. (To není spoiler, Rowlingová tuto informaci oznámila už v roce 2007.) Brumbálův coming out však proběhl spíš jen tak mimochodem a zase rychle skončil. Jelikož se podle všeho jednalo o jeden ze zásadních aspektů Brumbálova života a této série, zasloužilo si to trochu víc než jen strohé zjednodušení.

Za zmínku stojí i Mads Mikkelsen v roli Grindelwalda, kde vystřídal Johnnyho Deppa, kterého momentálně provázejí skandály a probíhá soud s jeho bývalou ženou týkající se domácího násilí. Mikkelsen je důstojným nástupcem Deppa a výměna herců dojem z filmu nijak nenaruší. Pravdou ovšem zůstává, že Grindelwald ani v předchozím díle nebyl nijak výrazný záporák. Na to, že má být Grindelwald jedním z nejnebezpečnějších kouzelníků všech dob, se zatím moc nepředvedl. Možná nás překvapí v dalších dílech, protože jsou v plánu ještě dva, ale v tuto chvíli je to průměrná postava, u níž si lze jen těžko domýšlet motivace ke zlu.

Ano, pokud máte rádi universum Harryho Pottera a chcete vidět Jude Lawa jako Brumbála a Eddieho Redmaynea jako Mloka Scamandera a nemáte příliš vysoká očekávání, Brumbálova tajemství se vám budou líbit. Jsou tu zajímavé postavy (Mlok Scamander se opravdu povedl, což se musí tvůrcům a Redmayneovi nechat), povedené efekty, občas humor, protože třeba u „krabího“ tance se smálo celé kino, a když přimhouříte obě oči, možná najdete i trošku napětí. Prostě takové ty klasické věci, co v kině čekáte. Je to film, který opět přivádí na plátna kin oblíbené postavy, kouzla a fantastická zvířata, která bychom ovšem v tomto díle mohli spočítat na prstech jedné ruky. Pro fanoušky, kteří s Harry Potterem vyrůstali, se jedná o nostalgickou podívanou, která nás v tomto díle sice na chvíli vezme do Bradavic, ale původní atmosféra už je pryč.

V širším kontextu se jedná o docela průměrný film, jehož tvůrci zapomněli, že někdy neuškodí v tom nejlepším přestat. Potenciál Fantastická zvířata mají, ale využit rozhodně nebyl tolik, kolik by mohl. Ve výsledku celý film působí trochu jako kompilace hezkých scén, které mají celé téma vyždímat do poslední kapky. Kdybych nepatřila ke skupině nostalgických fanoušků, kteří v jedenácti čekali na dopis z Bradavic, těch 150 minut v kině by byla neskutečná a nezajímavá nuda.