S pojmem výstava motýlů se můžeme většinou setkat v kontextu zasklených vitrín s vyschlými těly jednotlivých zástupců, přišpendlenými na korkovém podkladu. Pokud však tento poněkud buranský způsob obdivování přírody nepreferujete, můžete navštívit již devatenáctý ročník výstavy živých motýlů, která se momentálně koná v pražské botanické zahradě.

Zdroj: www.botanicka.cz

Expozice ve skleníku Fata Morgana s přízviskem „Motýli pod drobnohledem tak, jak je neznáte“, nabízí jedinečný pohled na to, jak se z kukly motýla stane dospělý jedinec, jak probíhá jeho výživa a další životní cyklus. Celá sekce se zaměřuje na jednotlivé části těl, kde je dopodrobna rozebraná třeba stavba křídel nebo sacího ústrojí. 

Siproeta stelenes Zdroj: 1gr.cz/fotky

Do skleníku byly na začátku roku dovezeny zakuklené larvy ze Stratfordu nad Avonou, které se postupně líhnou a zaplní prostor dospělými zástupci několika desítek druhů motýlů ze všech koutů světa. Dohromady zde bude k vidění na pět a půl tisíce jedinců. Mezi nimi, stejně jako téměř každoročně, nebudou chybět tropické druhy Morpho peleides a Morpho achilles nebo velmi specifičtí motýli, Monarchové Stěhovaví. 

Kallima paralekta Zdroj: www.idnes.cz

Výstava bývá každoročně velmi žádaná, tudíž je záhodno naplánovat návštěvu na všední den, neboť o víkendech se u skleníků tvoří nemalé fronty. Zároveň je dobré zvážit zakoupení lístku dopředu přes internet, ušetříte tak 10 % z ceny vstupného. Základní cena vstupenky pro dospělé je 150,- Kč. Podrobný ceník a další aktuální informace lze nalézt na oficiálních stránkách botanické zahrady. Otevřeno je každý den od 9:00 do 19:00, vyjma pondělků, až do 22. května. 

Zdroj: www.botanicka.cz

Nejvhodnější způsob dopravy na místo je ze stanice metra Nádraží Holešovice autobusem číslo 112 na zastávku Botanická zahrada. Cesta trvá osm minut. Auto lze zaparkovat poblíž vstupu za cenu 100,- Kč/den. Do skleníku je, na rozdíl od zbytku areálu, zakázán vstup se psem. Zároveň doporučuji spojit návštěvu výstavy i s prohlídkou běžných prostor zahrady, především pokud jste tam ještě nebyli. 

Autorem textu je Petr Junek.