V pondělních rozhovorech bychom vám rádi představili kapely, které budou doprovázet Celostátní setkání mládeže v Hradci Králové, které se chystá na srpen a všichni už o něm zaručeně víte. Jako první jsme připravili rozhovor s kapelníkem Vesmírné kapely Vojtěchem Vlachem. Vesmírná kapela nebo-li VeKa pochází z královéhradecké diecéze a její zázemí tvoří Diecézní centrum života mládeže Vesmír. VeKu jste již mohli zaznamenat na Celostátním setkání ve Žďáře nad Sázavou v roce 2012, kde ale bylo osazenstvo zcela jiné. Jaká je VeKa dnes a jak se chystá na CSM v Hradci jsme se zeptali kapelníka Vojtěcha Vlacha.

Zdroj: Facebook Vesmírné kapely

Vojto, nejprve tě poprosím, abys mi v krátkosti popsal, kdo je VeKa, a jak dlouho hraje?

VeKa vznikla z původně daleko menší scholy už v polovině roku 2000 během Celosvětových dnů mládeže v Římě. Hlavní myšlenkou tehdy bylo reagovat na poptávku v diecézi – chyběla kapela, která by doprovázela diecézní setkání. Tenhle účel si zachovala i naše současná generace, která nemá s původními členy, kromě občasného příbuzenství, společného skoro nic. Myšlenka ale zůstává a dědí se napříč generacemi. Ta naše působí zhruba ve stejném složení něco přes tři roky.

Jakými vlastnostmi bys VeKu popsal?

Řekl bych, že nás nespojují žádné specifické vlastnosti. Jsme obyčejná parta obyčejných lidí – spolčo jako každé jiné, až na to, že většinu společného času věnujeme hudbě, ať už cvičením a vystupováním nebo hraním a zpíváním jen pro nás samotné. Spolu se taky modlíme, hrajeme hry a trávíme čas i mimo kapelu. Popsal bych nás tedy jako společenství lidí, kteří se rozhodli využít dary shůry, i když to znamená „jít s kůží na trh“.

Kolik vás nyní je v kapele?

Je nás asi pětadvacet. Záleží, kolik počítáme zvukařů, členů fanklubu atd. :D 

Jaké nástroje se ve vaší kapele objevují?

Asi nepřekvapíme ničím výjimečným. Patří k nám klasicky nástroje šestistrunné i čtyřstrunné, bicí i klávesové, a taky saxofon, příčná flétna nebo trubka.

Museli jste nějak měnit složení, popřípadě dobírat lidi kvůli CSM?

Vzhledem k tomu, že jsme kapela, kde se mění obsazení prakticky neustále, tak jsme složení kvůli CSM spíše stabilizovali, než změnili. Z praktických důvodů jsme se rozhodli spojit dva mužské hlasy ve sboru do jednoho, kterému říkáme: „Kuciii“.

Zdroj: Facebook Vesmírné kapely

Jaké byly vaše první pocity, když jste zjistili, že budete hrát na CSM?

Myslím, že většina z nás si až do nedávné doby neuvědomovala, co to vlastně znamená „hrát na CSMku“. Proto se dostavily jako první pocity nadšení a odhodlání do společné práce. Tyto pocity nám i zůstaly, ale postupem času zjišťujeme, že k té radosti patří i tvrdá práce a obrovská zodpovědnost.

Jak vypadají nyní vaše přípravy, a co všechno za nimi stojí?

Scházíme se teď intenzivněji než dříve a naše soustředění jsou naplněna hlavně zkoušením, což je někdy náročné. Snažíme se ale najít si čas i na sebe jako kolektiv a být společně i jinak než jen hudebně. Kromě toho spolupracujeme s týmem hudebních koordinátorů a připravujeme propagační materiály. 

Jak často se setkáváte?

Od ledna cvičíme každý měsíc alespoň jeden víkend, někdy i víc.

Můžeme očekávat na CSM nějakou novou autorskou píseň?

Kvůli typu akce jsme se rozhodli vsadit spíše na všeobecně známé písně, aby si s námi mohlo zazpívat co nejširší publikum. Poměrně neprobádané vody tvoří několik kousků ze zahraniční tvorby v českém překladu, ke kterým si ale, věříme, najdou posluchači svoji cestu. Několik autorských skladeb máme v rukávu, plánujeme se jim však plně věnovat až po CSMku.

Kolik nových písniček si na CSM pro účastníky připravujete?

Celkem cvičíme zhruba dvacet nových písní, ale ke každé se snažíme přistupovat individuálně a tak, aby se v ní našlo něco jedinečného.

Jaká píseň je teď u vás v kapele oblíbená?

Nemůžu mluvit za celou kapelu, ale moje srdcovka je naše verze písně Jsi majákem, v originálu My lighthouse od skupiny Rend Collective. 

Co pro VeKu znamená doprovázet CSM svou hudbou?

V první řadě velkou čest a důvěru, kterou se budeme snažit nezklamat. Kromě dalšího i možnost zahrát si na největším pódiu za hodně dlouhou dobu – pro všechny současné VeKáče dost možná poprvé v životě.

Už víte, kdy přesně budete na CSM hrát?

Kromě samotného setkání doprovázíme i přípravný týden, kdy se všechno bude teprve dochystávat. Dá se tedy říct, že to pro nás bude taková generálka na to hlavní – tedy hraní na hlavním pódiu, kde nás účastníci uslyší první dva dny setkání.

Mohou si vás lidé přijít poslechnout ještě před CSM, popřípadě kam a kdy?

Vzhledem k náročnému zkoušení a chystání až do CSM neplánujeme žádné vystoupení, ale můžete si nás poslechnout třeba na YouTube nebo Spotify.

Zdroj: Facebook Vesmírné kapely