Málokterý křesťan, který využívá internet, nezná Vojtěcha Kodeta. Zná ho i mnoho těch, kteří na internet nechodí. Vojtěcha Kodeta zná… no asi každý. A teď ho můžeme poznat zase o něco víc. Kromě knihy rozhovorů vám představujeme jednu výstavu a jeden způsob relaxace u televize. Snad vás něco z toho zaujme.

Zdroj: FB farnosti Stodůlky

Vojtěch Kodet: Bůh své bitvy neprohrává

Kniha karmelitána, známého řečníka, bývalého exorcisty, představeného řádu a znovuobnovitele kláštera v Kostelním Vydří je kronikou nejen otce Vojtěcha, ale i dějin 2. poloviny 20. století. V rozhovorech, které vedl Jan Paulas, se hned ze začátku dostaneme ke kritickým mezníkům našich dějin. To vše je podané perspektivou obyčejného člověka, který může měnit malé dějiny svého okolí. Kniha se dokonce umístila v anketě Katolického týdeníku na druhém místě a to právem. Otec Vojtěch nabízí pohled na problematiku církve (od seminářů po biskupy). Podává ho zcela nezkresleně. Mluví o církvi, své spiritualitě, která je mi velmi blízká. Nic nezatajuje (spolupráce církve s STB, nevhodné vypořádání se se skrytou církví atd.). Podává zkušenosti s konkrétním zlem, v které mnozí věřící i kněží nechtějí věřit. A přes všechny jeho úspěchy, uzdravení, tisíce posluchačů jeho přednášek, setkává se s nepochopením, nepřátelstvím i pomluvami. To vše snáší trpělivě, neboť ví, že Bůh své bitvy neprohrává.

Jan Krejčí

Zdroj: Anna Vavríková / MAFRA / Profimedia

Výstava Odkryté příběhy

Audiovizuální výstava Odkryté příběhy 20. století je od 22. března otevřená v Olomouci. Výstavu pořádá Paměť národa a je možné ji navštívit v bývalém protiatomovém krytu z poloviny 50. let minulého století v Bezručových sadech. Výstava představuje dramatické osudy pěti pamětníků války a komunismu z Olomouckého kraje, které doplňuje to nejzajímavější z celé sbírky Paměti národa a velkoformátové projekce archivních fotografií obohacené originálním zvukovým designem. Výstava je otevřena do 30. června 2022 a více informací a vstupenky najdete na webu.

Martina Mátlová

Zdroj: townandcountrymag.com

The Home Edit (Proměna domácnosti: Vysněné bydlení)

(USA, 2022)

Asi každý zná seriály na bázi „Jak se staví sen”. I v České republice je tento formát oblíbený a české produkce ho točí. Mně ale nebaví jen tak nějaké stavění nebo dekorování. The Home Edit je o organizování a skládání věcí tak, abyste dokázali doma udržet pořádek a zároveň to bylo hezké. 

Majitelky firmy The Home Edit každý díl pomohou jedné rodině a poté jedné celebritě. Vždy jim organizují určitou část domácnosti, například garáž, kuchyň, šatnu nebo ložnice. V průběhu epizod majitelky představí nějaké tipy, jak bychom si i my mohli uchovávat doma větší pořádek a organizovanost. Důležitým pravidlem, které jsem se v průběhu sledování naučila, je, že vše musíme rozdělovat do kategorií a dát každé věci své místo, poté je o hodně jednodušší pořádek udržet. Jako třešnička na dortu je ukládání věcí podle barev. Majitelky se rády vyžívají v tom, že třeba knihy skládání podle barev do duhu, ale nejenom knihy, ale spoustu jiných věcí, které najdete doma. 

Seriál má již druhou sérii a zhlédnout ho můžete na Netflixu. Já to odpočinkový seriál, u kterého nemusíte přemýšlet, ale můžete se inspirovat a některé tipy zavést i u vás doma. 

Anna Filipová