Hvězdně obsazený film, odpočinkový seriál, odborná kniha. To jsou dnešní tipy z naší redakce. Tak pokud vás zrovna čeká volný večer, zkuste se podívat, zda by vás něco z naší nabídky neoslovilo. 

Bobby. Zdroj: csfd.cz

Bobby/Atentát v Ambassadoru (Bobby)

Režie: Emilio Estevez, USA, 2006, 112 min

Osudy několika postav na pozadí jedné tragické události v dějinách nejen americké historie. Dne 5. června 1968 byl postřelen senátor Robert F. Kennedy v hotelu Ambassador v Los Angeles, ve kterém přednesl svůj projev v rámci své kandidatury na prezidenta Spojených států. Není to ovšem o Kennedym a jeho atentátu, ale o obyčejných lidech, kteří jsou zrovna přítomni v tomto osudném hotelu. Některé postavy a jejich příběhy se postupně protnou, jiné se završí až na konci snímku, kde sledujeme atentát na Kennedyho. Obrovskou roli v tomto případě hraje obsazení daných postav, které je opravdu skvostné a představí se v něm hollywoodská špička, např. Anthony Hopkins, Demi Moore, Sharon Stone, Elijah Wood, Laurence Fishburne nebo Helen Hunt. Hlavně díky nim se snímek velice dobře sleduje. Přispívají k tomu i archivní záběry Roberta Kennedyho, jež se dochovaly a dotvářejí tak atmosféru, která spěje k nešťastnému okamžiku. Opravdu povedený film se zajímavými postavami, které mohly být součásti jednoho atentátu.

Zdeněk Červenka

Zdroj: Alza.cz

Daniel Prokop: Slepé skvrny

Zajímá vás společnost, politika a veřejné dění? Potom byste tuto knihu určitě neměli vynechat. Sociolog Daniel Prokop ukazuje na základě vědeckých výzkumů a dat různé fenomény dnešní společnosti, upozorňuje na strukturální problémy a v některých případech i nabízí jejich řešení, opět podložené sociologickými a ekonomickými daty i zahraniční zkušeností. Kniha se věnuje sociální stratifikaci, představuje několik sociálních skupin, které vykazují podobné ekonomické a sociální ukazatele a na základě toho rozebírá jejich pohled na svět, například jejich vztah k institucím. 

Kniha je rozdělena na kapitoly podle témat, kterým se věnují. Dočteme se o chudobě, populismu, exekucích i matkách samoživitelkách. Na knize oceňuji právě její široký záběr témat, takže si v ní každý dokáže najít, co zajímá právě jeho.

Lída Blažková

Zdroj: csfd.cz

Neskutečná Anna (Inventing Anna)

(USA, 2022)

Minisérie Neskutečná Anna, kterou je možné zhlédnout na platformě Netflix, byla natočena podle skutečných událostí a sleduje osud novinářky Vivian Kent. Ta pátrá po tom, kdo je zatčená Anna Delvey, vlastním jménem Anna Sorokin, které se podařilo oblafnout newyorskou smetánku tvrzením, že je bohatá německá dědička. A to navíc vůbec z Německa nepocházela!

Jedná se o drama, proto nečekejte žádnou přehnanou akci. V devíti epizodách má divák možnost sledovat při práci novinářku, která se snaží vypátrat, jak se mladé dívce původně z Ruska podařilo všechny přesvědčit, že má peníze. Tím se prolínají záběry z Annina předchozího života, které odhalují její taktiku. Jen těžko se pak divák rozhoduje, jestli otravnou Annu nesnášet, nebo obdivovat za její inteligenci a odhodlání vybudovat umělecké centrum.

Neskutečná Anna je velmi dobře zpracovaný seriál se zajímavým námětem, za nímž stojí režisérka Shonda Rhimes, autorka a producentka úspěšného seriálu Chirurgové.  Pokud vás zajímají příběhy podle skutečných událostí s podobnou tématikou, nenechte si na Netflixu ujít ani film Podvodník z Tinderu (2022), který je oproti Neskutečné Anně mnohem akčnější.

Martina Mátlová