Jednou z rozlehlejších a zároveň rozmanitých přírodních oblastí, které Česko nabízí, je nepochybně CHKO Žďárské vrchy. Nachází se na strategické pozici zhruba uprostřed republiky a ohraničují ji města Žďár nad Sázavou, Nové město na Moravě, Hlinsko a Polička. Vyhlášena byla už v roce 1970 a později se k její hranici přimknula další oblast, Železné hory. 

Kostel sv. Jana Nepomuckého. Zdroj: www.vysocina.eu

Bohužel ani této lokalitě se, stejně jako většině zalesněného území naší republiky, nevyhnulo odlesňování původního jedlobukového lesa a následná výsadba smrkové monokultury, původně k hospodářským účelům.  Ač se zřejmě ráz krajiny od toho původního mírně liší, stále je zachováno vlhké a rašelinovité prostředí, ve kterém pramení několik řek, kupříkladu Chrudimka nebo Sázava. Územím také prochází hranice úmoří Černého a Severního moře. 

Devět skal. Zdroj: roubenkastepanka.cz

Vzhledem k tomu, že se jedná o vrchovinu, žádné vysoké hory zde nenajdeme. Nejvyšším bodem je Devět skal s výškou 836 metrů, který je zároveň asi nejnavštěvovanějším turistickým cílem. Výjimečný je vrchol především specifickým kamenným základem s mnoha vystupujícími skalami, například Záludnou věží nebo Pyramidou. Dostupná je také skalní vyhlídka s rozhledem na jižní a severní strany. Využitelné jsou také mnohé horolezecké cesty, vyznačené především v severní části hřebene. 

Velké Dářko. Zdroj: zdabrskevrchy.cz

Velkým lákadlem může být pro některé také rybník Velké Dářko s rozlohou přes dvě stě hektarů. V létě je využitelný ke koupání a vodním sportům; na jižním břehu se nachází i kemp s občerstvením. V jižní části území se nachází další dva rybníky, Veselský a Matějovský, s výskytem zajímavých druhů ptáků a naučnou stezkou okolo. 

Horácká architektura: Zdroj: https://hm.nmnm.cz/wp-content/uploads/sites/15/2020/04/hm_st.-1.1.jpg

Typická pro tuto oblast Vysočiny je takzvaná horácká architektura. Zajímavým cílem je také skanzen v Hlinsku, který shromažďuje domy z období poloviny osmnáctého století. Asi nejvýznamnější kulturní památkou je však kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáře nad Sázavou. Jedná se o unikátní stavbu s půdorysem ve tvaru pěticípé hvězdy od architekta Jana Blažeje Santiniho. 

Jak jste asi z popisu vyvodili, oblast Žďárských vrchů nabízí pro všechny skupiny více než dostatečné vyžití. Území nabízí mnoho turistických a několik naučných stezek, nepřeberné množství cyklostezek a desítky dílčích přírodních památek. Architektonické cíle a další kulturní vyžití je zde pak příjemným doplněním rázu lokality. 

Autorem textu je Petr Junek.