Nejen pro ty, kterým protekl poslední březnový týden mezi prsty a ani si nestačili otevřít stránky se zprávami, přinášíme nové informace ze světa i domova. V týdenním přehledu zpráv se dozvíte o útoku studenta na učitele, velrybím trusu, který možná zachrání svět a o tom, kdo získal ceny Oscara. 

Zdroj: Danny Peterson

Týdenní přehled 25. – 31. březen 2022

Domov

Prezident Zeman udělil milost Miloši Balákovi

Prezident Miloš Zeman udělil milost šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi, který byl minulý týden odsouzen s konečnou platností k tříletému vězení za ovlivnění dvousetmilionové veřejné zakázky na zajištění a odvodnění svahů v Lánské oboře kolem vodní nádrže Klíčava. Také by měl zaplatit 1,8 milionu korun a má čtyřletý zákaz činnosti. Prezident mu ale vše prominul. Lesní správa Lány je příspěvkovou organizací Kanceláře prezidenta republiky a Balák je podřízený kancléři Vratislavu Mynářovi. Ten dosud odmítal Baláka zbavit funkce, zdůvodňoval to presumpcí neviny. Prezidentova milost rozčílila mnohé politiky, kteří s tímto krokem nesouhlasí. Více o kauze můžete zjistit na iRozhlasu v obecném článku a dále v rozhovoru s Eliškou Wagnerovou, bývalou místopředsedkyní Ústavního soudu a senátorkou za Zelené. 

Útočník napadl učitele mačetou. Ten po útoku zemřel

Ve čtvrtek dopoledne napadl útočník učitele na Středním odborném učilišti na Praze 4 Michli. Ten útok nepřežil a podlehl velmi vážným poraněním způsobeným mačetou. Nikdo jiný zraněn nebyl. Pachatel z místa činu utekl, zbraň ale nechal na místě. Po útočníkovi pátralo několik stovek policistů a vrtulník. Po zhruba hodině se ho podařilo policii dopadnout. Pachatel je studentem tamní školy. Podle ministra školství Petra Gazdíka (STAN) se žák nepohodl s učitelem kvůli studijnímu neúspěchu, který se patrně stal den předtím. Detailnější informace se dočtete na iRozhlasu.cz.

Zahraničí

Z Ukrajiny uprchly již čtyři miliony lidí

Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) z Ukrajiny uprchly od začátku ruské invaze již čtyři miliony lidí, z toho dva miliony lidí odešly do sousedního Polska. Odhady OSN říkají, že dalších 6,5 milionu lidí je vysídleno na území Ukrajiny. Mezi uprchlíky jsou i dva miliony dětí, což udává Dětský fond OSN. Další běženci uprchli do Rumunska, tam jich zamířilo kolem 609 tisíc, do Moldavska, Maďarska a Slovenska. Česká republika udělila lidem zasažených ruskou invazí již 245 tisíc víz, počet ukrajinských uprchlíků je ale pravděpodobně daleko vyšší. Premiér Petr Fiala (ODS) před osmi dny uvedl, že jich je zde asi tři sta tisíc. Téměř polovinu tvoří děti a čtyři pětiny dospělých jsou ženy. Další informace najdete na ČT24.

Církev

Modlitby u Mariiných nohou probíhaly po celém světě

Po celém světě v pátek večer zazněly modlitby k Neposkvrněnému Srdci Panny Marie za mír na Ukrajině a v Rusku. Lidé se setkali na poutních místech, ať už to byly Lurdy, Fatima, Loreto nebo Lujian, anebo v kostelech v místě svého bydliště a modlili se k Panně Marii. Aktu zasvěcení Neposkvrněnému Srdci Panny Marie předsedal papež František z baziliky sv. Petra. Po celém světě zaznívala modlitba: „Matko Boží a naše, slavnostně svěřujeme a zasvěcujeme tvému Neposkvrněnému Srdci sebe, církev a celé lidstvo, zvláště Rusko a Ukrajinu… Uhas nenávist, zmírni pomstu, nauč nás odpuštění.“ K modlitbě se sešli i v Rusku, a to kolem svého pastýře mons. Paola Pezziho, který hmatatelně zastoupil Svatého otce. Více se o celosvětové modlitbě dočtete na zprávy.cirkev.cz.

Zdroj: zpravy.cirkev.cz 

Věda

Z vesmírné stanice se po 355 dnech vrací Američan Vande Hei

Na Zem se po necelém roce vrací americký astronaut Mark Vande Hei. Ještě na počátku měsíce nebylo zcela zřejmé, jestli astronaut z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) vůbec odletí kvůli ruské invazi na Ukrajinu. Ochlazení vztahů mezi Spojenými státy a Ruskem se totiž taktéž promítlo do spolupráce ruského a amerického kosmického úřadu. Generální ředitel ruské vesmírné agentury Dmitrij Rogozin varoval, že by ISS mohli nechat spadnout na Zem, a že by tam mohl Vande Heie zůstat. Výhružky byly ale plané a Američan se vrací zpět domů. Vande Heie na svém vesmírném pobytu prováděl mnoho vědeckých experimentů, které podle něho budou mít velký význam. Jeho neoblíbenější experiment byl pěstování chilli papriček, jejichž vůni a chuť bylo podle Vande Heie úžasné ve vesmíru cítit. Více se dočtete v článku od iRozhlasu.cz.

Velrybí trus je hnojivo. Umělé výkaly by mohly zachránit planetu

Přes deset let víme, že velrybí výkaly jsou pro mořský svět prospěšný. S tím v roce 2010 přišel německý vědec Victor Smetacek, jehož výzkum ukázal, že velryby sice sežerou tuny ryb, ale výkaly plné železa podporují růst rostlin a dalších oceánských organismů. Mezi tyto organismy patří i fytoplankton, který může explodovat až do takzvaného vodního květu, když je v okolí vysoké množství živin. Vodní květ pohlcuje oxid uhličitý, který přispívá ke změně klimatu. Poté, co se fytoplankton nakrmí plynem, uvolňuje kyslík. Naše oceány absorbují až 30 procent oxidu uhličitého, který se uvolňuje do atmosféry spalováním fosilních paliv, napsal německý server stanice Deutche Welle. Nyní chtějí výzkumníci zjistit, zda je možné zmíněných 30 procent ještě zvýšit. Pokusí se o to pomocí umělých velrybích výkalů, kterými budou chtít podpořit růst fytoplanktonu. Další informace najdete v článku od iRozhlasu.cz.

Zdroj: Zoom magazín

Kultura

Bruce Willis ukončil hereckou kariéru

Americký herec Bruce Willis ve věku 67 let končí s herectvím, oznámila jeho rodina. Lékaři mu zjistili afázii – nemoc, při které pacient částečně přichází o schopnost mluvit a porozumět řeči v důsledku poškození části mozku. Willisova rodina sdílela tuto informaci pod příspěvek na Instagramu. „Chtěli jsme jako rodina sdílet s Bruceovými skvělými podporovateli, že náš milovaný Bruce se potýká s určitými zdravotními problémy a nedávno mu byla diagnostikována afázie… po pečlivém zvážení Bruce zanechá své kariéry, která pro něho mnoho znamenala.“ Další informace o Bruceově životě najdete na Seznam Zprávách

Ceny Oskara letos válcoval film Duna

V neděli se uskutečnil 94. ročník udílení Oskarů od Akademie filmového umění a věd v sálu Dolby Theatre Hollywood v Los Angeles v Kalifornii. Zlaté sošky se předávaly ve 23 kategoriích. Cenu za nejlepší film vyhrál film V rytmu srdce, sošku za nejlepší režii získala Jane Campion za film Síla psa, za nejlepší mužský herecký výkon byl oceněn Will Smith z filmu Král Richard: Zrození šampiónek a nejlepší ženský herecký výkon obsadila Jessica Chastain z filmu The Eyes of Tammy Faye. Nejvíc kategorií obsadil film Duna, který získal sošku za nejlepší kameru, střih, výpravu a dekoraci, zvuk, hudbu a vizuální efekty. Více o oceněných kategorií se dozvíte na stránkách betarena.cz.

Zdroj: Profimedia