Papež František vyzval biskupy po celém světě, aby se společně s věřícími připojili k jeho modlitbě za mír a zasvěcení Ukrajiny a Ruska Panně Marii. Toto zasvěcení pronese Svatý otec v pátek 25. března od 17:00 hodin ve Svatopetrské bazilice. Tento akt také jako jeho vyslanec vykoná ve stejný den ve Fatimě kardinál Konrád Krajewski.

Papež František během loňské návštěvy Slovenska. Foto: Anicka Guthrie, Člověk a víra.

„Tento úkon je úkonem univerzální církve, která svěřuje budoucnost lidstva Královně míru a v těchto dramatických chvílích přináší Bohu, skrze jeho i naši Matku, bolestný nářek všech trpících, naléhavě volajících po ukončení násilí. Zvu Vás proto, abyste se k tomuto úkonu připojil a svolal na den 25. března kněze, řeholníky, řeholnice a všechny věřící, ke společné modlitbě na posvátných místech, aby z úst Božího lidu stoupala sborová a pokorná modlitba k jeho Matce. Připojuji Vám text speciální zásvětné modlitby, abychom se ji ten den mohli modlit v bratrském spojení,“ vyzval papež František biskupy ve svém dopise z 21. března.

Texty k zasvěcení Ukrajiny a Ruska Neposkvrněnému Srdci Panny Marie byly zveřejněny ve středu a jejich český překlad je dostupný například na webu Církev.cz.

Modlitbu Svatého otce z Baziliky svatého Petra bude možné sledovat od 17:00 ve vysílání TV Noe. Přímý přenos bude také k dispozici na Youtube kanálu Vatican Media Live.

Zasvěcení v České republice

Předseda České biskupské konference Jan Graubner vyzval biskupy, aby se k iniciativě papeže Františka připojili. Ke spoluúčasti na kající modlitbě za mír zve i královehradecký biskup Jan Vokál na stránkách diecéze. „Přijměme tuto iniciativu Petrova nástupce v pevné víře a křesťanské naději. Ač se může zdát, že není v moci jednotlivců utrpení na Ukrajině ani jinde zabránit, posiluje nás důvěra v Boží milosrdenství a v mocnou ochranu Panny Marie, která nás, bez ohledu na národnost, chová ve svém Neposkvrněném Srdci jako své děti,“ stojí v prohlášení biskupa Jana Vokála.

V České republice je na tento den v jednotlivých farnostech naplánováno mnoho setkání a bohoslužeb. Podrobnější informace se dozvíte na stránkách svých farností. Bohoslužby budou sloužit i čeští biskupové. V litoměřické diecézi bude biskup Jan Baxant sloužit v katedrále sv. Štěpána v Litoměřicích mši svatou již ráno v 7:30, aby se pak věřící mohli v podvečer v 17:00 připojit prostřednictvím vysílání k papeži Františkovi. Plzeňský biskup Tomáš Holub spolu s emeritním biskupem Františkem Radkovským vykonají toto zasvěcení Ukrajiny a Ruska Neposkvrněnému Srdci Panny Marie při bohoslužbě v kostele Povýšení sv. Kříž v Karlových Varech – Rybářích v 18:00.

V Brně se v pátek 25. března sejdou věřící v katedrále sv. Petra a Pavla na Petrově v 19:00, kdy proběhne modlitba za mír a k zasvěcení Neposkvrněnému Srdci Panny Marie. V ostravsko-opavské diecézi bude apoštolský administrátor biskup Martin David slavit v bazilice Navštívení Panny Marie ve Frýdku od 17:00 hodin mši svatou spojenou s obřadem zasvěcení. „Prosím, připojme se také v naší diecézi podle svých možností k této modlitbě za mír na Ukrajině a skončení válečného konfliktu,“ vybízí biskup Martin David věřící z ostravsko-opavské diecéze.

Zdroje

https://www.bihk.cz/aktuality/zpravy/biskup-pripojte-se-v-patek-k-modlitbe-za-mir-12363

https://www.bip.cz/zasveceni-ukrajiny-a-ruska

https://www.biskupstvi.cz/2022-03-19-zasveceni-ukrajiny-a-ruska-neposkvrnenemu-srdci-panny-marie

https://www.dltm.cz/pozvani-k-pripojeni-se-k-zasveceni-ukrajiny-a-ruska-neposkvrnenemu-srdci-panny-marie

https://www.doo.cz/posledni-zpravy/5326-zasveceni-ukrajiny-a-ruska-neposkvrnenemu-srdci-panny-marie-v-patek-25-brezna.html

https://zpravy.cirkev.cz/text-k-zasveceni-ukrajiny-a-ruska-neposkvrnenemu-srdci-panny-marie_6287

https://www.cirkev.cz/cs/aktuality/220318k-zasveceni-ukrajiny-a-ruska-neposkvrnenemu-srdci-panny-marie-se-prida-cely-svet