Studentské hnutí Univerzity za klima obnovuje svou činnost. Co má tato iniciativa za sebou? Na koho navazuje? A jaké jsou její požadavky?

Není k dispozici žádný popis fotky.
Zdroj: Facebook UzK

Iniciativa Univerzity za klima (UzK) vznikla před třemi lety jako hnutí vysokoškolských studentů, kteří se chtěli přihlásit k vizi ochrany klimatu. Podle svých slov cítili potřebu vyjádřit podporu studentům pořádajícím stávky za klima, které se konaly pravidelně v pátky. Celosvětové hnutí Fridays for future pořádalo stávky s odkazem na švédskou dívku Gretu Thunberg, která ve svých šestnácti chodila sama protestovat před švédský Parlament. Její vytrvalost a odhodlání inspirovalo studenty po celém světě včetně Česka. Univerzity za klima se dotyčných stávek účastnily v rámci Univerzitního bloku, a přestože v akademickém prostředí páteční absenci málokdo postřehne, svou účastí vyjádřili studenti jasné stanovisko, které ke klimatické problematice zaujímají.

Popis není dostupný.
Zdroj: Facebook UzK

Činnost obou hnutí utlumila pandemie Covidu-19, která zamezila pořádání veřejných shromáždění, a přestože se obě snažila fungovat v online světě, mediální pozornost směřovala během tohoto období jiným směrem a jejich podpora ochabla. Hnutí FFF využilo období k vlastní reorganizaci a k budování vnitřní struktury a uspořádalo i několik online akcí. UzK se do veřejného dění zapojovalo ještě během roku 2020, ale následující rok ho mnoho členů opustilo a nemělo tak daleko k úplnému zaniknutí.

Jistá změna přišla až s novým akademickým rokem (podzim 2021), kdy se k hnutí přidalo několik nových členů a členek, kteří pracují na znovuobnovení této iniciativy. V blízké době se tak bude konat úvodní akce, která má hnutí představit dalším studentům i členům akademické obce. Nyní jsou jeho součástí studentky a studenti Filozofické fakulty UK, Právnické fakulty UK, Přírodovědecké fakulty UK i Fakulty sociálních věd. V budoucnu se však počítá se vznikem jednotlivých buněk UzK na úrovni více univerzit. Před pandemií Covidu-19 existovaly jednotlivé buňky například v Olomouci, Brně, Ostravě, ve Zlíně a samozřejmě v Praze, pandemie však jejich činnost zastavila a podle dostupných informací se na jejich obnovení pracuje zatím pouze v pražské skupině.

Z dosavadní činnosti UzK je možné připomenout kontroverzní okupační stávku na Filosofické fakultě UK v Praze, kdy studenti na několik dní obsadili její prostory. Stávka začala 12. listopadu 2019 s odkazem na rok 1989 a několik studentů na škole přespalo do dalšího dne. Součástí programu byly přednášky, koncerty i workshopy. Studenti stávkou chtěli upozornit na nedostatečné řešení klimatické krize, požadovali například zamezit další těžbě uhlí a výrobě elektřiny z tohohle zdroje do roku 2033, uhlíkově neutrální vnitřní fungování Univerzity a posílení její role ve veřejném prostoru. Podle UzK akademická obec dostatečně nevyužívá svůj potenciál a málo se vyjadřuje ke klimatickým otázkám. Dalším požadavkem bylo zřízení pozice manažera pro udržitelný rozvoj, která v posledních měsících skutečně vznikla; nyní tuto pozici zastává Ing. Kotábová, jejímž cílem je spolupracovat se studenty, s rektoratem, jednotlivými fakultami a hledat shodu na řešení klimatické krize napříč všemi úrovněmi Karlovy Univerzity. Na další požadavky je možné se podívat zde.

U odborné veřejnosti panuje shoda na tom, že řešení klimatu je jedním z nejpalčivějších problémů dnešní doby. Poslední oficiální zprávy ke stavu klimatu přinesly alarmující informace a predikce. Problémy, kterým čelíme nyní, může klimatická krize ještě prohloubit a je třeba ji tak řešit na co nejvíce možných úrovních. Dnešní studenti vstupují do světa za přítomnosti hned několika krizí současně a mnozí si uvědomují jejich dopady; je tak úkolem státu, společnosti i každého z nás postavit se k veřejnému dění odpovědně a myslet při svém jednání na ty, kteří ještě mají své životy před sebou.