Každý den přináší nové zprávy. Probírat se nynějším děním, a především děním na Ukrajině, je občas velice náročné. Důležité je, aby člověk informace správně pochopil, správně je předal a nestal se součástí šíření propagand a hoaxů. Na to by si nyní měl dát pozor každý, hlavně na sociálních sítích. My vám ale hoaxy nepřinášíme, filtrujeme pro vás to důležité a pokud možno i příjemné, abyste nebyli jen pod palbou špatných zpráv. 

Zdroj: The Epoch Times

Týdenní přehled 11. - 17.3. 2022

Domov

Český premiér navštívil prezidenta Zelenskýho v Kyjevě

Český premiér Petr Fiala (ODS), polský předseda vlády Mateusz Morawiecki, vicepremiér Jarosław Kaczyński a slovinský premiér Janez Janša vyjeli v úterý vlakem na Ukrajinu, přesněji do Kyjeva. Cestovali v blízkosti ruských raket a letadel, aby vyjádřili jednoznačnou podporu Evropské unie Ukrajině a její svobodě a nezávislosti, řekl premiér Fiala. V hlavním městě se setkali s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, který je ocenil za jejich odvahu a vřele je přivítal. Premiéři zas vyjádřili obdiv ukrajinskému boji a také podporu přijetí Ukrajiny do Evropské unie. Nyní už je český premiér zpátky ve své zemi. Více o premiérově cestě na Ukrajinu si můžete přečíst na Echo24.cz.

Zeman podepsal státní rozpočet

Prezident Miloš Zeman podepsal v úterý letošní státní rozpočet se schodkem 280 miliard korun, sdělil Hrad. Jde o první státní rozpočet koaliční vlády Petra Fialy (ODS). V polovině února se ještě k rozpočtu prezident Zeman vyjadřoval, že je proinflační a není prorůstový. Fiala tehdy oponoval, že jde o rozpočet protiinflační a úsporný. Schválený rozpočet počítá s příjmy 1 613,2 miliardy korun a výdaji 1 893,2 miliardy. Premiér Fiala ale již avizoval, že je dost možné, že se rozpočet ještě v průběhu roku změní. Důvodem je dopad ruské invaze na Ukrajinu, pomoc ukrajinským uprchlíkům a rostoucí ceny energií. Více o státním rozpočtu se dočtete na iRozhlasu.cz.

Zahraničí

Odvážná ruská novinářka protestovala v živém vysílání

V pondělí večer vběhla novinářka Marina Ovsjanniková do živého vysílání ruské státní televize s transparentem odsuzujícím válku. „Žádná válka. Zastavte válku. Nevěřte propagandě, lžou vám tu,“ stálo na transparentu, kterým Ovsjanniková mávala, když zrovna mluvila moderátorka. Do pár vteřin bylo přerušeno vysílání a novinářku odvedla policie. Když se s ní chtěl spojit její právník Pavel Chikov, nebylo to možné. Na Twitter napsal, že zatím nebyla Ovsjanniková nalezena a zadržují ji více než dvanáct hodin. Později se objevil snímek od soudu, jak Ovsjanniková sedí vedle lidskoprávního novináře Antona Gašinského. Ruský soud nakonec novinářce udělil pokutu 30 tisíc rublů (přes 6 000 korun). Ruská federální kriminální ústředna ji ale dál vyšetřuje, a pokud určí, že se svým protestem dopustila trestného činu, hrozilo by ji až 15 let vězení. Více naleznete na Aktuálně.cz.

Maďarsko má novou prezidentku

Maďarský parlament zvolil do čela státu novou prezidentku, a to dlouholetou členku strany Fidesz Katalin Novákovou. Čtyřiačtyřicetiletá Nováková bude první ženskou prezidentkou v Maďarsku. Její volba byla podle očekávání, protože v parlamentu má převahu strana premiéra Viktora Orbána, která tuto kandidátku prosazovala. 10. května skončí druhý pětiletý mandát nynějšího prezidenta Jánose Ádera, který byl dlouhá léta členem Orbánovy strany a také jeho spojencem. Opozice nevidí v nové prezidentce naději v postavení se premiérovi Orbánovi, naopak je podle nich ještě méně vhodnou kandidátkou, než byl Áder. Více o nové prezidentce a prezidentském postu naleznete v Echo24.cz.

Zdroj: ČT24, Twitter Katalin Novákové

Církev

Papež František mluvil s patriarchou Kirillem

Podle ředitele vatikánské tiskové kanceláře Mattea Bruniho se ve středečním odpoledni papež František spojil přes videohovor s moskevským patriarchou Kirillem. Hlavním tématem byl konflikt na Ukrajině a role křesťanů a pastýřů, kteří se snaží vše dělat pro mír. Jedním z důvodů setkání bylo, že se patriarcha Kirill pozitivně vyjadřoval k válce na Ukrajině. Papež František i patriarcha Kirill se shodli na významu vyjednávacího procesu a patriarcha souhlasil se slovy papeže Františka, že „jako pastýři se musíme spojit v úsilí pomoci míru a pomoci těm, kdo trpí.“ Více se o setkání vyjadřoval Matte Bruni v článku od Zprávy z církve.

Věda

Vědci zjistili, jak prasata vyjadřují emoce hlasem

Sedm tisíc nahrávek prasečích zvuků prozkoumávali badatelé z několika zemí světa včetně České republiky. Zvuky byly od selat, ale i od dospělých prasat. Vědcům šlo o to, aby rozpoznali, co prase prožívá během zvukového projevu. Spoluautor studie Martin Špinka říká, že vysoké hlasy používají prasata většinou v negativních situacích, naopak hluboké využívají v situacích pozitivních nebo neutrálních. Vědci by byli rádi, aby jejich poznatky využívali farmáři, kteří by potom mohli zasáhnout, kdyby prasata byla nemocná nebo se jim dělo něco zlého. Farmář by získal varování od umělé inteligence, která by vyhodnotila dané prasečí zvuky. Další informace o studii si můžete přečíst na iRozhlasu.cz nebo přímo ve studii z časopisu Scientific Reports.

Kultura

The Rolling Stones slaví 60 let a plánují tour po Evropě

Britská kapela The Rolling Stones v létě vyrazí na evropské turné, kterým oslaví své 60. výročí na scéně. Tour bude mít 14 zastávek na stadionech a ve sportovních halách a první koncert se bude konat 1.června ve španělském Madridu. The Rolling Stones navštíví deset zemí, ale České republice se bohužel vyhnou. Nebližší koncert pro české fanoušky bude 5. června v Mnichově nebo 15. července ve Vídni. Nejvíc koncertů budou mít v domovské Británii, a to v Liverpoolu a dvakrát v londýnském Hyde Parku. Více o kapele a jejich turné najdete na Aktuálně.cz.

Zemřela Věra Gissingová, jedno z dětí Nicolase Wintona

V třiadevadesáti letech zemřela Věra Gissingová, která byla v roce 1939 jedním z dětí, jež zachránil Nicolas Winton před transportem do koncentračních táborů. O úmrtí informoval výtvarník Petr Sís, který její příběh zachytil v knize Nicky & Věra. Gissingová se narodila rodičům židovského původu v roce 1928 v Čelákovicích u Prahy jako Věra Diamantová. V roce 1939 odjela do Británie díky záchranným Wintonových transportům. Po válce se vrátila zpátky, ale po čase zase emigrovala do Británie. Více o Věře Gissingové najdete v článku na Českých novinách.

Zdroj: Profimedia