Pravděpodobně sedíte celý den u zpráv a na nic jiného nemáte pomyšlení. Kdyby přece, nabízíme vám doporučení na dva poučné podcasty a jednu v jistém smyslu také poučnou knihu. Pokud se k nim nedostanete teď, můžete si alespoň uložit odkaz…

Zdroj: wikipedia.org

Proměna, Franz Kafka

Řehoř Samsa se jednoho dne probouzí jako nějaký zvláštní hmyz. Celý jeho dosavadní lidský život se přes noc promění v život zvířete a s novou situací se musí popasovat nejen on, ale i jeho rodina, rodiče a sestra, které dosud živil. Nyní se však dostal do postavení, ve kterém se o něj musí starat ostatní, rodiče se ho však bojí, a tak se o něj stará převážně sestra. Tu to však postupně též přestává bavit. Rodina se tak postupně dostává do situace, kdy váhá, zda se vlastního syna nezbavit.

Samozřejmě jde o nemožnou situaci, která však probouzí mnohé otázky pro náš skutečný život a pro náš skutečný svět. Jak se stavíme k lidem, kteří jsou nemohoucní a pravděpodobně takoví zůstanou? Řehoř Samsa uvnitř člověkem i přes svůj zevnějšek zůstal, dokážeme vždy vidět v každé lidské bytosti člověka? Nemyslím tím člověka jako nějaký živočišný druh, ale jako stvoření, které je hodné lidské důstojnosti už z té podstaty, že je lidskou bytostí.

Celou povídkou prostupuje jistá absurdita, není však i dnešní svět v mnohém absurdní a nepochopitelný? Osobně mi kniha pomohla se zamyslet nad tím, jak je náš svět postaven, jak funguje, nad hodnotami, které jsou pro nás důležité. Obecně mě donutila přemýšlet nad tím, co je pro nás přece „samozřejmé“.

Lída Blažková

Zdroj: Aktuálně.cz

Přepište dějiny, Michal Stehlík a Martin Groman

Podcast Přepište dějiny tvoří historici Michal Stehlík a  Martin Groman. Společně posluchače provází snad celými dějinami, ale převážně se dotýkají dvacátého století a jeho přesahu do současnosti. Aktuální i historické události zasazují do širšího kontextu, mluví o obdobných situacích, o tom, v čem byly stejné a v čem se naopak odlišovaly. Často bourají mýty, které jsou ve společnosti zažité, dotýkají se kontroverzních témat i období a hovoří o nich z historického hlediska bez přikreslování, patosu a s humorem.

Pokud se chcete příjemnou formou dozvědět zajímavosti o minulosti i současnosti, mohu jedině doporučit. Vzhledem k tomu, že se stále nedává dost prostoru pro výuku období dvacátého století na školách, může snad tento podcast alespoň něco málo z těchto znalostí doplnit. Pro starší generace potom může být zajímavé si zase poslechnout, jak je doba, ve které žili, vnímána z pohledu dvou historiků, a v čem se třeba liší subjektivní prožitek proti historickým faktům.

Lída Blažková

Zdroj: ceskepodcasty.cz

Podcast Neplecha ukončena pro milovníky i nemilovníky Harryho Pottera

„Podrobný průnik do světa čar a kouzel zprostředkovaný skrze mikrofon samozvaného Potterologa par excellence… Rozbor všeho, co jste o brýlatém hrdinovi věděli i nevěděli.“ Těmito slovy popisuje autorka Barbora Nováková svůj podcast Neplecha ukončena. Každý díl věnuje jedné kapitole z knih o kouzelníkovi Harry Potterovi. Kapitolu nečte, ale rozebírá ji od začátku do konce a popisuje vše, co se tam stalo. Takže posluchač nejenom dostane přehled o tom, co se v kapitole odehrálo, ale taky mu podcasterka vysvětlí vše, nad čím se čtenář knih asi nikdy nestihl ani zamyslet.

Nemyslím si, že tento podcast je jenom pro fanoušky. Já sama jsem knihy nikdy nečetla a o tento příběh se nijak zvlášť nezajímala. Autorka ale vše vypráví s nadšením a se spoustou zajímavostí v rukávu, že to ani nejde, aby mě tento poslech nebavil. Někdy mám pocit, že celý tento svět existuje, protože autorka popisuje věci do takových detailů, že ani není možné, aby tento příběh byl smyšlený. 

Vždy po pěti kapitolách udělá Barbora bonusový díl, který je detailně věnovaný něčemu nebo někomu z potterovského světa. Například udělala díl o lektvarech, o Bradavické škole čar a kouzel, samotné spisovatelce Joanne Rowlingové nebo o rodině Dursleyových.

Podcast bych doporučila všem, co si chtějí oddechnout, ale zároveň zjistit spoustu zajímavých informací o příběhu, který zná asi úplně každý. 

Anna Filipová