Není klasika jako klasika. Něco je klasika, protože se o tom učili už naši praprarodiče, a něco se stihlo stát klasikou za méně než dvacet let. Možná jste byli v době vzniku série Hraničářův učeň už moc velcí na pohádky a zároveň ještě ne dost staří, abyste je kupovali svým dětem. Až ale přijde ta správná chvíle, zdá se, že by byla škoda do těchto knih alespoň nenahlédnout. Pak tu máme jednu pohádku filmovou, která se vám bude hodit zvlášť v případě, že ubytováváte nějaké děti z Ukrajiny, a jedno doporučení pro chvíle, kdy si chcete opravdu jenom odpočinout, nezatížit si hlavu nesmysly a třeba se něco málo naučit. Snad si vyberete.

Zdroj: FANZINE.cz

John Flanagan: Hraničářův učeň

Knižní série Hraničářův učeň vycházela mezi lety 2004 a 2011. Obsahuje dvanáct dílů, které nejsou úplně krátké, ale jejich délka není v žádném případě překážkou. Osobně mi bylo na konci každého dílu spíš líto, že už končí. 

První díl série vychází původně z příběhů, které autor, John Flanagan, napsal pro svého syna. Nebyl totiž nijak vysoký a otec ho chtěl povzbudit a ukázat mu, že výška postavy není důvodem pro nižší sebevědomí, že může být výhodou a že to, co je nakonec nejdůležitější, je vnitřní síla a výška charakteru. Již napsané může napovědět, že hlavní postava je asi patnáctiletý kluk nižšího vzrůstu, Will, který žije v sirotčinci na hradě Redmontu společně s dalšími mladými. Kniha začíná v době, kdy si mají vybrat budoucnost. Will a další ze sirotků, Horác, chtějí oba do bojové školy, ale zatímco Horác je vysoký a silný, Will je menší a slabší a je tak jasné, kdo se do ní pravděpodobně dostane a kdo ne. 

Když dojde na den výběru, Horác se podle očekávání dostane do bojové školy a Willa překvapí muž menšího vzrůstu, s obličejem schovaným ve stínu zelenohnědé maskovací pláštěnky, který si jej vybral za svého učně. Jde o muže patřícího k hraničářům, pro běžné obyvatele tajemné skupině, která možná ovládá i nějaké čáry. Místo čar však Will tvrdě pracuje na střílení lukem, učí se jezdit na koni i bojovat s nožem, vede ho zmíněný tajemný hraničář Halt, moudrý, silný i přísný, ale během dalšího děje prosvítá i jeho jemná stránka a není možné nezmínit v souvislosti s ním jeho suchý anglický humor.

Jejich úkolem je chránit království Araluen, zjišťovat, jaké hrozí nebezpečí a bránit mu. Společně tak zažívají dobrodružství, v některých dílech poznávají nové země a skrze pomoc jim chrání i tu svou.

Kniha je určena spíše mladším čtenářům, ale znám mnohé rodiče, kteří se do četby této série ponořili se svými dětmi. Pro mě šlo o klíčovou knihu, díky které jsem si vybudovala vztah ke čtení, který mě drží dosud a s každou další knihou se zvyšuje. Pokud vynechám dětskou literaturu, tak jsou to, myslím, jediné knihy, které jsem četla víckrát, a vždy viděla nové věci a nepřestala žasnout nad krásou těchto děl.

Lída Blažková

Zdroj: Oficiální stránky Netflixu

School of Chocolate

(USA, 2021)

School of Chocolate je kulinářská soutěž, kterou vysílá streamovací platforma Netflix, a účastníci, cukráři z Ameriky, se v ní učí vytvářet jedinečné dezerty z čokolády. Hlavní hvězdou pořadu a učitelem je cukrář Amaury Guichon, který patří mezi nejmladší francouzské šéfkuchaře. Proslul výrobou jedinečných dezertů z čokolády, které mají podobu každodenních předmětů či zvířat. Běžní strávníci ho mohou znát z jeho videí na Instagramu, kde předvádí své cukrářské dovednosti několika milionům sledujících.

Jedná se o příjemnou a velmi nenáročnou podívanou, během které můžete sledovat tvorbu úchvatných čokoládových soch a dezertů. Mezi soutěžícími sice panuje rivalita kvůli lákavé finanční odměně, která by výherci umožnila otevřít si vlastní podnik, ale ve výsledku se všichni spíš navzájem podporují a pomáhají si a pořad se obejde bez přehnaných dramat, která v podobných formátech bývají běžná.

Vysoká čokoládová | Oficiální stránky Netflix

Martina Mátlová

Zdroj: pohadkar.cz

Hledá se princezna

2018, Režie: Oleg Malamuž, 85 minut

Filmy ukrajinské produkce jsou z velké části válečné, ale ty vám nechci doporučovat. Ne, že by nebyly dobré, to ony třeba i budou, ale domnívám se, že moc lidí v dnešní době nevyhledává válečnou tématiku. Proto jsem se rozhodla vám doporučit ukrajinskou pohádku. Ano, pohádku. Něco hezkého, milého a dětského. Něco, v čem nejsou starosti, v čem se na chvíli můžeme ztratit a přestat myslet. Pohádku Hledá se princezna byste si možná i spletli s kde jakou disneyovkou. Animované postavy vypadají dost podobně jako třeba postavy z Ledového království, Na vlásku apod. Pohádka se odehrává v době rytířské, princeznovské a čarodějnické. Ruslan je kočovný herec a Mily princezna a jak to bývá, potkají se a na první pohled se zamilují. Teda především Ruslan se zamiluje do krásné Mily, o které ale netuší, že je princezna. Mily je ale unesena čarodějem, který potřebuje získat temnou magickou sílu z Milyny lásky. Samozřejmě jako v každé pohádce jde Ruslan hledat Mily, a jde bojovat o ni i o její srdce. Co ho na cestě potká si už nechám pro sebe, a jak to nakonec dopadne taky, ale doporučuji vám sednout si s dětmi nebo i bez dětí k televizi a na chvíli se koukat na bezmeznou pohádkovou lásku. 

Anna Filipová