Jeden vzdělávací podcast, starý a velmi dobrý film a jedna kniha, kterou najdete vystavenou v knihkupectví a možná není dobrý nápad si ji kupovat. Pokud chcete nakouknout přes rameno redaktorům Magazínu, co nedávno četli či sledovali, máte možnost.

Zdroj: Spisovatelka a blogerka Radka Třeštíková (idnes.cz), Autor: Petr KozlíkMAFRA

Radka Třeštíková: Tajemství

Novinka Tajemství od české spisovatelky Radky Třeštíkové není pro nenáročné čtenáře. Je pro fajnšmekry, kteří mají rádi otevřený konec, a to já nejsem. Takže vám knihu doporučím a zároveň vás od ní odradím, abyste s ní zbytečně neztráceli čas. Tajemství je bichle o pěti set stránkách, čte se ale dobře. Má to spád a při četbě se nenudíte, takže konce dosáhnete docela rychle, ale nevím, jestli s ním budete stoprocentně spokojení. Sama Třeštíková o sobě řekla, že jí konce moc nejdou, a měla pravdu. 

Kniha popisuje životy čtyř rodin; každá z nich má svůj problém a v každé té rodině má i každý člen svůj problém, takže je v knize poněkud přeproblémováno. Spisovatelka řeší problematiku anorexie, změny pohlaví, vraždy, nevěry, znásilnění a mnoho dalšího. Největším problémem je ale nepochopení. Co se mi ale na knize velice líbilo, bylo vyprávění příběhu. V první polovině knihy autorka popisuje přítomnost a v té druhé minulost, kde odhaluje tajemství, kterými se postavy v přítomnosti trápí. Musíte tedy být celou knihu ve střehu, aby vám nic neuniklo. Mně jich zřejmě pár uteklo a tak jsem pár věcí nepochopila, nebo spíš jsem nepochopila, proč tam byly zařazené a proč se o nich spisovatelka tak rozepisovala. 

Co vám tedy chci vlastně říct? Knihu si přečtěte, jestli vám nevadí celou dobu dávat pozor a konec si trochu domyslet. Kniha je čtivá a rychle ubíhá, je ale náročná jak na tématiku, tak na pozornost. Jestli ale rádi chodíte na jistotu a chcete si vždy přečíst jen to nejlepší, tak tohle obloukem obejděte.

Anna Filipová 

Zdroj: csfd.cz

Absolvent (The Graduate)

Režie Mike Nichols, USA, 1967, 106 min
Úžasná komedie s Dustinem Hoffmanem v hlavní roli, která sice pochází už z roku 1967, ale stále dokáže potěšit a jen potvrzuje, že je opravdu velmi nadčasová. Příběh mladíka Benjamina, pilného, ale trochu ostýchavého studenta, jenž se vrací po promoci ke svým rodičům, kteří ho s otevřenou a pyšnou náručí vítají zpět a na jeho počest pořádají ohromnou párty, ale se svými stejně starými přáteli. On však o nějakou oslavu vůbec nestojí a chce mít jen svůj klid. Jenže to se mu nedaří. Naopak. Je sveden přítelkyní svých rodičů, paní Robinsonovou. Aby toho nebylo málo, po nějaké době přijíždí dcera paní Robinsonové Elaine, do které se bezhlavě zamiluje. Dokonalý Hoffman, jenž je v hlavní roli naprosto excelentní, elegantní Anne Bancroft, která jako paní Robinsonová rovněž předvádí své herecké kvality, a okouzlující Katharine Ross, která hraje Elaine, je taktéž velmi přesvědčivá. K tomu všemu zní geniální hudba od dua Simon a Garfunkel, která přesně zapadá do celého snímku. Film s drobným, jemným humorem, vyprávějící o mládí, dospívání i velké lásce, která nezná mezí.

Zdeněk Červenka

Zdroj: Twitter

Podcast Za Humny, Barbora Chaloupková a Hana Martínková

Barbora Chaloupková a Hana Martínková mají obě vystudované mezinárodní vztahy na Vysoké škole ekonomické. První je novinářkou v týdeníku Respekt, v kterém se věnuje především zahraniční politice, a druhá je poradkyní předsedy Senátu Miloše Vystrčila. Podcast vychází zpravidla jednou za měsíc a dozvíte se v něm všechno. 

Můžete si poslechnout podcast o amerických volbách, populismu, Číně i Brexitu, a to v širokých světových souvislostech. Kromě toho si ale také můžete poslechnout epizody o tom, jak si rozvrhnout studium, práci a volný čas, nebo jak tvůrkyně podcastu smýšlejí o své budoucnosti, konkrétně třeba častém dilematu mladých žen spočívající v kombinaci dětí a práce. Do některých epizod jsou přizváni jejich přátelé, jako editor Deníku N Filip Zajíček, nebo redaktorka týdeníku Respekt Andrea Procházková. 

Podcast Za Humny je tak příjemnou kombinací politiky, filosofie, humoru, občas ekologie, špetkou feminismu,  inspirativních příběhů a mnoha dalšího.

Lída Blažková