V minulém týdnu jsem se již rozepisoval o tom, proč je zajímavé a přínosné navštívit póly naší republiky. Věnoval jsem se blíže tomu jižnímu a severnímu, ale ten východní a západní musel chvíli počkat. 

Rozhledna Háj. Zdroj: kudyznudy.cz

Z historického pohledu leží západní pól v oblasti Sudet a tím pádem bylo území Ašského výběžku, stejně jako okolí severního a jižního „pólu“, silně ovlivněno vystěhováním německého obyvatelstva a následným zařazením do pohraničního pásma. Na východě byla však situace výrazně odlišná. Původní obyvatelstvo nebylo německé, ale spíše slovenské a české, tudíž nedošlo k nepřirozené výměně obyvatel a z toho plynoucí ztrátě vztahu k regionu. Nicméně se i tak jednalo spíše o průmyslovou oblast a i tak se jí, jako všech oblastí při hranicích, dotklo pohraniční pásmo. Zde však jen částečně, protože nejvýchodnější bod leží na česko-polsko-slovenském trojmezí a bylo tak nutné zajistit prostup na Slovensko. 

Zámek Aš. Zdroj:muzeum-as.cz

Nyní však zpět na západ. Nejzazší tamní pól se nachází na území okresu Cheb v Karlovarském kraji a konkrétně pak na místě bývalé obce Újezd. Na místo se dá pohodlně dopravit z nejzápadnější obce Krásná, odkud vedou mnohé turistické a cyklistické trasy až na místo. Nejjednodušší je zvolit zelenou turistickou značku, která vede kolem bývalého hřbitova a také přes bývalý vojenský újezd. Nedaleko od místa je také přírodní park Smrčiny protkaný potoky a zapadlými lesními cestami. Samotný geografický bod leží mimo jiné také na dně jednoho z potoků. V okolí Aše lze vyrazit i na další místa, jako je třeba rozhledna na vrchu Háj nebo za pamětihodnostmi v centru. 

Nejzápadnější bod. Zdroj:kudyznudy.cz

Nejvýchodnější bod se nachází, jak už jsem zmínil, na hraničním trojmezí u obce Bukovec. Bezprostředně u hranice na něj navazuje stejnojmenná přírodní rezervace s rašeliništěm. Celé Jablunkovsko je protkané cyklostezkami a nedaleko se nachází i menší lyžařské areály. Nejbližší přírodní dominantou je bezesporu Jablunkovské mezihoří s turistickými trasami okolo vrchu Girová a o kousek dál najdeme třeba CHKO Beskydy nebo na polské straně Park Krajobrazowy Beskidu Śląskiego. Samotné město Jablunkov toho moc zajímavého nenabídne, ale tento fakt je bezesporu kompenzován okolní přírodou. 

Nejvýchodnější bod. Zdroj: Mapy.cz

Pokud vás láká navštívit místa, která nejsou příliš turisticky frekventovaná, doporučuji zamířit do okolních přírodních rezervací a samotný pól navštívit jen jako závěrečný cíl. Zajímavé je totiž především okolí a popřípadě nějaký z dalších kulturních cílů z regionu.

Autorem textu je Petr Junek.

Bukovec. Zdroj: Mapy.cz