Už odpradávna bylo cílem mnoha lidí hledat a navštěvovat místa s ohledem na jejich geografickou zvláštnost. Ideálními místy, kterých se dá vcelku jednoduše dosáhnout, jsou bezpochyby krajní body České republiky. Nejenže jsou zajímavá svou samotnou podstatou, ale zároveň se v jejich okolí často nachází pěkný kus přírody. Pojďme se nyní detailněji zaměřit na nejsevernější a nejjižnější bod naší země. 

Zdroj: vltava.rozhlas.cz

    Na úplném severu země se nachází Šluknovský výběžek, oblast v okrese Děčín, typický pro historické trojmezí lužické, saské a německé kultury. Na hranici poblíž města Lobendava a Bukové hory nalezneme místo nazývané Nordkap, jehož název je zjevně převzatý od jednoho z nejsevernějších měst Norska. Poloha nejsevernějšího bodu také odpovídá místu, odkud je to z Čech nejblíže k moři, konkrétně tomu Baltskému. A jak se vůbec na místo dostat? Nejjednodušší cesta vede nejspíše právě z městečka Lobendava. Okolí je protkané turistickými značkami a cyklostezkami, tudíž o orientaci se bát nemusíte. V okolí lze naplánovat pěkný turistický okruh s přesahem za hranice a s případnou návštěvou pamětihodností v okolí, jako například Šluknovského zámku nebo třeba rozhledny Tanečnice na severním okraji národního parku České Švýcarsko.

Zdroj: mapy.cz

    Nyní se přesuneme zhruba o 280 kilometrů jižněji, kde se nachází opačný pól. Nejjižnější místo nalezneme u obce Vyšší Brod, hned vedle pěšího hraničního přechodu do Rakouska, Radvanova. Nedaleko také najdeme památník stejnojmenné zaniklé obce nebo takzvané Švédské šance, obranný val vybudovaný za třicetileté války na obranu proti Švédům. Z města Vyšší brod je cesta o trochu delší, než z Lobendavy na severní cíp, ale opět je kvalitně značená. Okolí též nabízí procházku zajímavou přírodou, zde navíc s nádechem historie. Více se ponořit do prostředí vystěhovaných německých obcí může nepochybně pomoci i web zanikleobce.cz, který shromažďuje fotky a informace o bývalých obcích především z pohraničí. 

Zdroj: mapy.cz

    Pokud zkrátka hledáte cíl výletu, který budete moci propojit s návštěvou dalších míst po cestě, nebo se chcete při pohybu v přírodě dozvědět něco o historii Sudet, jsou póly naší republiky dobrou možností. Doporučuji však návštěvu mimo turistickou sezónu, pokud tedy nechcete cestou nikoho potkat. 

Zdroj: zanikleobce.cz

Autorem textu je Petr Junek.