Při příležitosti 9. výročí zvolení papeže Františka se v katedrále svatých Víta, Václava a Vojtěcha v Praze konala 14. března mše svatá, během které se představitelé církve v České republice a věřící rozloučili s odcházejícím apoštolským nunciem. Arcibiskup Charles Daniel Balvo se aktivně podílel na životě církve v České republice a věřící měli možnost se s ním setkat při mnoha příležitostech. Obdivuhodná byla jeho ochota naučit se česky a sloužit bohoslužby v češtině.

Arcibiskup Balvo přebírá dar od Spolku fotografů Člověk a víra. Foto: Roman Albrecht, Člověk a víra

Při mši svaté, kterou celebroval olomoucký arcibiskup Jan Graubner, poděkoval dosavadní apoštolský nuncius arcibiskup Charles Daniel Balvo představitelům církve, svým spolupracovníkům i věřícím v České republice. „Chci vyjádřit svou velkou vděčnost všemohoucímu Bohu, že jsem dostal příležitost působit v České republice ve službách Svatého otce. Protože si uvědomuji, že není možné, abych se osobně pozdravil se všemi, se kterými jsem se během těchto tří let setkal, chci alespoň takto poděkovat vám všem za svědectví víry, naděje a lásky, svědectví, se kterým jsem se u vás setkával a které jsem mnoha různými způsoby zakoušel,“ uvedl apoštolský nuncius v závěru mše svaté.

Arcibiskup Balvo také při příležitosti 9. výročí zvolení papeže Františka vyzval k modlitbě za hlavu katolické církve: „Modleme se k všemohoucímu Bohu, aby i nadále Svatého otce vedl, chránil a žehnal mu v úsilí naplňovat poslání, které mu bylo svěřeno.“

Apoštolskému nunciovi pak za jeho působení a službu v České republice jménem biskupské konference poděkoval arcibiskup Graubner a popřál mu, aby všude, kam bude ještě poslán, zakoušel Boží pomoc, sílu a přítomnost. Jako vzpomínku na dobu strávenou v České republice, dostal arcibiskup Balvo knihu fotografií od Spolku fotografů Člověka a víra. Fotoknihu, která zachycuje jeho tříleté působení v České republice, si je možné prohlédnout online.

Mše svatá při příležitosti 9. výročí zvolení papeže Františka. Celebroval olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Foto: Roman Albrecht, Člověk a víra

Papež František jmenoval arcibiskupa Charlese Daniela Balva již 17. ledna apoštolským nunciem pro Austrálii, čímž se začalo jeho působení v České republice blížit ke konci. Z Prahy měl podle svých slov v závěru pondělní mše svaté odcestovat ve středu.

Apoštolským nunciem pro Českou republiku jmenoval papež František arcibiskupa Balva 21. září 2018. Do České republiky přicestoval arcibiskup Balvo 28. listopadu téhož roku. Před jeho příchodem neměl Vatikán od března 2018 v České republice své nejvyšší diplomatické zastoupení. Oficiálním reprezentantem Vatikánu se arcibiskup Balvo stal 6. prosince po předání pověřovacích listin prezidentu republiky Miloši Zemanovi. Nejednalo se o jeho první působení v České republice, protože zde již dříve zastával jinou funkci v rámci Apoštolské nunciatury.

Arcibiskup Charles Daniel Balvo pochází z amerického Brooklynu a narodil se 29. června 1951. Vystudoval kanonického právo a v diplomatických službách Svatého stolce působil od 1. března 1987. Jako apoštolský nuncius působil arcibiskup Balvo na Novém Zélandu, Cookových ostrovech, ostrově Fidži, Marshallových ostrovech, Kiribati, ve Federativních státech Mikronésie, Nauru, Palau, na ostrově Samoa, Tongu a Vanuatu, v Keni a v Jižním Súdánu. Jeho dalším působištěm bude po České republice Austrálie.

 

Zdroje:

https://www.cirkev.cz/cs/aktuality/181207novy-apostolsky-nuncius-v-cr-jsem-rad-ze-se-vracim-zpatky

https://www.cirkev.cz/cs/aktuality/220117arcibiskup-charles-d-balvo-byl-jmenovan-apostolskym-nunciem-v-australii

https://www.cirkev.cz/cs/aktuality/220314fotokniha-jako-darek-pro-odchazejiciho-nuncia