Popeleční středa připadá v letošním roce na 2. března. Tímto dnem začíná příští týden čtyřicetidenní postní období, ve kterém se věřící připravují na velikonoční svátky a Kristovo ukřižování a vzkříšení. Způsobem, jak se připravit na Velikonoce, může být i návštěva duchovní obnovy, a v závěru článku jsme pro vás připravili několik tipů.

Popeleční středa v Olešnici, 2021. Foto: Jan Šašinka, Člověk a víra.

Během mší svatých na Popeleční středu jsou věřící na čelo označeni znamením kříže popelem, tzv. popelcem. To je připomínka pomíjivosti člověka a odhodlání zříci se hříchu. Dříve byl popel používán jako čistící prostředek, takže nám připomíná, abychom se i my na začátku postní doby očistili. Popel, kterým jsou věřící označováni, pochází ze spálených olivových ratolestí, v našem prostředí spíše z „kočiček“, které byly minulý rok posvěceny na Květnou neděli. Více k tématu najdeme například na Víra.cz.

V katolické církvi je Popeleční středa dnem přísného postu. To znamená, že se věřící mají zdržet masa a smějí se jen jednou za den úplně nasytit. Výjimku mají staří (nad 60 let), nemocní a děti (do 14 let).

Velikonoční svátky v roce 2022

2. března – Popeleční středa

10. dubna – Květná neděle

14. dubna – Zelený čtvrtek

15. dubna – Velký pátek

16. dubna – Bílá sobota

17. dubna Zmrtvýchvstání Páně

 

Tipy na postní akce

 

Kurz Filip na AG v Kroměříži (Kroměříž, 4. - 6. 3.)

Kurz Filip se koná v rámci postní duchovní obnovy pro mladé do třiceti let na Arcibiskupském gymnáziu v Kroměříži. Cena za celý kurz je 500 Kč. Přihlašovat se můžete do 25. února.

Postní duchovní obnova s jezuity (Velehrad, 4. - 6. 3.)

Postní duchovní obnovu určenou pro všechny pořádají jezuité na Velehradě v poutním domě Stojanov. Duchovní obnovou provází P. Radek Sedlák. Více informací najdete zde.

Postní duchovní obnova VIR (Olomouc, 5. března)

Postní duchovní obnova VIR, která je určená pro mladé muže od 17 do 35 let, kteří hledají své povolání, proběhne v Arcibiskupském kněžském semináři v Olomouci. Povede ji P. Jan Pacner. Přihlašovat se můžete do 28. února.

Postní duchovní obnova (Olomouc, 18. - 20. března)

Obnova se koná v exercičním domě v obci Paseka nedaleko od Šternberka a je určena pro všechny, kteří chtějí prožít krátký čas přípravy na velikonoční svátky v tichu, usebrání a rozjímání nad vybranými biblickými texty. Doprovází Jan Regner. Přihlášku najdete zde.

Františkánská duchovní obnova pro mladé (Velehrad, 11. - 13. 3.)

Sestry františkánky a bratři františkáni pořádají postní duchovní obnovu pro mladé na téma „Vyšel mu vstříc. Otevřít se v uzavřeném světě“. Přihlašovat se můžete na e-mailu [email protected]. Akce je pro účastníky ve věku 18 - 30 let. Další informace najdete zde.

Noc v poušti (Praha, 14. 3.)

Klášter bosých karmelitánů na Hradčanech nabízí strávení společného i samostatného času v tichu kláštera s texty pouštního otce Evagria Pontského. Více informací zde.

Postní duchovní obnova pro všechny (Český Těšín, 18. - 20. 3.)

Doprovází P. Jan Szkandera. Cena (s ubytováním a stravou v exercičním domě Český Těšín) je 1 580,- Kč. Registrace probíhá do 15. 3. 2022 12:00.

Duchovní obnova pro rozvedené (Český Těšín, 25. - 27. 3.)

Postní duchovní obnovu pro rozvedené v Exercičním domě v Českém Těšíně bude doprovázet P. ICLic. Karel Moravec (rektor poutního kostela Hory Matky Boží v Králikách). Více infomací zde.

Pokud máte tip na nějakou další postní duchovní obnovu, podělte se o ni s našimi čtenáři v komentářích, nebo nám napište na [email protected] a my ji zveřejníme v News. Děkujeme.