Kultura zase trochu jinak. Rozhodli jsme se od února trochu zatřást našimi kulturními krabičkami a obsah pomíchat. Dvakrát do měsíce tedy můžete čekat kulturní všehochuť. Dneska vám představíme jeden film, jeden seriál a dva podcasty. Tématicky jsou dost odlišné, takže se skoro hodí na večer, kdy si chcete odpočinout od své drahé polovičky a každý chcete mít svůj program. Ale to je samozřejmě překonaný stereotyp… ;-)

Zdroj: imdb.com

Mrazivá past

The Ice Road, USA, 2021. Režie: Jonathan Hensleigh.

Premisa filmu Mrazivá past je jednoduchá. Výbuch metanu zapříčiní sesuv v těžko přístupném kanadském diamantovém dole Katka a uvězní uvnitř partu horníků, kterým zhruba za třicet hodin dojde kyslík. Jediný způsob, jak je zachránit, je dovézt tam několikatunovou vrtnou hlavici přes zamrzlý oceán. Řízení trucků se, jak už to ve filmech podobného ražení bývá, ujímá několik vyvrhelů, kteří přišli o práci a jako jediní mají odvahu se přes zamrzlý oceán vydat. V cestě jim kromě oblevy a praskajícího ledu stojí i lidé, protože těžba v dole neprobíhala zrovna podle předpisů…

Mrazivá past ze všeho nejvíc připomíná Rychle a zběsile na ledu a sněhu, protože je to vlastně takový závod, občas se tu střílí a ti dobří a zlí jsou poměrně černobílí. Snímek ničím nenadchne a je místy poněkud předvídatelný, ale přesto tu napětí funguje relativně dobře. Každou chvíli se něco pokazí, objeví se pár dojemných scén a divák čeká, jestli vrtná hlavice dorazí včas nebo ne, i když už tak nějak tuší, jak to celé dopadne. Pokud máte rádi akční filmy, silná auta a na víkendový večer vám stačí průměrný film, který ničím nevybočuje za hranice svého žánru, Mrazivá past by se vám mohla líbit.

Martina Mátlová

Podcasty Houpačky a Jiné stavy 

Nedávno jsem chtěla rozšířit repertoár podcastů, které poslouchám. Mou klasikou jsou zpravodajské a lifestylové, ale chtěla jsem začít více poslouchat něco, z čeho bych získala informace, které se mi budou v budoucnu hodit. Podcast Houpačky je již déle vysílaný pořad na Radiu Wave, ve kterém se rozebírají různá témata okolo mateřství a výchovy dětí. Do podcastu jsou zváni různí odborníci, ale i rodiče, kteří se potýkají s nějakým konkrétním problémem a chtějí o něm říct druhým lidem. Sice zatím nejsem rodičem, ale i tak je pro mne podcast velice obohacujícím. Dělám si poznámky pro pozdější dobu a věřím, že je jednou využiju. 

Druhý podcast Jiné stavy vychází jako doprovodná série k podcastu Houpačky. Autorka se v něm zaměřuje na porod a témata s ním spojená. V sedmi dílech, z nichž zatím vyšly tři, představuje témata, která jsou třeba ošemetná, moc se o nich nemluví, ale jsou s porodem spojená a budoucí rodičky by s nimi měly být obeznámeny. Jak se mění během těhotenství a po porodu tělo a jak se s tím dá pracovat? A jaká je bolest během porodu? Je normální se na porodním sále stydět? Na tyto a na další otázky se ptá autorka podcastu svých hostů - odborníka a rodičky, která si zažila nějaký svůj příběh. 

Anna Filipová

Seriál Black Mirror 

Velká Británie, 2011 - 2019

Dvaceti dvou dílný seriál Black Mirror už je tu s námi už dlouho a přece je stále dost lidí, kteří ho neznají. Black Mirror je seriál, jehož díly na sebe nijak nenavazují a každý díl režíruje jiný režisér, což je velice zajímavé a zároveň skvělé, protože můžete postupně vidět práci několika desítek režisérů. I délka dílů se liší, takže můžete narazit na díl, který bude trvat 40 minut, ale také na hodinu a půl dlouhý příběh. Hlavní tématikou všech příběhů je budoucnost technologií. Je to poněkud černá a depresivní sonda do budoucnosti a do světa technologií, které nám sice můžou sloužit, ale často nám i škodí. Podíváte-li se, jakými žánry je Black Mirror označovaný, tak to je drama, komedie, horor, sci-fi a thriller. Poněkud široká paleta žánrů nám ale ukazuje, jak moc jsou díly různorodé, ale přitom se stále drží jednoho stejného zadaní - budoucnost a technologie. 

Můj nejoblíbenější díl je prvním dílem třetí série a nese název Nosedive, v češtině Pád střemhlav. Zde se dostáváme do světa, kde se všichni a při všem hvězdičkují. Váš průměr hvězdiček určuje, jak vysoko ve společnosti jste. Jedna mladá slečna se snaží dostat co nejvýš. Na každého se snaží být ohromně milá, názorově je neutrální, protože vždycky chce dostat od každého plný počet hvězdiček. Když začne stoupat, všimne si jí její bývalá kamarádka, která chystá svatbu, a která je shodou okolností v té nejvyšší třídě. Když se hlavní hrdinka rozhodne jet na svatbu, začne se všechno kazit a než dojede na místo, patří mezi ty největší chudáky s nejnižším hodnocením. Zjistí ale, že je najednou nejvíce svobodná. 

Anna Filipová