Poslední únorový týden pomalu končí a my se můžeme zase společně ohlédnout za tím, co se v minulých dnech dělo. Je až smutné, jak málo dobrých a optimistických zpráv nyní je. Světem především běží zprávy o počátcích války, úmrtích a smutných životních příbězích. Co víc dodat… Modleme se společně, aby v dalších dnech přišly i dobré zprávy, z Ukrajiny především.

Zdroj: zpravy.cirkev.cz

Týdenní přehled 18. - 24. 2. 2022

Zahraničí

Rusko zaútočilo na Ukrajinu

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil v noci ze středy na čtvrtek zahájení vojenské operace s cílem „demilitarizace a denacifikace“ Ukrajiny. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba se k tomu vyjádřil tak, že Rusko spustilo plnohodnotnou invazi. Rusko napadá Ukrajinu ze všech stran – z Ruska, Krymu i Běloruska. Výbuchy se ozývají z mnoha ukrajinských měst, ať už je to hlavní město Kyjev, Charkov, Dnipro nebo Oděsa. Ukrajina vyhlásila válečný stav a obyvatelé měst se snaží dostat na západ. Většina států se dala slyšet, že aktivity Ruska odsuzují, a s nimi i český prezident Miloš Zeman. Situace se bude každý den měnit, proto je dobré sledovat více médií a informovat se například z Deníku N, Seznam Zpráv nebo iRozhlasu. Dění můžete sledovat i na sociálních sítích, a to na Twitteru novinářů nebo na instagramových účtech, které se věnují dění ve světě a politice. 

Obsah obrázku mapa

Popis byl vytvořen automaticky
Zdroj: BNO news

Domov

Česká republika pomůže ukrajinským uprchlíkům

Konflikt na Ukrajině donutil mnoho lidí k opuštění svého státu. Česko předpokládá, že velká část zamíří právě sem. Ministerstvo vnitra se tedy připravuje na uprchlickou vlnu. Přijdou-li stovky uprchlíků, systém je zvládne přijmout bez komplikací. V případě, že přijde více než pět tisíc uprchlíků, aktivuje se nouzový stav. Ten by umožnil, aby Ukrajinci mohli být ubytováni i v hotelech a na ubytovnách. Současná vláda sdělila, že je připravena pomoci, ale v tuto chvíli je situace nepředvídatelná, a není jasné, kolik lidí do České republiky vůbec přijde, takže pouze připravuje možné scénáře. Více si přečtěte na Aktuálně.cz.

Církev

Zemřel ostravsko-opavský biskup Mons. Lobkowicz 

Ve čtvrtek 17. února v odpoledních hodinách zemřel ve věku 74 let biskup Mons. František Václav Lobkowicz. Na věčnost byl povolán v Městské nemocnici v Ostravě, kde byl krátce hospitalizován. Zemřel tedy ve své diecézi, do které byl v roce 1996 jmenován papežem Janem Pavlem II. Rekviem a pohřební obřady se budou konat v katedrále Božského Spasitele v Ostravě tuto sobotu v jedenáct hodin. Pohřeb bude přenášet Televize Noe, ale kdokoliv se může přijít s ostravsko-opavským biskupem rozloučit. Organizační informace k pohřbu naleznete zde a více o životě biskupa Lobkowicze se dočtete na Církev.cz.

Koronavirus

Vláda plánuje uvolňování protiepidemických opatřeních

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek představil ve středu vládě plán, podle kterého se budou uvolňovat protiepidemická opatření. Od 13. března se nošení respirátorů zachová pouze v MHD a zdravotnických a sociálních zařízeních. Na většině ostatních míst by tato povinnost měla být zrušena. Vláda se také rozhodla, že od prvního březnového dne bude zrušeno omezení počtu lidí na hromadných akcích. S uvolňováním se také pojí rozhodnutí, že v březnu budou mít všichni občané nárok na jeden PCR test hrazený pojišťovnou bez toho, aby museli použít žádanku od lékaře. Jinak si občan bude muset test zakoupit jako samoplátce, a to za zhruba 800 korun. Více o rozvolňování a rozhodnutí vlády se dočtete na iRozhlasu.

Sport

Tenisový turnaj v Dauhá není pro české tenistky plodným

V pondělí se v katarském městě Dauhá zahájil tenisový turnaj žen. Minulý rok se vítězkou dvouhry stala česká tenistka Petra Kvitová, která tento turnaj vypadla již ve druhém kole. Do osmifinále postoupila Barbora Krejčíková a Tereza Martincová, obě ale podlehly svým soupeřkám a nepostoupily do čtvrtfinále. Martincová bojovala dokonce na tři sety s tuniskou tenistkou Ons Jabeur, bohužel ale neblaze pro Česko. Ve čtyřhře byly české hráčky úspěšnější. Siniaková s Krejčíkovou vypadly až ve čtvrtfinále, kde je porazila jejich rodačka Lucie Hradecká se svoji indickou spoluhráčkou Saniou Mirzaovou. Do semifinále čtyřhry se tedy dostala alespoň jedna česká tenistka. Turnaj v Kataru končí v sobotu. Další výsledky se dozvíte na betarena.cz.

Zdroj: Reuters

Věda

Barva oblečení může ovlivnit kousnutí komárem, sdělila nová studie

Vědci z Washingtonské univerzity zjistili, že barva oblečení může hrát roli v tom, jak moc člověk komáry přitahuje. Nová studie publikovaná tento měsíc v časopise Nature Communications popisuje experiment s tropickými komáry, které vědci drželi v komoře, na jejímž dně byly barevné body. Ty komáři ignorovali do doby, než je vědci postříkali oxidem uhličitým, který komáři silně detekují. V tu chvíli se začali slétávat především na oranžovou, červenou, tyrkysovou a černou. Ignorovali naopak barvu zelenou, bílou, fialovou a modrou. Červená barva je na kůži každého člověka, takže se komářímu kousnutí nedá 100% vyhnout, ale oblékáním jiných barev můžeme možnost bodnutí komárem alespoň snížit. Více o studii naleznete v anglickém časopise Nature Communications.

Kultura 

Pražské divadlo Archa v současné podobě končí

Po třiceti letech působení v centru Prahy se vedení rozhodlo, že skončí se současnou podobou Divadla Archa. Dojde k tomu v následujících dvou letech a završení stávajícího konceptu nastane v prosinci 2023. Do budovy poté nastoupí jiný tým s jiným programem i názvem. Zakladatel Ondřej Hrab sdělil, že za třicet let své existence divadlo představilo českému publiku umělce, kteří posouvají hranice soudobého umění, ale že je čas na změnu. Největší popularity se divadlu dostalo v roce 2008, kdy zde bývalý prezident Václav Havel uvedl ve světové premiéře svou poslední hru Odcházení. O historii Divadla Archa se můžete více přečíst na Aktuálně.cz.

Zemřel zpěvák Mark Lanegan

Americký rockový zpěvák Mark Lanegan zemřel ve středu ve věku 57 let. Důvod smrti zatím není zřejmý. Zpěvák s temným a nakřáplým hlasem byl velice populární mezi českým publikem. Pětkrát vystoupil v pražském Lucerna Music Baru a dvakrát v brněnské Flédě. Do Česka naposledy zavítal v roce 2019. Lanegan byl jedním z členů kapely Screaming Trees, kterou založil roku 1984 ve státě Washington. Zprvu hrál na bicí, ale potom přešel ke zpěvu. Zpěvák je také známý spoluprací s Queens of the Stone Age nebo hudebníkem Kurtem Cobainem či PJ Harvey. Více o životě zpěváka naleznete na Aktuálně.cz.

Zdroj: ČTK/AP