Pomalu končící týden se nese ve znamení ne moc dobrých zpráv. Rusko dál okupuje hranice Ukrajiny a světoví politici si domýšlejí, kdy Moskva napadne Ukrajinu. Zatím se tak ještě nestalo. V Česku naopak řádil silný vítr, který znepříjemnil čtvrteční den mnoha lidem. V některých částech republiky byl mírný a shodil pouze pár stromů, jinde ale bral střechy a silně rozvodňoval řeky. Naštěstí to není to jediné, co se minulý týden stalo. Někdo si náladu zkazit nenechá a třeba vytvoří za 124 hodin obraz. 

Zdroj: ČTK

Týdenní přehled 11. - 17. 4. 2022

Domov

Čtvrteční silný vítr strhával střechy a lámal stromy. Hasiči vyjeli k 2 300 událostem

Většinu území České republiky zasáhl ve čtvrtek silný vítr a zkomplikoval životy mnoha obyvatelům. Vítr způsobil komplikace na tratích a silnicích, odstřihl od proudu tisíce odběratelů, přerušil provoz ve skiareálech a znemožnil chození po horách a lesích mnohým turistům. V nižších polohách vítr dosahoval až 90 kilometrů v hodině, na Sněžce ale meteorologové naměřili rychlost až 181 kilometrů v hodině, což odpovídá síle orkánu. Větrné události zajistily hasičům z celé republiky až 2 300 výjezdů, což je šestapůlkrát více než obvyklý denní průměr. O vývoji meteorologické situace v Česku sledujte jakékoliv médium, zprávy o nynější situaci naleznete například na iRozhlasu

Zahraničí

V Austrálii napadl žralok člověka. Je to poprvé za téměř 60 let

Australské město Sydney dnes zavřelo většinu pláží. Důvodem byl útok žraloka, který zabil sedmnáctiletého plavce. Podle místních médií to byl první smrtící útok žralokem od roku 1963. V blízkosti místa útoku rozmístilo město zvukové návnady na žraloky a za pomocí dronů pátrají po žraločím útočníkovi. Nástrahy nejsou pro zvířata smrtelné, jen je nalákají na konkrétní zvuk, chytí je háčkem a čidlo přivolá hlídku. Agentura Reuters sdělila, že pohyb žraloků sledují bezpilotní letouny a u jednapadesáti pláží jsou nataženy sítě. O události informovaly České noviny.

Konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou pokračuje. Ukrajinský prezident chce jednat s Putinem

Vývoj dění na hranicích s Ukrajinou je stále o domněnkách. První předpověď z řad amerických agentů byla, že k napadení Ukrajiny Ruskem dojde ve středu, což byl mylný úsudek. Nyní americký prezident Biden sdělil své „tušení“, že Rusko napadne Ukrajinu v následujících dnech. Jak to doopravdy bude, to pravděpodobně ví jen Kreml. V problematice rusko-ukrajinského konfilktu je nyní aktuálních několik informací. Zaprvé Rusko vysílá zprávy o tom, že stahuje vojska z hranic, ale tyto informace NATO zpochybňuje. Dále Rusko stále trvá na tom, aby NATO stáhlo své síly z Ukrajiny a snaží se zamezit tomu, aby Ukrajina do aliance vstoupila. Třetí aktuální informací je, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je připraven jednat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, ale Kreml na žádost nereaguje. Putinův mluvčí pouze vzkázal, že Kreml chce znát důvody a cíl schůzky. Jak celá situace bude pokračovat můžete sledovat například na Seznam Zprávách.

Zdroj: Deník N, Sergej Pivovarov, Reuters

Z církve

Kardinál Dominik Duka obdržel vyznamenání

Kardinál Dominik Duka získal ve středu vyznamenání od Vojenské kanceláře prezidenta republiky. Řád pojmenovaný po generálovi Stanislavovi Čečkovi se získává za „zásluhy o ochranu základních lidských práv a svobod, principů právního a demokratického státu a za udržování tradic České republiky“. S Dominikem Dukou byl také oceněn i ceremoniář pražského arcibiskupství Vojtěch Mátl. Ten obdržel Záslužný kříž náčelníka Vojenské kanceláře prezidenta republiky II. stupně. Další informace o ocenění naleznete na stránkách Církev.cz.

Přípravný tým celostátního setkání mládeže v Hradci Králové zveřejnil program 

Celostátní setkání v Hradci Králové se uskuteční od 9. do 14. srpna 2022. Po ročním odkladu se zájemci již mohou přihlašovat na setkání, jehož přípravy jsou v plném proudu. Přípravný tým již zveřejnil program na každý den i s citáty z Bible, které budou konkrétní den účastníky provázet. Hlavní motto je ze Skutků apoštolů: „Vstaň, udělám z tebe svědka toho, co jsi viděl.“ Z programu se mohou účastnici těšit na katecheze, koncerty, mše, workshopy, debaty, svědectví, divadla a mnoho dalšího. Více informací i možnost přihlášení naleznete na stránkách CSM 2022

Zdroj: Celostátní setkání mládeže 2022

Věda

Kosmická společnost Virgin Galactic zahájila prodej letenek do vesmíru

Soukromá kosmická společnost Virgin Galactic ve středu zahájila prodej letenek do vesmíru soukromým osobám. Zákazníci za jeden lístek zaplatí 450 000 dolarů, což je v přepočtu 9,7 milionu Kč. Za zmíněnou částku si zájemci zakoupí 1,5 hodinový let, při němž stráví několik minut v prostředí nulové gravitace. Po vesmírné turistice je poptávka vysoká a společnost Virgin Galactic není jediná, která se snaží tento zážitek zpeněžit. Další informace o chvilkovém navštívení vesmíru se dozvíte v článku od iRozhlasu.cz.

Kultura

Liberečtí výtvarníci společně malovali jeden obraz 124 hodin 

Trojice výtvarníků z Liberce zhotovila originální obraz v průběhu 124 hodin, kdy na něm společně nepřetržitě pracovali. Cílem této akce byla snaha pomoci městu Liberec získat titul Evropského hlavního města kultury pro rok 2028. Členové výtvarné skupiny Nevzdělanci zároveň během malovaní sbírali nápady od lidí, kteří svou fantazií přispěli k podobě obrazu. Obraz se v průběhu hodin měnil i podle toho, jaké nové nápady přicházely. Reportáž ze dní, kdy výtvarníci pracovali na obraze, si můžete přečíst na webu iRozhlas.cz.

Zdroj: iRozhlas.cz

Seriál Devadesátky měl největší sledovanost za posledních 18 let

Kriminální seriál Devadesátky, který ČT1 vysílala v průběhu posledních šesti nedělních večerů, se stal nejsledovanější sérií za posledních 18 let. Sledovanost byla v průměru 2,23 milionů diváků, tedy 47,5 procent všech, kteří měli v danou dobu zapnutou televizi. Devadesátky se staly hitem hned po odvysílání prvního dílu, který ještě zpětně na webu vidělo 161 tisíc lidí, což je nejvyšší odložená sledovanost na internetu hned po seriálu Most!. Vysoká divácká hodnota je také měřitelná skrz hodnocení, které ve všech parametrech dosahuje nadprůměrných hodnot. Více o seriálu Devadesátky a o sledovanosti série se dočtete v Českých novinách