Kniha, podcast, film, ale protože přišlo rozvolňování, tak i tip na návštěvu divadla. To vám přinášejí dnešní kulturní tipy. Držíme se tentokrát nejklasičtější klasiky, ale třebas o těchto dílech jen slýcháte a ještě jste se k nim nedostali - a naše doporučení bude poslední kapkou, kdy vyrazíte do knihovny nebo na internet. Pokud ano, napište nám pak, jak se vám líbila!

Zdroj: boraros - Pýcha a předsudek

Pýcha a předsudek, Národní divadlo

Ona si myslí, že je namyšlený a bezcitný frajer. On se tak na první pohled opravdu chová. Hraje si s ní, nebo mu na ní záleží? Dokáže prorazit zeď, kterou si před ním ona postavila? Inscenace známého románu Jane Austenové je v podání herců Národního divadla příjemným kulturním zážitkem. 

Pokud jste knihu četli nebo jste viděli film, pravděpodobně vás v představení mnoho nepřekvapí, ale přesto se rozhodně nebudete nudit. Hra je plná verbálního i situačního humoru, díky kterému máte na tváři úsměv téměř během celého představení. 

Úplně běžné zpracování by se možná dalo považovat za nezajímavé, v tomto případě je však do hry přidáno několik moderních prvků. Dcery pana Benneta například nenosí žádné barokní šaty, ale docela jednoduché současné kousky. Překvapit potom může například sprayerství hlavní hrdinky Elizabeth Bennetové, která napíše na stěnu “Darcy nikdy!”. 

Přestože příběh je velmi podobný knize, tak několik inovativních prvků hru osvěžilo a celkový dojem tak není možné hodnotit jinak, než velmi dobře. Přidáme-li k tomu krásné prostory Národního divadla, odcházíte nakonec s pocitem, že jste prožili krásný večer.

Více o inscenaci se můžete dozvědět zde.

Lída Blažková

Zdroj: Kniha Sophiina volba - Trh knih - můj antikvariát online

Sophiina volba, William Styron

Volba. Esenciální motiv tohoto psychologického románu. Hlavní hrdinka Sophie musí volit mezi svými dětmi, koho zachrání a koho nechá zemřít. Volí mezi tím, zda zůstat se svým partnerem Nathanem, s nímž je život všechno, jen ne jednoduchý. Volí mezi věrností a nevěrou, pravdou a lží, životem a smrtí. Jako čtenář můžeme soudit, zda se rozhodla správně nebo ne. Především si ale uvědomíme, že často neexistuje nic jako dobré rozhodnutí, a pokud už si jednu možnost zvolíme, neexistuje ani cesta zpátky. Výběr jedné možnosti vylučuje ty ostatní se všemi konsekvencemi, které k tomu patří.

Příběh vypráví mladý muž, Stingo, který by si přál úspěšnou spisovatelskou kariéru. Vzhledem ke svým finančním problémům je nucen se přestěhovat do pokoje v domě, ve kterém nad ním bydlí právě Nathan a Sophie, jejíž kráse Stingo rychle propadne. Vypráví mu svůj příběh a postupně se dozvídáme, že ne vždy tak, jak by to odpovídalo skutečnosti. Skrze vyprávění poznáváme celý Sophiin osud, její život před válkou, během ní i po ní. Postupně sledujeme, jak se dostává k rozhodnutí, že přestože přežila, její život už je neobnovitelný.

Lída Blažková

Zdroj: denikn.cz

Studio N, Filip Titlbach

Podcast Deníku N se věnuje aktuálnímu veřejnému dění. Moderátor Filip Titlbach hovoří o tématu s redaktory, kteří se tématem zabývali a někdy si zve odborníky či zajímavé osobnosti mimo redakci. Poslechnout si tak můžeme třeba to, co se děje na Hradě, rozhovor s mužem, který spravoval satirickou stránku Jiřího Ovčáčka na Facebooku, díly plné politického bizáru i rozhovor s ženou, která napsala knihu o životě v KLDR. Široký záběr témat umožní posluchači vybrat si to, na které má náladu právě teď. Jako bonus je v závěru každé epizody shrnutí nejdůležitějších zpráv a krátká glosa nad tím, co se ve světě zase stalo.

Lída Blažková

Zdroj: Most přes řeku Kwai (1957) | ČSFD.cz (csfd.cz)

Most přes řeku Kwai (The Bridge on the River Kwai)

Režie David Lean, Velká Británie / USA, 1957, 161 min

Jsou válečné filmy, u kterých jsou podstatné bojové vřavy, desítky mrtvých, krev a brutalita válečného konfliktu. A pak tu máme snímky z války, kde jsou klíčové úplně jiné prvky. To je případ Mostu přes řeku Kwai z roku 1957 od režiséra Davida Leana. Příběh se odehrává v roce 1943 v japonském zajateckém táboře kdesi uprostřed džungle, kam je přivedena další část zadržených britských vojáků. Ti mají pracovat na stavbě železnice a především pomoci vybudovat most, který by spojil Bangkok s Rangúnem. Jednotce zajatých Britů velí plukovník Nicholson, jenž se nehodlá nijak podřídit pokynům velitele tábora, plukovníka Saito, který po něm chce, aby pracovali i důstojníci, přestože to zakazují ženevské úmluvy. Sledujeme také Američana Shearse, který veškeré dění pozoruje. Shears, který patří v táboře k zaběhnutým členům, využije správné chvilky a uniká z tábora. Zanedlouho poté, co se vrátí ke spojencům, je však přiřazen ke skupině, která má vyhodit do povětří právě most, jenž začal plukovník Nicholson se svými muži usilovně stavět. Film se zaměřuje na konflikt mezi veliteli a jejich vojenskými zásadami, čestností a pevnou vůlí. Jedná se o prvotřídní snímek a to po všech stránkách, ovšem zapamatujete si ho i díky proslulé hudbě. Po právu také získal sedm oscarů ve stěžejních kategoriích, včetně nejlepšího filmu, režie, kamery či herce v hlavní roli (Alec Guinness).

Zdeněk Červenka