Ač tento nadpis připomíná spíše prognózu stavu klimatu za sto let, realitou je, že už odpradávna disponuje i naše domovská kotlina několika pouštěmi. Na rozdíl od pravých pouští ve světě, které vznikají nejčastěji lokální tlakovou výší, která v podstatě odvádí vodu z území pryč a nedovolí přísunu vlhkého vzduchu od oceánu, mají ty české vznik o něco jednodušší. Nejedná se totiž o skutečné pouště, ale spíše o jakési písečné duny vytvarované už v průběhu pleistocénu. Jejich vznik je různý. Některé jsou naváté z připlaveného písku blízkým vodním tokem, jiné vytvaroval vítr z lokálního pískovitého podloží.

Písečný přesyp u Píst. Zdroj: geology.cz

Písečný přesyp u Píst

Jedním z nejzajímavějších přesypů je bezpochyby právě tento polabský. Nachází se kousek od Nymburka a jeho specifikem je rozšíření některých druhů pouštních živočichů. Konkrétně se jedná třeba o mravkolvy, jemný a nenápadný síťokřídlý hmyz, jehož larvy však zaslouží pozornost. Ty totiž vytvářejí jamky, do kterých chytají dospělé jedince jiných členovců, nejčastěji mravence. Lokalita je to jedna z větších, její rozloha se blíží čtyřem hektarům. Za přírodní památku byla prohlášena již v padesátých letech minulého století a jedná se o jednu z mála dochovaných dun ve středních Čechách. Tomuto faktu nahrává především vhodné rozmístění okolního porostu a zpevnění přelivů písku jeho kořeny. 

Písečný přesyp u Vlkova. Zdroj: wikipedia.org

Písečný přesyp u Vlkova

Jiná, neméně zajímavá lokalita je například tato jihočeská. Nemůže se bohužel pyšnit obdobnou rozlohou, nicméně na druhou stranu nabízí útočiště pro některé pískomilné rostliny, které jinde v Čechách hledají vhodné prostředí velmi obtížně. Jedna z nich je například nahoprutka písečná, která je v současnosti ohrožena vyhynutím. Lehkým zklamáním může být fakt, že do samotné rezervace, do které přesyp patří, je vstup zakázán. Okolo nicméně vede turistická značka, a tak se na tuto přírodní památku můžete zajet podívat. 

Samozřejmě, že u nás nalezneme mnohem více podobných lokalit, nicméně některé z nich pomalu zanikají a na jejich návštěvě laik nic zajímavého neshledá. I tak se ale dají nalézt některá další dezertifikovaná místa, která za návštěvu určitě stojí. Může jím být třeba lokalita Vátých písků u Bzence na Jižní Moravě nebo přesypy u Rokytna kousek od Hradce Králové. Mnohými z nich vás provede naučná stezka, která některé z jejich specifik snadno poodhalí. 

Váté písky u Bzence. Zdroj: wikimedia.org

Autorem textu je Petr Junek.