V Americe měly národní parky a přírodní rezervace tradici již od sedmdesátých let devatenáctého století, kdy byl založen jeden z nejznámějších parků, Yellowstone. V rámci Evropy se instituce chráněných oblastí šířila velmi pozvolna; naše přírodní rezervace Žofínský prales byla v roce 1938 jednou z prvních.  Na větší chráněnou oblast jsme si museli počkat až do padesátých let, kdy vznikla chráněná krajinná oblast Český ráj a zároveň s ní i samotný termín CHKO, který je v následujících desetiletích užíván po celém našem území.

Zdroj: hkregion.cz

Oblast Českého ráje je zajímavá z několika pohledů. Pokud se podíváme na mapu, zjistíme, že území není pospolité, ale je rozdělené do tří samostatných celků. Toto rozdělení vzniklo postupným přidáváním dalších dílčích přírodních památek, které v současnosti tvoří dohromady 181,5 km2 chráněného území. Pro celou oblast jsou typické pískovcové útvary, které zde vytvořila sedimentace v průběhu druhohor, konkrétně křídy. V třetihorách se v oblasti projevila i sopečná činnost, která vyvrásnila některé z nejznámějších kopců a vytvořila pozdější naleziště minerálů. 

Zdroj: itras.cz

                Právě z geologického hlediska je zřejmě nejzajímavější vrch Kozákov. Ten se nachází zhruba na půl cesty mezi Turnovem a Semily. Od pradávna se zde nacházelo známé naleziště chalcedonů a achátů, které byly vyhledávané především umělci. Mimo geologickou expozici lze na vrcholu nalézt také rozhlednu a v okolí nespočet turistických, a především pak naučných stezek. 

                Kromě všem známého hradu Trosky se v Českém ráji nachází mnoho dalších památek, které nepochybně stojí za návštěvu. Jednou z ikon dílčí přírodní rezervace je i zámek Hrubá skála ze 14. století, který je však z mého pohledu to méně zajímavé, co tato rezervace může nabídnout. Důležité je totiž především jeho okolí i samotný masiv, na kterém je stavba postavena. Můžeme zde nalézt komplexní skalní město s nespočtem vyhlídek, samostatných skalních věží a rozmanitou faunou i florou. Za zmínku stojí bezpochyby jedna z nejvyšších kapradin, které můžeme v Česku nalézt, hasivka orličí. 

                Málem bych však zapomněl na třetí část chráněné oblasti, a to konkrétně tu nejblíže Jičínu. Ta je ze všech nejmenší a v jejím středu se nachází naprostá dominanta CHKO, Prachovské skály. Ty jsou sice nádherné, smutné však je, že se za vstup do samotného komplexu musí platit, a proto i zde zastávám názor, že pohled na místo z dálky je občas cennější než bezprostřední přítomnost na něm. To lze v této lokalitě bezesporu splnit. V okolí je mnoho tras pro pěší i cyklisty a místo Prachovských skal lze navštívit některou z dalších památek, například hrad Pařez nebo Brada. 

Zdroj: stream.cz

                Samozřejmě, že nelze za den stihnout ani z daleka obsáhnout celé toto obrovské území, ale Český ráj může dobře posloužit jako cíl cyklovýletů nebo jako destinace na několikadenní dovolenou. Mimo vykřičená turistická místa totiž dokáže nabídnout i zajímavé a méně frekventované lokality. 

Autorem textu je Petr Junek.