V pořadí druhý filmový počin režiséra a scenáristy Jiřího Havelky. Po úspěšném debutu Vlastníci nám servíruje další originální komedii pojmenovanou Mimořádná událost. Podobně jako ve svém prvním snímku, který se odehrává v jedné místnosti při zasedání schůze bytového družstva, se i tentokrát téměř po celou dobu držíme stejného prostředí a to jedoucího motoráčku. Co však výtečně platilo ve Vlastnících, v Mimořádné události drhne a jako celek nefunguje.

MU_vlacek_01_foto_Jaroslav_Kutheil.jpg
Zdroj: Cinemart

Jak už bylo naznačeno, příběh se točí kolem mašinky, která se bez strojvůdce, jenž nestačil znovu naskočit poté, co se ji pokusil opravit, samovolně a „nebezpečně“ řítí po jednokolejné trati zpět odkud přijela. A veze hodně nesourodou skupinku cestujících. Ne zrovna šťastný manželský pár, upovídanou paní s urnou s popelem svého manžela, mladou ženu s dcerkou, tříčlennou začínající chlapeckou kapelu, která míří na hudební festival a přitom ještě nemá vlastní název, ostražitého myslivce, malého všeznalého cyklistu, jehož otec nestihl vlak, nebo noblesního pohřebáka. Všechny tyto postavy se musí společně vypořádat s nečekanou událostí. 

 

MU_Jana_Plodkova_Igor_Chmela_01_foto_Jaroslav_Kutheil.jpg
Zdroj: Cinemart

A nemůžeme říct, že by to byla úplně nuda či nebyla zábava pozorovat zmíněné postavy, jak se snaží zjistit, co se přihodilo, když si uvědomí, že nejedou ve správném směru, jednak následně sledovat, jakým způsobem řeší danou situaci. Ovšem děje se tak v mnoha případech díky až příliš lacinému a jednoduchému humoru. Najdou se samozřejmě také moc povedené momenty, u kterých se člověk ze srdce zasměje, třeba, když vláček projíždí kolem policejní hlídky a ta vidí, co probíhá uvnitř jedoucího vozu. Jiné okamžiky působí komicky, avšak stále opakovaný vtip přestává být vtipem, typickým příkladem jsou záběry na běžícího strojvedoucího.

MU_Vaclav_Kopta_01_foto_Jaroslav_Kutheil.jpg
Zdroj: Cinemart

Komedie paroduje různé katastrofické snímky, které přímo některé postavy zmiňují, a to pomocí třeba i zpomalených záběrů, nicméně výsledek nepůsobí úplně nejlepším dojmem. Film využívá také společenskou, mediální a politickou satiru v pasážích odehrávajících se mimo vlak, kdy jsme svědky zasedání krizového štábu či komentovaných zpráv České televize. Tyto scény mají svůj význam a osvěžují film.

MU_hejtman-a-spol_01_foto_Jaroslav_Kutheil.jpg
Zdroj: Cinemart

Velkou oporu má snímek v obsazení, ve kterém nalezneme přední české herce a herečky v čele s Janou Plodkovou, Igorem Chmelou, Ctiborem Götzem, Jenovéfou Bokovou, Jaroslavem Pleslem nebo Marií Ludvíkovou. Zaujmou i dětští herci, zejména Oliver Vyskočil jako přechytralý klučina. Škoda jen, že všichni nemají v repertoáru kvalitní výstupy. Vůbec by jednotlivé postavy mohly být detailněji propracované, abychom se s nimi mohli více ztotožnit, jelikož místy vypadají spíše jako jednotvárné karikatury, které pořád vyjadřují stejné názory a myšlenky.     

MU_Marie-Ludvikova_Ctirad-Gotz_01_foto_Jaroslav_Kutheil.jpg
Zdroj: Cinemart

Co se týče samotného zpracování, je film na vysoké úrovni, což jistě nebylo pro režiséra vůbec snadné díky prostředí, ve kterém se odehrává, ovšem společně s kameramanem Martinem Štěpánkem to zvládli na výbornou. Natáčelo se v exteriérech na skutečné trati mezi Kolešovicemi a Chrášťány a v interiérech s pomocí LED stěn promítajících okolí vagonu za jeho okny.

MU_Jenovefa_Bokova_Jana_Plodkova_01_foto_Jaroslav_Kutheil.jpg
Zdroj: Cinemart

Mimořádná událost může být pro někoho příjemně stráveným časem, pokud se dokáže oprostit od banálního humoru. Náročnější diváci očekávající chytřejší a více komplexní snímek však budou velmi zklamáni.

Plakat_Mimoradna-udalost_web.jpg

Mimořádná událost         Hodnocení: 50 %

Česko, 2022, 103 min 

Režie: Jiří Havelka
Scénář: Jiří Havelka, David Dvořák
Kamera: Martin Štěpánek
Střih: Darina Štěpánková
Hudba: Martin Hůla
Hrají: Jana Plodková (Romana), Igor Chmela (Roman), Jenovéfa Boková (Kamila), Jaroslav Plesl (pohřebák), Ctirad Götz (myslivec), Marie Ludvíková (vdova), Alois Švehlík (starý pilot), Tereza Marečková (dívka v kostýmu), Oliver Vyskočil (mladý cyklista), Václav Kopta (strojvedoucí), Robert Mikluš (poradce), aj.