Tento týden je plný úspěchů. Českým sportovcům se daří na zimní olympiádě v Pekingu a britští hudebníci byli oceněni za svoji úspěšnou tvorbu. Můžeme slavit i to, že vláda chce snížit schodek České republiky. Jak už to ale bývá, nepřicházejí jen dobré zprávy. Třeba v kanadském městě Ottawa se už dva týdny protestuje a v úterý zemřel i zakladatel sítě dm drogerie markt. Vyberte si tedy, co chcete. Veselé nebo smutné zprávy?

Zdroj: iRozhlas, Reuters 

Týdenní přehled 4. 2. - 10. 2. 2022

Domov

Státní rozpočet bude mít schodek 280 miliard, rozhodla vláda. Nyní jej projedná sněmovna

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) po středečním jednání potvrdil, že vláda letos předloží schodek 280 miliard korun, což je o 140 miliard korun méně, než bylo v roce minulém. Úspory tedy činí 77 miliard a z toho 62 miliard se ušetří na běžných výdajích. Dodatečné příjmy jsou 62 miliard korun a ty by se měly částečně využít na valorizaci důchodů, zvýšení příspěvků na bydlení v souvislosti s růstem cen energií nebo jako kompenzace pro podnikatele. Rozpočet chce vláda ve Sněmovně schválit do konce března. Více o tom napsal iRozhlas.

Zahraničí

V kanadské Ottawě protestují stovky řidičů kamionů. Kanadský soudce jim zakázal troubit

Již dva týdny trvají protesty proti pandemickým restrikcím v kanadském hlavním městě Ottawa. Hlavními protestujícími jsou řidiči kamionů, kteří svou nevoli dávají najevo především zvukem klaksonů. Troubení zhruba čtyř až pěti set kamionů ale rozčiluje místní obyvatele a kanadský soudce řidičům troubení zakázal. Protesty původně vypukly kvůli požadavku očkování proti covidu-19 pro řidiče přejíždějící hranici USA a Kanady. Odpor ale následně přerostl do protestů vůči všem koronavirovým opatřením a částečně i proti vládě premiéra Trudeaua. Jak budou protesty pokračovat, to sledujte na iRozhlasu

Zemřel zakladatel sítě dm drogerie markt

Ve věku 78 let zemřel v úterý zakladatel sítě dm drogerie markt Götz Werner. Informovala o tom agentura DPA. Werner se narodil v roce 1944 v německém Heidelbergu a stal se drogistou jako jeho otec. Svou první drogerii si otevřel v roce 1973 v Karlsruhe. Řetězec rychle expandoval a Werner se spoléhal na ekologické produkty, partnerství a odlišný přístup k řízení zaměstnanců. Nyní řetězec působí ve čtrnácti evropských zemích a zaměstnává 66 tisíc lidí, z toho 43 tisíc v Německu. Od roku 2019 vede společnost Wernerův syn Christoph. Více o zakladateli dm drogerie markt si přečtete na Echo24.

Zdroj: DPA

Církev

Začíná proces blahořečení prvního pákistánského mučedníka

Akáš Bašír, pákistánský mučedník, byl prohlášen Vatikánem za Božího služebníka a kandidáta oltáře. Dne 15. března začne diecézní fáze beatifikačního procesu.

Dvacetiletý Pákistánec Akáš Bašíř byl zabit během útoku, ke kterému došlo v Lahauru v roce 2015 během postní doby, když se lidé účastnili bohoslužeb. Sebevražedný atentátník přišel k chrámu sv. Jana, do kterého chtěl vstoupit a odpálit se. Akáš Bašír mu ale bránil slovy: „Zemřu, ale dovnitř tě nepustím.“ Terorista nakonec odpálil bombu venku. Akáš Bašír obětoval svůj život za tisíc lidí, kteří v té chvíli byli v chrámu na bohoslužbě. Detailnější informace o životě mladého mučedníka se dočtete ve Zprávách z církve.

Sport

Ester Ledecká vybojovala první zlatou medaili na letošní zimní olympiádě

V paralelním obřím slalomu na snowboardu obhájila včera své prvenství snowboardistka a lyžařka Ester Ledecká. Jednoznačně ovládla klasifikaci všech vyřazovacích jízd a dojela si pro zlatou mediali. Ledecká vybojovala svou třetí zlatou medaili z olympijských her a vyrovnala rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou nebo oštěpaře Jana Železného. První dvě zlaté medaile získala na minulé olympiádě v Pchjongčchangu za závody v paralelním obřím slalomu na snowboardu a v superobřím slalomu na lyžích. V superobřím slalomu bude Ledecká obhajovat zlato již v pátek. Více se o Ester Ledecké a olympiádě se dočtete na Sport.cz

Zdroj: iRozhlas, Reuters

Martina Sáblíková získává pro Českou republiku druhou medaili

Ve čtvrtek odpoledne na ledovém okruhu v Pekingu bojovala další česká sportovkyně o medaili. Rychlobruslařka Martina Sáblíková v závodě na 5 000 metrů skončila třetí a vybojovala tak druhý cenný kov pro českou výpravu. Velice blízko byla k stupni vítězů i v závodě na 3 000 metrů; tam bohužel skončila na čtvrtém místě. Sáblíková si přiveze domů již sedmou olympijskou medaili. První medaile si přivezla z Vancouveru v roce 2010, a to rovnou tři - dvě zlaté a jednu bronzovou. Poté následovalo zlato a stříbro ze Soči a bronz s Pchjongčchangu. Více o závodě najdete na iDNES.cz

Věda

Vědci z DNA ze vzduchu rozeznají zvířata žijící v zoo

Dva nezávislé vědecké týmy z Británie a Dánska odebrali DNA ze vzduchu v zoologických zahradách. Díky tomu se jim podařilo určit řadu zvířat žijící na onom místě, jejich typ potravy a zvířata z blízkého okolí. Zoolog Miloš Anděra řekl, že to je nová cesta, jak identifikovat vzácné druhy zvířat v nedostupném terénu. Již několik let se využívá DNA z mořské vody, aby se zjistilo, jaká zvířata v dané oblasti žijí. Ve slané vodě totiž DNA déle vydrží. Nyní vědci chtějí postupovat v bádání dál, aby mohli ochránit rozmanitost druhů na planetě. Více se o výzkumu dočtete na iRozhlasu.

Kultura

V Londýně se předávaly hudební ceny Brit Awards

V letošním ročníku hudebních cen Brit Awards uspěla britská popová zpěvačka Adele. V úterý večer si odnesla z londýnské O2 areny cenu za umělkyni roku, píseň roku a album roku. Úspěch slavila především se svým novým albem 30, které vydala v listopadu. Prodalo se 600 000 nosičů tohoto alba, což byl nejlepší výsledek mezi britskými hudebníky. Cenu za píseň roku dostala zpěvačka za píseň Easy On Me. Dalšími výherci byl Ed Sheeran, který získal cenu za skladatele roku a Little Simz, která se stala objevem roku. Cenu pro kapely získala rocková skupina Wolf Alice. Další informace o Brit Awards získáte v Českých novinách

Zdroj: ČT24, AP