Kdo má nižší imunitu, ten asi každý podzim a zimu bojuje s rýmou, kašlem, bolestí krku a hlavy. Já patřím mezi ty, kteří se nachladí hodně rychle. Stačí se na procházce trochu zpotit nebo si namočit boty. Dnes už mám vypracované kroky, které mi pomáhají k rychlému uzdravení nebo alespoň ke zmírnění nemoci. V tomto článku vám představím 20 tipů na vaši záchranu v zimních dnech, které jsem získala ze zkušeností mé maminky, z vědomostí mého manžela zdravotníka a z našeho vševědoucího internetu. 

Zdroj: Unsplash.com

Horká sprcha

Máte pocit, že jste někde pořádně prochladli? Zaplujte rychle pod horkou sprchu a zahřejte celé tělo. Nechoďte však do vany nebo tam alespoň nebuďte dlouho, protože jak voda začne chladnout, pro vaše tělo to nebude dobré. Takže raději rychle do horké sprchy a potom rovnou do teplého oblečení. Celkově se udržujte v teple.

Horká sprcha vám také pomůže při už rozjeté rýmě. Teplou vodu si zahřejete čelo a dutiny a rýma se trochu uvolní a bude se vám lépe smrkat.

Čepice na hlavu

Tohle mi poradil můj manžel. Už u horké sprchy jsem zmínila, že je dobré si zahřát čelo, aby se nos tolik neucpával. Díky čepici budete mít hlavu a čelo celou dobu v teple. Čepici ale musíte nosit pořád. Já v ní i spím. Tím, že poleví ucpání dutin, sníží se i bolest hlavy. 

Pití bylinkových čaje s medem

Bylinné čaje pomohou tělo především prohřát a také hydratovat. Celkově jsou čaje s bylinkami vhodné při regeneraci organismu po nemoci. Samozřejmě působí i látky v nich obsažené, například vitamin C. Vhodné na nachlazení jsou čaje zázvorové, šípkové, jitrocelové nebo mateřídouškové.

Česnečka a kuřecí vývar

Častokrát se nám během nachlazení a nemocí nechce jíst. Máme ucpaný nos, nevnímáme chutě jídla a třeba nás i bolí břicho. Jediná strava, kterou jsme schopni pozřít, je polévka. Zahřeje náš organismus a dostane do nás i potřebné živiny. Česnečka je vhodná díky svým dezinfekčním vlastnostem, uvolní dýchací cesty při rýmě a zmírňuje bolest v krku. Vývar má také protizánětlivé účinky, takže se nebojte polívkovat. 

Inhalace – eukalyptový olej, máta, rýmovník

Inhalace je léčebný postup, který spočívá ve vdechování par nahřáté tekutiny. Do větší mísy nebo hrnce si vlijete uvařenou vodu a do ní nakapete pár kapek eukalyptového oleje, lístky máty nebo rýmovníku. Zahalíte se nějakým větším ručníkem a začnete vdechovat. Za začátku to trochu pálí, tak je dobré mít hlavu výše nad hrncem a potom pomalu dávat hlavu níž. Díky inhalaci se vám uvolní nos a bude se vám lépe smrkat. 

Aromalampa

Když je nejhůř, můžete si k posteli postavit aromalampu (samozřejmě tak, abyste nezpůsobili požár) a nechat si do místnosti uvolňovat třeba eukalyptový olej. Bezpečnější možností je nakapat olej do odpařovače na topení (lze ho nahradit prostou miskou s vodou, kterou postavíte na radiátor nebo mokrým ručníkem - pozor, olej na něm může nechat nevypratelné skvrny).

Prolévání nosu – Rhino Horn konvička

Rhino Horn konvička se využívá při ucpaném nosu a používá se k výplachům nosu pomocí slané vody. Je to léčebný postup, který není pro každého a může být mnoho lidem nepříjemný. Pokud se metoda neprovádí správně, může člověku naopak uškodit. Velkými propagátory konvičky jsou manželé Klusovi. Je možné ji zakoupit v jakékoliv lékárně. 

Kloktání a žvýkání šalvěje

Šalvěj lékařská je bylinka, kterou si můžete pěstovat doma v květináči, a která vám zároveň pomůže při onemocnění. Používá se ke kloktáním a vyplachování při bolestech krku a angínách. Žvýkání šalvěje pomáhá také na zuby nebo na dezinfekci úst. Se šalvějí to ale nepřehánějte, je třeba být opatrný a neordinovat si ji moc často kvůli její toxicitě.

Domácí sirupy

Na úporný kašel pomáhají sirupy, vyrobené z nastrouhané cibule nebo černé ředkve prosypané cukrem. Za několik hodin zelenina pustí šťávu a cukr se rozpustí. Pak se vzniklý sirup odebírá lžící a nechává pomalu rozplynout v ústech, aby co nejdéle působil na postižená místa. Asi tušíte, že chuťově to není žádný zázrak, ale kdo takový sirup snese, většinou si jeho účinky chválí. Účinný je i tymiánový sirup.

Mazání nosu

Přidruženým problémem je u nastydnutí odřený nos. Někdy to může být ta nejnepříjemnější věc a může přetrvávat dlouho po uzdravení ze samotné nemoci. Pokud se nepodcení prevence, lze potíže výrazně zmírnit. Důležité je používat ke smrkání měkké kapesníky, ať už látkové nebo papírové. Někdo na doma využívá i staré oprané plenky, košile nebo trička. Nos je třeba často umýt a dobře osušit, aby ho nic nedráždilo. A především je třeba ho pořádně promazávat: bambuckým máslem, konopnou mastí, sádlem, speciálními mastičkami a vlastně čímkoliv, co odřenou kůži ošetří. Já sama na odřený nos příliš netrpím, protože ho preventivně mažu už první dny, ještě než se vůbec do odřené fáze dostane. V drogeriích lze sehnat mastičky přímo na nos při rýmě, které ošetřují kůži a zároveň uvolňují dutiny.

Zdroj: Unsplash.com

Obklad na hrudník

Trápí-li vás suchý dráždivý kašel, zažeňte ho olejovým zábalem. Zábal vytahuje z těla škodliviny a absorbuje je do sebe. Příprava olejového zábalu není náročná. Zahřejte misku rostlinného nebo olivového oleje na teplotu těla a namočte do něj bavlněnou plenu nebo jinou látku. Tu přiložte na hrudník, ovažte fólií a překryjte nahřátým ručníkem. Zábal nechte působit půl hodiny až hodinu. Sehnat jdou také speciální masti, kterými si hrudník namažete a ručníkem přikryjete.

Propolis

Propolis je přírodní produkt od včel, které ho vyrábějí smísením nasbírané pryskyřice, výměšku ze svých hlavových žláz a vosku. Nejčastěji se používá lihový extrakt, tedy propolisová tinktura. Tu je možné používat zevnitř i zvenku. A k čemu propolis využít při nachlazení? Ke kloktání a výplachům dutiny ústní. Pomáhá na bolest krku nebo na afty.

Aloe Vera

Aloe Vera není pouze okrasnou zelení, o kterou se občas píchnete, ale je taky léčivou a hojivou rostlinou. Její gel je vhodný na popáleniny, ale také na výrobu mýdel a různých krémů. Já využívám prostředek Aloe Vera v tekuté formě, který mám v malém rozprašovači a při bolesti v krku si ho stříkám na mandle. 

Sůl s vodou

Slaná voda má dezinfekční a stahující účinky, proto je vhodné ji používat při zánětech dásní, aftech a oteklých mandlích. Slaný nálev si jednoduše připravíte ze dvou čajových lžiček soli rozpuštěných v 2 dl teplé vody. Vyplachujte a kloktejte 3x denně. 

Priessnitzův obklad

Priessnitzův obklad zlepšuje prokrvení a tím zrychluje hojivé procesy v těle. Aplikuje se ve třech vrstvách. Nejprve na krk přiložíte namočený kapesník ve studené vodě, který zúží cévy v místě svého působení. Na mokrou vrstvu dáte neprodyšnou látku nebo igelit, díky kterému se teplota stabilizuje, cévy se postupně rozšíří a místo se prokrví. A poslední vrstvou je nějaká látka, dětská látková plena, šátek nebo ručník, díky kterému bude obklad na krku držet a zároveň se místo bude více zahřívat. Zábal sejměte po 2-3 hodinách.

Teplé ponožky

Studené nohy, promoklé boty a mokré ponožky. Nejhorší kombinace, ze které nejčastěji onemocníte. Když nejsou nohy v teple, celé tělo bude mít problém se zahřát. Ponožky zajišťují správnou regulaci tělesné teploty a také významně urychlují usínání, takže pokud večer nemůžete zabrat, zkuste si obléct ponožky. 

Lepší vzduch pomocí zvlhčovače nebo čističky vzduchu

Především v zimní topné sezóně je v domácnostech suchý vzduch. Suchý vzduch ztěžuje dýchaní, zhoršuje alergie a astma a může mít vliv na únavu organismu. Nízká vlhkost podporuje množení bakterií a virů ve vaší domácnosti. Pořídíte-li si zvlhčovač nebo čističku vzduchu, zlepšíte vzduch a celkovou atmosféru ve vaší domácnosti a váš organismus vám poděkuje. 

Zdroj: Unsplash.com

Ovoce s vitamínem C

Vitamín C je nezbytný pro správně fungující imunitní systém, pomáhá při únavě a vyčerpání, je důležitý pro tvorbu kolagenu, vstřebávání železa a mnoho dalších dějů. Vitamín C je možné silně doplňovat ovocem, a ne jenom tabletami. Nejhojněji se vyskytuje v šípku, rakytníku, pomeranči, citronu, grepu nebo v rybízu. 

Zázvor

Zázvor obsahuje mnoho důležitých vitamínů, minerálů a má unikátní léčivé schopnosti. Udržuje normální hladinu cukru v krvi, podporuje činnost kardiovaskulárního sytému, podporuje trávení a hlavně obranyschopnost, imunitní systém a dýchací cesty. 

Léky z lékárny

Někdy přírodní přípravky v jejich přirozené podobě nestačí a je třeba se obrátit o pomoc k odborníkům, kteří dary přírody přetvořili v tablety, kapky a sirupy. Mají tu výhodu, že k nim dostanete lísteček s informacemi o účinných látkách, možných nežádoucích účincích a maximální povolené dávce za den. Někdy panuje mylná domněnka, že "přírodními" léky se nemůžete předávkovat, ale to pochopitelně není pravda. A přidat si k chřipce potíže z předávkování šalvějí nebo zázvorem není dobrý nápad. V redakci máme dobrou zkušenost třeba s léky Paralen Grip nebo Coldrex (Coldrex Nite pomáhá spát, když si myslíte, že určitě kvůli rýmě a kašli neusnete). Sinupret je přírodní lék na rýmu a na dýchací cesty, který zvyšuje tvorbu, rozpouštění a vykašlávání hlenů z dýchacích cest a zrychluje léčbu rýmy. Takže klasických sedm dní rýmy stáhne třeba na čtyři. Při bolesti v krku a kašli pomáhají nejrůznější pastilky, třeba Strepsils s příchutí med a citrón nebo Müllerovy pastilky s islandským lyšejníkem. I zde je potřeba si ohlídat maximální povolené množství. I když to vypadá a chutná jako bonbony, nejsou to bonbony, a pokud kvůli bolesti potřebujeme něco žužlat neustále, je lepší kombinovat léčivé pastilky s obyčejnými cucavými bonbony.

Snad vám tyto rady pomohou se porvat s nemocí, pokud by vás snad nějaká dostihla.