Pomalu končí další týden, který přinesl zase mnoho událostí a informací. Jestli jste v průběhu dní neměli možnost mrknout na zprávy nebo si přečíst zpravodajství na internetu, můžete se podívat na náš týdenní přehled informací. Dozvíte se v něm o změně slevy na jízdné nebo o finanční situaci v hnutí STAN. Povíme vám o finančních darech od Svatého otce nebo o změně apoštolského nuncia. Pokud vás některé téma zaujme, snadno se dozvíte víc díky přidaným odkazům.  

Obsah obrázku vlak, stopa, obloha, exteriér

Popis byl vytvořen automaticky
Zdroj: Profimedia.cz, iDNES.cz

Týdenní přehled 15. 1. – 21. 1. 2022

Z domova

Sleva na jízdné pro studenty a důchodce klesne ze 75 na 50 procent

Slevy ve veřejné dopravě, které zavedla Babišova (ANO) vláda, se sníží ze 75 procent na 50 procent, rozhodla ve středa nově zvolená vláda vedená premiérem Fialou (SPOLU). Změna by měla platit od 1. dubna letošního roku a měla by přinést úsporu přes 1,8 miliardy korun. Slevy se týkají studentů do 26 let a seniorů starších 65 let. Více o snížení slevy na jízdné píše iRozhlas

STAN vrátí dary od firem ve výši 3,5 milionů

Předseda hnutí Starostové a nezávislí a vicepremiér Vít Rakušan oznámil, že vrátí všechny dary od právnických osob za 3,42 milionů korun, které získalo od podzimních sněmovních voleb. Hlavním důvodem byla kritika, která se na STAN snesla kvůli tomu, že u některých dárcovských společností byl nejasný majitel. Část darů také hnutí získalo od stíhaného podnikatele, na což upozornily Seznam Zprávy. Rakušan řekl, že peníze jim nestojí za to, aby riskovali důvěru občanů České republiky. Více se dozvíte na deníku.cz nebo Deníku N.

Ze zahraničí 

Novou předsedkyní Evropského parlamentu bude Roberta Metsolaová

Maltská poslankyně Roberta Metsolaová z lidovecké frakce získala 458 hlasů z celkem 690 odevzdaných a stala se novou předsedkyní Evropského parlamentu. Poslankyně nahradila svého předchůdce Davida Sassoliho, který minulý týden zemřel. Po volbě předsedy se bude konat volba čtrnácti místopředsedů. Své funkce budou mimo jiné obhajovat i dva čeští zástupci. Více o tom, kdo je šéfka Evropského Parlamentu, se dozvíte z článku od iRozhlasu

Zdroj: Decode The New Podcast

Sport

Tenista Novak Djoković si bez očkování nezahraje na většině světových turnajů

Světová tenisová jednička Novak Djoković nemůže obhájit své prvenství na většině světových turnajů, protože není očkovaný. Jako neočkovaný si nezahraje na French Open, US Open, Miami a na mnoho dalších turnajů, protože pořádající země, jako je Francie, Kanasa, USA, nevpouštějí neočkované. Problém začal v Autrálii v Melbourne, kam Djoković přijel na první gramslamový turnaj v sezóně Australian Open a vzápětí byl kvůli porušení pravidel deportován. Djoković se odvolal k soudu, který mu vyhověl, ale následně mu australský ministr pro imigraci Alex Hawke znovu zrušil víza. Nyní se srbský tenista vrátil zpět do Bělehradu a chce se soudit. Pro více informací ke kauze Djoković si poslechněte zpravodajský podcast Vinohradská 12.

Z církve

Svatý otec zašle peníze Filipíncům a migrantům na bělorusko-polských hranicích

Papež František finančně podpoří tajfunem postižené Filipínce a zašle jim příspěvek v hodnotě 100 000 eur. Tajfun Rai postihl 8 miliónů lidí v 11 regionech a způsobil rozsáhlé materiální škody. Stejně velkou částku Svatý otec zašle skupinám migrantům, kteří uvízli na hranici mezi Běloruskem a Polskem. Více o finanční podpoře napsala církev.cz.

Papež František jmenoval arcibiskupa Charlese D. Balvo apoštolským nunciem v Austrálii

Svatý otec jmenoval 17. ledna arcibiskupa Charlese D. Balvo, apoštolského nuncia v České republice, apoštolským nunciem pro Austrálii. Česká republika je tak zatím bez apoštolského nuncia. Více o životě arcibiskupa Charlese D. Balvo si přečtěte na serveru církev.cz

Obsah obrázku osoba

Popis byl vytvořen automaticky
Zdroj: ČT24 – Česká televize

Věda 

Výbuch sopky u souostroví Tonga byl nejsilnější v moderní historii

Sobotní výbuch sopky s názve Hunga Tonga – Hunga Ha’apai u tichomořského souostroví Tonga byla podle vulkanologa z České geologické služby Vladislava Rappricha nejsilnější v moderní historii, řekl to v rozhovoru na iRozhlase. Hřib měl v průměru 200 kilometrů a podle vulkanologa byla erupce umocněna slanou vodou, která se dostala do kontaktu s magmatem. Masivní výbuch zpustošil Tongu a následně se Tichým oceánem prohnala tsunami. Erupce trvala osm minut a byla natolik hlasitá, že ji slyšeli obyvatelé Fidži vzdálení 800 km od Tongy, a dokonce i lidé na Novém Zélandu 2 300 km daleko. Další informace získáte například z článků od Seznam Zpráv.

Kultura

Spisovatel Šlik napsal pokračování Foglarovy kultovní knihy

Kniha Chata v Jezerní kotlině od Jaroslava Foglara se po osmdesáti letech dočkala pokračování. Zasadil se za to spisovatel a muzikant Petr Hugo Šlik a napsal navazující knihu Zkáza Jezerní kotliny. Autor pro mládež Šlik navázal na Foglarovu knihu, protože v ní podle něj zůstalo ještě mnoho nezodpovězeného. Autor ve své knize nechal oživit hlavní hrdiny Pavla a Ludvu a dal jim další rok života, sdílela v tiskové zprávě Magdalena Černá za Skautskou nadaci Jaroslava Foglara. Více se o autorovi a nové knize dozvíte od Českých novin.

Annu Frankovou zřejmě zradil notář, zjistil tým vyšetřovatelů

Deník Anny Frankové je kniha, která reálně popisuje situaci židů, kteří se schovávali ve skrýši po dobu druhé světové války. Na konci deníku se dozvídáme, že celá rodina Frankova byla zrazena a odvezena do koncentračních táborů. Kdo je však zradil, na to jsme do teď neznali odpověď. Po šestiletém vyšetřování odloženého případu o prozrazení jejich úkrytu vyšetřovatelé odhalili překvapivého podezřelého. Podle vyšetřovacího týmu jím je židovský notář Arnold van den Bergh, který si tím chtěl zachránit svůj život. Více si přečtěte na iRozhlasu nebo Českých novinách

Obsah obrázku osoba, interiér, pózování, černá

Popis byl vytvořen automaticky
Zdroj: Fotobanka Profimedia, iRozhlas