Poslední lednový týden se rychle kolem nás prohnal a s ním i různé události a nové informace. Za nejdůležitější bych označila událost ze zahraničí, a to konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou. Dění tam je nutno stále sledovat, protože okolnosti se budou pravděpodobně v následujících dnech a týdnech měnit. 

Zdroj: Profimedia

Týdenní přehled 22. 1. – 28. 1. 2022

Z domova

Spor o polský důl Turów pokračuje. Řešením by měla být mezivládní dohoda

Důl Turów se rozléhá v těsném sousedství Polska s Českem a Německem. Podle povolení z podzima minulého roku se v něm mohlo těžit do roku 2044, s tím ale nesouhlasí česká strana, protože podle ní těžba ohrozí zásoby pitné vody na českých hranicích. Předmětem česko-polské smlouvy má být zmírnění negativních dopadů včetně kompenzací. V návrhu dohody Česko požaduje, aby se k tomu Polsko zavázalo nejméně do roku 2049, pokud těžbu v dole neprodlouží. Polsko se to ale snaží stáhnout a chce, aby smlouva platila jen dva roky. Na podzim obě strany došly k další verzi s novými požadavky a odpověďmi z obou stran. Tato verze se nyní znovu řeší. Poslechněte si o problematice polského dolu více v podcastu od Vinohradské 12.

Zdroj: Tomáš Lánský, MAFRA

Ze zahraničí

Je možná ruská invaze? Analytici se neshodují

Podle odhadů je v blízkosti ukrajinských hranic a na vzbouřeneckých územích v Donbasu a na okupovaném Krymu asi 120 tisíc vojáků z Ruska. Další jednotky se přesouvají do Běloruska na neplánované cvičení. Podle Svobodné Evropy už tam dorazili i vojáci z ruského Dálného východu. Sérii manévrů zahájilo i námořnictvo. Cvičení se zúčastní 10 tisíc vojáků a 140 lodí a proběhnou na různých místech po světě. V pondělí Rusko zahájilo manévry v Baltském moři. NATO na začátku týdne oznámilo, že kvůli hrozbě ruské invaze vysílá na Ukrajinu další lodě a letadla k posílení obrany východní Evropy. Analytici se neshodují v tom, zda k invazi dojde nebo nikoliv. Více o problematice se dočtete třeba na Seznam Zprávách, Aktuálně nebo Deníku N. Situace se bude nadále měnit, je tedy potřeba stále sledovat aktuální zprávy. 

Z církve

Pronásledování křesťanů celosvětově narůstá, především v asijských a afrických zemích

Mezinárodní organizace Open Doors zveřejnila analýzu World Watch List (WWL), která ukazuje, že pronásledování křesťanů roste, a to především v Asii a Africe. Více než 360 miliónů lidí zažívá perzekuci a pandemie koronaviru diskriminaci ještě více prohlubuje. V analýze nejhůře dopadl Afghánistán, který je pro křesťany nejvíce nebezpečnou zemí od doby, kdy Talibán v srpnu 2021 převzal moc. Celkovou analýzu a zprávy z dalších protikřesťanských zemích poskytují Zprávy z církve.

Benedikt XVI. potvrdil svou účast na sporném setkání v Mnichově roku 1980

Emeritní papež Benedikt XVI. se v prohlášení omluvil za mylnou informaci, že se v roce 1980 nezúčastnil setkání s knězem obviněným ze sexuálního zneužívání. V té době byl arcibiskup Mnichova a Freisingu. „Chtěl bych tedy zdůraznit, že to nebylo učiněno ve zlé víře, ale že to bylo výsledkem chyby při úpravě prohlášení. Jak k tomu došlo, bude vysvětleno v následujícím prohlášení. Za tuto chybu se emeritní papež velmi omlouvá a žádá o prominutí,“ sdělit arcibiskup Goerg Gänswein, sekretář emeritního papeže. Více o setkání a celé události zjistíte na Zprávách z církve

Sport

Zdroj: sport.aktualne.cz

Tenistky Krejčíková se Siniakovou se dostaly do semifinále Australian Open

Tenistka Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková se probojovaly na Australian Open do semifinále čtyřhry. Přehrály Američanku Carolinu Dolehideovou s Australankou Storm Sandersovou 6:2 a 7:6. V turnaji zatím neztratily ani set. Loni se duo Krejčíková a Siniaková dostaly až do finále, kde bohužel prohrály. O výhru v semifinále budou bojovat v pátek s Ruskou Kudermetovou a Belgičankou Mertens. Výsledky z Australian Open zjistíte na betarena.cz.

Koronavirus

Ministerstvo zdravotnictví končí s očkovací kampaní

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek patřil mezi největší kritiky očkovací kampaně minulé vlády. Kritizoval ji za pozdní spuštění, a prohlašoval, že by kampaň měla cílit na dosud neočkované. Sám ministr Válek ale s očkovací kampaní pokračovat nebude, chystá pouze doprovodné grafiky a příspěvky na sociální sítě, sdělil Deníku N mluvčí Ondřej Jakob. Válek se chce připojit ke kampani ministerstva vnitra proti dezinformacím, která bude zaměřena na dezinformace ohledně očkování. Kdy kampaň začne ještě není jasné. Více o tomto tématu napsal Deník N

 

Věda

Zdroj: irozhlas.cz

Vědci popsali prvního fosilního brouka uloženého v maďarském jantaru

Mezinárodní skupině vědců se podařilo objevit a popsat prvního fosilního brouka ukrytého v desítky milionů let starém maďarském jantaru. Brouk Ajkaelater merkli se bohužel v jantaru nedochoval celý, ale pouze jeho fragment, proto odborníci zrekonstruovali podobu tohoto unikátního brouka pomocí moderní výpočetní topografie a objev zařadili mezi kovaříky. Skupina výzkumníků pochází z Maďarska, Ruska a Česka. Součástí týmu byl i Robin Kundrata z katedry Univerzity Palackého v Olomouci. Více o brouku a výzkumu naleznete na iROZHLASU

Kultura 

Do Česka v létě dorazí streamovací služba Disney+. Netflix naopak zažil pád na burze

V průběhu letošního léta se v Česku a na Slovenku spustí streamovací služba Disney+. Služba bude mít v nabídce pořady z produkce Disney, Pixar, Marvel a Star Wars. Aktuálně je Disney+ k dispozici v osmnácti zemích Evropy, v létě chce ale službu spustit v dalších dvaačtyřiceti zemích a jedenácti teritoriích Evropy, Asie a Blízkého východu. Naopak placená televize Netflix zažila strmý pád na burze a její akcie klesly. Za jeden den firma ztratila pětinu své hodnoty, a to navzdory příznivým výsledkům z posledního čtvrtletí. Více se o Disney+ a Netflixu dočtete na Aktuálně a v Hospodářských novinách.