Pokud byste si chtěli uspořádat výlet, který nikdo z vašeho okolí ještě neuskutečnil, budete to mít možná dost složité. V průběhu pandemie covidu se do přírody a na výlety vypravili i lidé, kteří nikdy předtím podobné kratochvíle nevyhledávali. Lidé tak hledali nové lokality a pamětihodnosti, za kterými by stálo za to vyjet. Jedním takovým místem, o kterém zatím mnoho turistů dosud neuvažuje jako o cíli výletu, je vodní nádrž Slezská Harta.

Kostel svatého Jana Nepomuckého - pohled z druhého břehu. Zdroj: mapy.cz

Jedním z důvodů, proč je tato přehrada na řece Moravici méně známá, je její relativně krátká existence. Ač se s přípravou stavby započalo již v osmdesátých letech, úplného dokončení a napuštění se nádrž na hranici Moravy a Slezska dočkala až po revoluci, roku 1998. Nebýt vydatných povodní, které k naplnění nádrže, paradoxně pozitivně, přispěly, bývalo by se dílo protáhlo až do roku 2002. Stejně jako všem výstavbám přehrad, předcházel i této složitý výkup pozemků a především pak demolice celých vesnic nebo jejich částí. Z jedné z vesnic, z Karlovce, zbyl na návrší nad přehradou pouze kostel svatého Jana Nepomuckého s farou, který je nyní neodmyslitelnou dominantou při pohledu z protějšího břehu.

Chráněné území na severu. Zdroj: mapy.cz

Při případné návštěvě má místo jednu nevýhodu. Je nesmírně rozsáhlé. Osobně jsem byl v okolí Slezské Harty na kole a myslím si, že v tomto případě tato varianta předčí pěší výlet. Asi nejzajímavější v okolí nádrže je hustě zalesněná oblast jižně od Karlovce. Vede tudy mnoho turistických tras a cyklostezek, které jsou pěkně upravené. Na celé okolí nabízí výhled rozhledna na vrchu Velký Roudný. Neméně zajímavá může být také naučná stezka po severním břehu, která je zaměřená na specifika místního podloží. Vysvětleno je zde i vrstvení půdy a jeho vliv na výstavbu přehrady.

Návštěvu této lokality bych doporučoval realizovat nejlépe časně z jara, až budou místní smíšené lesy trochu obrostlé, jinak působí okolí nádrže mírně zpustlým dojmem. Na druhou stranu to vlastně není jen dojem. Okolí opravdu celkem zpustlé je a blízké město Bruntál na této skutečnosti příliš nemění. Až se sem tedy vydáte, počítejte s minimem turistického zázemí. To však místu jeho kouzlo nebere, spíše naopak.

Autorem textu je Petr Junek.