Působivý filmový příběh v netradiční podobě. Animovaný snímek Moje slunce Mad vznikl v česko-slovensko-francouzské koprodukci v režii Michaely Pavlátové. Autorka vychází z knižní předlohy z názvem Frišta od novinářky Petry Procházkové, která vypráví o české vysokoškolačce Heleně, jíž se naprosto změní život, když se zamiluje do afghánského spolužáka Nazira a následně se s ním odstěhuje do jeho rodné země, aby se stala jeho manželkou. Film, který získal Cenu poroty na mezinárodním festivalu animovaných filmů ve francouzském Annecy, se opírá o nekonvenční příběh, vystavěný na scénáři Ivana Arsenjeva, který bourá hranici mezi animací a hraným filmem.

foto_11_moje_slunce_mad.jpg
Zdroj: Aerofilms

Režisérka Michaela Pavlátová není žádným nováčkem v oblasti animace, má na svém kontě již několik oceněných krátkometrážní snímků, což je dobře vidět i v jejím posledním počinu. V něm nám představuje ženu, která se dobrovolně rozhodne pro odlišný styl života v cizí zemi. Helena, zanedlouho přejmenovaná na Herru, se ocitá v neklidném Kábulu, v islámské rodině svého muže Nazira. Ze dne na den se musí stát muslimkou, na veřejnosti zahalenou v burce. Musí si zvyknout, že nemá práva jako v Evropě a je plně podřízena svému manželovi. V tomto ohledu Herra svoji nelehkou situaci zvládá velmi obstojně a pokorně, ačkoli je stále před lidmi odsuzována za to, že pochází ze západního světa.

foto_02_moje_slunce_mad.jpg
Zdroj: Aerofilms

Velkou roli v jejím začlenění do tamní kultury hraje Nazirova rodina, se kterou bydlí v jednom domě. Dobrosrdečný a laskavý dědeček, který ji učí jazyku, švagrová Freshta, jež vychovává dva syny a pubertální dceru nebo Nazirova maminka, která od ní očekává co nejdřív vnuky. Nedílnou součástí jejich rozsáhlé rodiny se stává také malý nevzhledný chlapec Mohamed, zkráceně Mad, který se objeví před prahem jejich domova. Pro Herru je Mad darem z nebes, jelikož stejně jako on je i ona vlastně cizincem ve společnosti. Díky tomu navazují blízké přátelství založené na oboustranném porozumění.

foto_06_moje_slunce_mad.jpg
Zdroj: Aerofilms

Oporou rodilé Češce Herre je samozřejmě také její manžel Nazir. Jejich vztah se však v průběhu filmu různě proměňuje. Situace je pro ně na začátku o to složitější, že Nazir nemůže najít práci, ačkoli je inženýrem ekonomie a projde mnohé ambasády, ve kterých by se mohl uplatnit. Co každopádně víme je, že Nazir Herru bezpodmínečně miluje, což se ukáže třeba při svatební noci, na druhou stranu chce rovněž zachovávat muslimské tradice a zvyky, které jsou platné po staletí. Příkladem takového chování je scéna, kdy poté, co Nazir nalezne zaměstnání, se setkává se svými spolupracovníky ve svém domě, nicméně bez účasti všech žen v rodině, tedy i Herry, které se to vůbec nelíbí. Ženy jsou schovány ve vedlejší místnosti a hostům je sděleno, že jsou nemocné. Paradoxní je ovšem skutečnost, že je na pracovní schůzce přítomna Nazirova americká kolegyně.

foto_01_moje_slunce_mad.jpg
Zdroj: Aerofilms

Film se v tomto ohledu snaží poukázat na postavení žen ve společnosti. Zásadní moment v životě Herry je chvíle, kdy jí Nazir zprostředkuje práci, ve které má pomoci vybudovat gynekologickou poradnu. Zde se také shledává s Američankou, která byla u nich doma. Konfrontace těchto žen poukazuje na odlišné pozice, ve kterých se nacházejí. Zatímco Herra se snaží co nejvíce dodržovat všechna pravidla a zvyklosti muslimského světa, Američanka je ženou ze Západu, která ignoruje afghánskou kulturu. Nepochybně je to rovněž tím, že Herra je provdaná za Afghánce, kdežto Američanka žije nevázaným životem. Ovšem ani Herra si ve společnosti své kolegyně neodpustí alespoň na okamžik vzepřít se tvrdému režimu.

foto_09_moje_slunce_mad.jpg
Zdroj: Aerofilms

Díky množství příběhových linek a témat, které snímek otevírá, a to vlídným a citlivým, ale i dramatickým pohledem, divák velice rychle zapomene, že se jedná o animovaný film. Samotná animace vypadá dost jednoduše, ovšem nebrání se ani veselým a vtipným vsuvkám, jako je např. sekvence, kdy Freshtina dcera Roshangol společně s dalšími ženami jedou na skejtu, což má vyjadřovat její aktuální radost a svobodu. Velkou zásluhu na emoční stránce filmu má taktéž výborný český dabing v čele se Zuzanou Stivínovou, Hynkem Čermákem, Miroslav Krobotem nebo Eliškou Balzerovou.

Moje slunce Mad je prvotřídním filmem, který svým zpracováním stírá rozdíly mezi hraným a animovaným snímkem. Ukazuje, že rodina je to nejdůležitější, co v životě máme, ať už žijeme kdekoli na světě.

plakat_a1_moje_slunce_mad-1.jpg

Moje slunce Mad        Hodnocení: 90%

Česko, Slovensko, Francie, 2021, 85 min 

Režie: Michaela Pavlátová
Scénář: Ivan Arsenjev
Předloha: Petra Procházková (kniha)
Střih: Evzenie Brabcová
Hudba: Jevgenij Galperin, Sacha Galperine
Hrají: Zuzana Stivínová (Herra), Hynek Čermák (Nazir), Shahid Maqsoodi (Mad), Miroslav Krobot (dědeček), Eliška Balzerová (matka), Berenika Kohoutová (Roshangol), Ivan Trojan (Kaiz), Shahid Maqsoodi (Freshta), Daniela Kolářová (Nafisa), aj.