Hrad Kokořín se nachází zhruba deset kilometrů severovýchodně od Mělníka. Od Prahy je zhruba 50 kilometrů na sever a už dlouho jsem se tam chystala na výlet. Slyšela jsem, že je Kokořínsko krásné, ve Mšeně je nejlepší zmrzlina široko daleko a navíc je Kokořín jmenován v Cimrmanech ve hře Dobytí severního pólu. Když výprava dorazí na severní pól, řekne jeden z jejích členů: „Když to srovnám s tím naším výletem na Kokořín, byly tam skály pískovcový, občerstvení, co je tady? Prd.“ No, chtěla jsem vědět, s čím tedy vlastně srovnávali.

Kokořín 

Ráno jsme vyrazili autobusem z Prahy do Mělníku, odkud nám jel vlak do Mšena. Cesta trvala kolem jedné a půl hodiny, které jsme využili ke spánku. Pokud jedete s dětmi, samozřejmě si spánek nejspíš nebudete moci dovolit a budete muset něco hrát nebo hromadně žasnout při pohledu z okna. 

Jakmile jsme dojeli, chtěli jsme vyrazit po žluté trase, ta ale vedla po náměstí, kde nás na první pohled zaujala cukrárna s lehce opotřebovaným nápisem nad vstupem. Shodli jsme se, že si začátek cesty zpříjemníme kafem. Ihned po otevření dveří nás přepadl pocit, že jsme se o ocitli o několik desítek let nazpátek. Lehce potemnělá místnost, na stěnách prvorepubliková výzdoba, zvonek u dveří, aby nikdo váš vstup nepřeslechl a z rádia se ozývaly jazzové tóny. Prošla jsem kaváren nespočet, ale žádná na mě neudělala tak jednoznačně dobrý první dojem jako tato. Moje první doporučení je tedy právě tato kavárna, projít se Mšenem bez její návštěvy by bylo neodpustitelné. Navíc neměla pouze svoji okouzlující atmosféru, i kafe bylo velice dobré.

(3) Cukrárna U Živných a Měšťáků 
cukrárna mšeno 

Po kafi jsme už vážně vyšli! Pokračovali jsme po žluté trase, kde jsme hned na začátku cesty narazili na přírodní divadlo. Šli jsme dál a nepřestávala nás těšit krása okolní přírody. Skály ošlehané větrem, zurčící voda, všude kolem vůně lesa a ticho občas prolomené zvěří utíkající před nevítanými hosty. Na podzimní dumání o světě a smyslu života je to ideální místo. Ne nadarmo si tyhle končiny zamiloval Karel Hynek Mácha. Nebojte se však, že by vás tam nutně takové myšlenky dostihly a vrátili byste se domů s romanticky zachmuřenou tváří. Je možné tam nalézt přesně to, co potřebujete: děti se, někdy i s rodiči, mohou vyblbnout na skalách, v létě se brodit tamější říčkou nebo se v zimě vzájemně naházet do sněhu. Pro jistotu však připomínám, že Kokořínsko je chráněná krajinná oblast, proto se, prosím, chovejme s respektem k přírodě a poslouchejme nařízení, která tam platí, abychom se tam příště mohli vrátit my nebo naši potomci a obdivovat jeho krásy. 

Po žluté jsme se napojili na modrou a po té pokračovali až na hrad. Před tím, než na něj vyrazíte, doporučuji si najít otevírací dobu. My jsme na tuto drobnost zapomněli, a proto nám nezbývalo než změnit plánovaný oběd na hradě na oběd před jeho branami. Pro takový případ je fajn mít s sebou parťáka, který na výlet nešel jen kvůli jeho cíli, ale i kvůli cestě. Díky tomu můžete s úsměvem pokračovat dál a pousmát se nad vlastními chybami. Vzhledem k zimě umocněné silným větrem jsme nezůstali dlouho ani před hradem a oběd dojedli až cestou dolů z Kokořína. 

Odtud jsme došli po zelené až do Mšena. Cestou jsme nepřestali žasnout nad krásami této krajiny, nad dechberoucími výhledy nebo nad stezkami mezi skalami.

Zakončení jsme původně plánovali v útulné kavárně, kde jsme náš výlet i začínali, ale jakmile jsme si všimli zmrzlinárny na náměstí, rozhodli jsme se vyzkoušet tento podnik. Nutno dodat, že jsme rozhodně nelitovali! Milá obsluha, velká nálož kvalitní zmrzliny a za velmi příjemnou cenu. Jaké lepší zakončení je možné si představit?

Na závěr bych snad dodala už jen to, že ty skály pískovcový i občerstvení za výlet stály a věřím, že pro některé může být tahle lokalita příjemnějším místem, než kdejaká místa v cizině. Třeba než severní pól.

 

Odkaz na další zajímavosti o Kokořínsku:

Na Kokořínsku najdete ráj i díru do pekla - Novinky.cz

Hrad Houska: brána do míst pekelných, nebo časoprostorová smyčka? - ExtraStory

Podzimní Kokořínsko vábí svými přírodními poklady - Novinky.cz

Další trasy:

Pěší trasy - Mělnicko Kokořínsko - Turistická oblast (melnicko-kokorinsko.cz)

Trasa pěšky: Česko ⇒ Mšeno, Česko • Mapy.cz, 12,3 km