Bydlení v Praze - přes všechny své výhody - disponuje jedním velkým problémem. Nachází se uprostřed České republiky, což značně omezuje dostupnost hor. Málokdy totiž nastane situace, kdy i v nížinách okolo hlavního města nasněží dostatečně, aby bylo možné vyjezdit stopu. Nyní to ale vypadá nadějně, i hlavním městě začalo před víkendem sněžit. Kam se tedy dá z Prahy vyrazit na běžky, ideálně na jeden den a bez použití auta?

Zdroj: flickr.com

Obora Hvězda

Občas se poštěstí a i v Praze se ve výše položených oblastech vyskytne dostatečná pokrývka na nějaké rekreační svezení. Nezpochybnitelnou výhodou je výborná dopravní dostupnost, ať už metrem na Petřiny, nebo tramvají na zastávku Obora Hvězda. Samotná trasa je dlouhá zhruba tři kilometry a se svým nulovým převýšením je vhodná i pro úplné začátečníky. Často je však v odpoledních hodinách přeplněná rodinami s dětmi a komfort běžkování se tak rapidně snižuje. Minulou zimu jsem zde najezdil i třicet kilometrů, ale to bylo spíše způsobeno nedostatkem přirozeného přírodního vyžití v lockdownu.

Senohraby

Už o něco sofistikovanější běžecké trasy, které dokonce bývají strojově upravované, nabídne okolí Senohrab. Přímo z města se dá vyjet na několikakilometrový okruh, který nabídne i nějaké to převýšení. Na místo se lze pohodlně dostat vlakem. V okolí Říčan se však nachází i další oblíbené trasy, například okruh okolo Klokočné nebo o trochu severněji ve Voděradských bučinách. Tam se dá pohodlně dostat například autobusem ze zastávky Háje.

Mníšek pod Brdy

Další z lokalit, které jsou ve velmi příjemné vzdálenosti od Prahy, je i toto město v podhůří Brd. Odtud se dá po menším pěším výšlapu na kopec dostat až na hřebenovou trasu, která bývá relativně dobře sjízdná, ač její úprava vlivem chodců občas pokulhává. Na některou ze zastávek v Mníšku se lze dostat ze Smíchovského nádraží autobusem. Na extra dlouhé výlety to však není, neboť se jedná v podstatě o jednu jedinou, byť relativně dlouhou cestu po hřebeni.

Kořenov

Možná Vás překvapí, že mezi dostupná místa z Prahy zařadím i tuto lokalitu na pomezí Jizerských hor a Krkonoš. Je to především proto, že sem jezdí relativně pravidelně přímý autobus z Černého mostu a nejedná se o tak protěžovanou destinaci jako například Bedřichov. Okruh nabídne upravené stopy a především pak pocit, že jste skutečně na horách. To mi u předchozích míst vždy mírně chybělo. Na trase najdeme i jednu z nejstarších kamenných rozhleden v Čechách a několik krásných vyhlídek.

Pokud jste si z těchto pár možností nevybrali, vřele doporučuji web kamzasnehem.cz, kde naleznete vždy aktuální informace o stavu sněhu v dané lokalitě od ostatních lyžařů. Výborným pomocníkem při plánování výletu může být také zimní mapa od mapy.cz, kde často naleznete i data o posledních úpravách stopy. Nezbývá než jen doufat, aby ve zbytku zimy bude ještě nějaký sníh padat a my se tak budeme moci na běžky vypravit.

Autorem textu je Petr Junek.