Čas na filmy u čaje a cukroví už skončil, ale to není důvod zanevřít na filmy úplně. Až se v duchu svých předsevzetí vrátíte z posilovny, meditační procházky nebo knihovny, pořád vám snad večer zbyde chvíle času na film. Dneska vám poradíme nejen to, co by se vám líbit mohlo, ale varujeme vás i před tím, co by se vám líbilo jen těžko. Komedie, drama, muzikál a jedna nevyužitá příležitost. Místo cukroví listový salát, nohy pod deku a jdeme na to!

Zdroj: RespawnPoint.cz

Godzilla vs Kong

Režie: Adam Wingard, USA, 2021

Jsem fanouškem filmů o Godzille i o King Kongovi, tím se nijak netajím. Proto jsem třetí díl godzillovské série přivítala s nadšením, sjížděla trailery a doufala, že to nebude úplně hrozné. O předchozích dílech se pochopitelně nedá říct, že by byly skvosty kinematografie, ale vždycky to byla dobrá podívaná - obří monstra, totální destrukce, CGI na úrovni, skvělá hudba, scénář poněkud děravý, ale pořád tak nějak přežitelný. 

V této rubrice obvykle čtete tipy na filmy, které si rozhodně pustit, ale v mém odstavečku to bude jiné. Godzilla vs Kong je film, který si rozhodně nepouštějte, pokud se nechcete rozčílit. Tady musím podotknout, že jsem vášnivý milovník velmi špatných filmů, jenže tyhle filmy většinou nemají rozpočet čtvrt miliardy dolarů. Když jsem si film pustila, nebyla jsem rozhodnutá, kterému svému oblíbenému monstru fandit, během prvních deseti minut jsem to ovšem přehodnotila - rozhodně jsem nefandila scénaristům. Nechci vám tu nic z děje prozrazovat, takže filmu vytknu tři hlavní obecné věci - naprosto děravý a diletantský scénář (a to i na film z monsterversa), nicneříkající ploché postavy a CGI, které byste čekali před dvaceti lety, ale rozhodně ne od milionového hollywoodského blockbusteru z roku ‘21. To poslední mě nakonec štvalo nejvíc a nespasil to ani skvělý soundtrack; mrzelo mě to o to víc, že předchozí filmy měly počítačovou animaci skvělou. Navíc po shlédnutí máte pocit, že se s tématem dalo zapracovat mnohem líp a ani by to nestálo moc námahy. 

Shrnuto podtrženo, pokud Godzilla, tak rozhodně ta lehce satirická z roku 1998 s Jeanem Reno. Tak starému filmu špatné triky odpustíte a aspoň je to zábava. 

Kateřina Sedláčková

Zdroj: screendaily.com

Spoiled Brats (Zhýčkaný spratci)

Režie: Nicolas Cuche, Francie, 2021

Nedávno jsem měla chuť na oddechový film, ke kterému si pouze lehnu, nebudu muset přemýšlet a třeba se i trochu zasměji. Hledání filmů upřímně nesnáším, protože projíždění Netflixu mi častokrát zabere víc času než samotný film. Na Spoiled Brats jsem narazila zrovna při jednom nekonečném scrollování. Raději jsem rychle klikla a víc nepřemýšlela, protože času už moc nezbývalo. 

Francouzský film bych popsala především slovem „oddechový“. Není to určitě na nominaci na Oscara, ale příběh je to ojedinělý. Velice mne překvapil děj, který byl nápaditý a měl myšlenku. Film je o bohatém otci, který má tři dospělé děti, jejichž výchovu ale po smrti manželky nezvládl. Děti zvlčely a začaly rozhazovat peníze. Nepracují, jsou pyšní, rozmazlení a jen se baví. Otce to v jednu chvíli tak naštve, že se rozhodne zahrát svůj vlastní bankrot a říct svým dětem, že je hledá policie, že nemají žádné peníze a musí bydlet ve staré ruině. Jak se děti o sebe postarají, a jak to ovlivní jejich vztah s otcem? Další zápletky, kterých si hrdinové užijí, už nechám jako překvapení, věřte mi ale, že se zasmějete a zaručeně si odpočinete. 

Anna Filipová

 

 

Zdroj: Zpívání v dešti (1952) | Galerie - Z filmu | ČSFD.cz (csfd.cz)

Zpívání v dešti (Singin' in the Rain)

Režie: Stanley Donen, Gene Kelly, USA, 1952, 103 min

Jeden z nejslavnějších a nejlepších muzikálů, potažmo vůbec filmů všech dob. Přirozený, laskavý, veselý, a tak hravý. Zpívání v dešti na rozdíl od některých jiných muzikálů však nabízí mnohem více než jen taneční choreografie a pěvecké představení. Nutno ovšem podotknout, že tyto klasické prvky žánru jsou skvostné a nezapomenutelné a jsou připomínány i v současných snímcích, namátkou třeba v La La Landu (2016) či Terapii láskou (2012). Příběh se točí kolem slavné hvězdy němého filmu Dona Lockwooda, který se zamiluje do pohledné tanečnice a to právě ve chvíli, kdy se v Hollywoodu 20. let dvacátého století snaží se svojí ješitnou partnerkou Linou o přechod ke zvukovému filmu. Díky této dějové linii se film stává skvělou romantickou komedií, která s lehkostí a humorem zobrazuje spletité milenecké vztahy. Snímek ovšem zachycuje také kinematografii jako takovou, tedy náročný přechod z němé éry do zvukového filmu pro hollywoodská studia, režiséry, samotné herce i diváky. Zpívání v dešti jednoduše představuje všechno to, co filmové médium nabízí a nemělo by minout nikoho, kdo se alespoň minimálně zajímá kinematografii.

Zdeněk Červenka

 

Zdroj: denofgeek.com

K zemi hleď! (Don’t look up!)

Režie: Adam McKay, USA, 2021

K zemi hleď! je relativně čerstvá novinka, která se na Štědrý den objevila na streamovací platformě Netflix. Ačkoliv se na první pohled zdá, že se jedná o katastrofické sci-fi podobného stylu jako byl například Armageddon nebo Drtivý dopad, opak je pravdou. K zemi hleď! je spíš politická komedie, která satiricky reflektuje současné dění ve společnosti.

Premisa filmu je jednoduchá. Dva astronomové (Leonardo DiCaprio a Jennifer Lawrence) objeví kometu, která se má střetnout se Zemí a zničit naši planetu, proto se vydávají varovat svět před hrozícím nebezpečím. Pokud, stejně jako já, čekáte, že v tuto chvíli začnou všechny vlády světa spolupracovat a vyšlou tým těch nejlepších, aby za pomoci jaderných hlavic kometu zničil, nebo alespoň odklonil, budete, stejně jako já, zklamaní. Astronomové se totiž setkávají s nepochopením a lidstvo se rozděluje na dva tábory: na ty, kdo věří, že kometa je skutečná a opravdu zničí zemi, a na ty, kdo věří tomu, že žádná kometa neexistuje a odmítají se podívat na nebe.

Film pak podává boj s dezinformacemi, osobní útoky, populismus, politický boj i zoufalství těch, kteří se snaží svět varovat. Když si místo komety dosadíme pandemii koronaviru nebo změny klimatu, budeme mít pocit, že se nedíváme na sci-fi film, ale na současnou realitu. Ačkoliv film Vzhůru hleď! není typickým filmem ve sci-fi žánru, jedná se o zajímavý počin, který odráží současné nálady ve společnosti.

Martina Mátlová