Nestíháte číst zprávy v mobilu, natož pak noviny, a občas se vám stane, že nepochopíte nějakou narážku nebo vtípek? Pokusíme se vám pomoci. Každý pátek pro vás připravíme výběr zajímavých událostí z uplynulého týdne. Ke každé zprávě přidáme odkazy, díky kterým se můžete dozvědět více, pokud vás zpráva zaujme. Pro přehlednost jsou zprávy tématicky rozdělené, takže si můžete vybrat oblast, která vás nejvíc zajímá. Samozřejmě můžete do komentářů připisovat věci, které v daném týdnu přišly důležité vám a my je nezmínili. 

Zdroj: NASA

 

Přehled dění v týdnu od 7. do 13. ledna 2022

 

Z domova

Poslanec Farský oznámil odjezd na půlroční stáž do USA

Poslanec Jan Farský (STAN) oznámil, že v příštím půlroce v rámci Fullbrightova stipendia odjede do USA na stáž na americkou Oregon State University. Vzdá se funkce předsedy poslaneckého klubu, zůstane ale poslancem. To rozvířilo debatu jak ve společnosti, tak mezi politiky. Více si můžete poslechnout v rozhovoru s Janem Farským v DVTV nebo přečíst v článku od Českých novin. Jestli si na toto téma chcete přečíst názory jiných, podívejte se do publicistikých článků, jako jsou glosy či komentáře. Glosovali například Seznam Zprávy nebo polemizovali v Deníku N, kde představili obě strany názoru.


Sněmovna jednala o důvěře vlády 23 hodin, než souhlas získala

Vláda premiéra Petra Fialy (SPOLU) získala po 23 hodin jednání ve Sněmovně důvěru. Předcházela tomu dlouhá a emotivní diskuze, která trvala ze středy na čtvrtek více jak 22 hodin, čímž se toto jednání zařadilo mezi nejdelší v dějinách samostatné České republiky. Jednání vlády nakonec pokračovalo ve čtvrtek v 18 hodin a po více jak hodině Fialova vláda nakonec získala důvěru. Pro hlasovalo 106 poslanců, proti bylo 84. Více o celém jednání se dočtete třeba v online reportáži od Seznam Zpráv nebo v článku od Deníku N.


Ze zahraničí 

Kazachstánský prezident Tokajev slíbil změny a reformy v Kazachstánu

Kazachstánský prezident Tokajev slíbil před parlamentem zásadní reorganizaci bezpečnostních orgánů a zmrazil platy ve státní správě na pět let. Tyto rozhodnutí vyplynula z přes týden trvajících bouřlivých a násilných protivládních protestů ve městě Almaty. Obyvatelé žádali od státu lepší a vyšší úroveň života: i přes to, že je země bohatá na ropu a minerály, ekonomická situace je v Kazachstánu neutěšená. Hlavním spouštěčem protestů bylo  zdražení zkapalněného ropného plynu LPG. Kamenem úrazu ale je, že závody na zkapalněný plyn (a značná část zbytku ekonomiky) patří rodině bývalého prezidenta Nursultana Nazarbajeva. Problematika těchto protestů a celého fungování státu je velice složitá a situaci se snaží ovlivnit i Rusko, jehož vojáci násilně zasahovali proti kazašským demonstrantům. Pro větší přehlednost si můžete pustit podcast od Deníku N nebo si přečíst či poslechnout rozhovor s vedoucím z kazašské redakce Rádia Svoboda

Zdroj: Jan Blagov, AP/ČTK

Z církve 

Ekonom Jan Žůrek získal řád sv. Řehoře Velikého

Papežské vyznamenání – Řád sv. Řehoře Velikého – obdržel v neděli 9. ledna ve svatovítské katedrále ekonom Jan Žůrek. Generální vikář pražské arcidiecéze Jan Balík sdělil, že vyznamenání je poděkováním za pomoc pražské arcidiecézi v oblasti transformace hospodářské činnosti v době, kdy se církev připravuje na sebefinancování. Řád je udělován osobám, které se zasloužili o dobro společnosti, církve a Svatého stolce. Více informací v článku od Církev.cz.


V průběhu tříkrálového koncertu se vybralo více než milion korun

Česká televize uvedla tříkrálový koncert na podporu Tříkrálové sbírky. Koncert se koná každoročně za účelem poděkování koledníkům, příznivcům a podporovatelům Charity Česká republika. Letos dárci poslali na konto 1 069 044 Kč. Tříkrálová sbírka ale nekončí. Do 16. ledna je možné ještě přispět do kasiček, které jsou umístěny v obchodech, kostelích, firmách nebo na úřadech nebo přes platební brány, sbírkové účty či dárcovské SMS. Více informací naleznete na webových stránkách Tříkrálové sbírky.


Věda

Vědci NASA dokončili rozvinutí Webbova teleskopu. Začne fungovat za pět měsíců

Rozvinutí teleskopu Jamese Webba trvalo vědcům z americké vesmírné agentury NASA dva týdny. Složený teleskop vynesla raketa do vesmíru den po Štědrém dni. Tento dosud největší a nejvýkonnější teleskop začne fungovat za pět měsíců. Podle NASA bude pozorovat dosud neviděnou část prostoru a času, takže by měl dohlédnout do počátku existence našeho vesmíru, kdy se formovaly první hvězdy a galaxie. Podrobnější informace  o Webbově teleskopu získáte z podcastu Deníku N.


Koronavirus 

Vědci testují vakcínu, která by měla fungovat proti všem koronavirům

Několik vědeckých týmů pracuje na vývoji „pankoronavirových“ vakcín. Měly by chránit proti všem variantám SARS-CoV-2 a jiným příbuzným koronavirům. Více o procesu výzkumu a vakcíně celkově se dozvíte v článku od Seznam zpráv

Kultura 

Zemřel režisér Básníků Dušan Klein

Ve věku 82 let zemřel režisér Dušan Klein, který režíroval filmovou sérii o Básnících. Stál také za tvorbou filmů Případ mrtvého muže, Zatykač na královnu, Vážení přátelé, Andělské oči nebo Konto separato. Začátek jeho života nebyl jednoduchý kvůli jeho židovským kořenům. Patřil mezi děti, které přežily Terezín. Více o jeho životě najdete v článku od Aktuálně.cz.

Zdroj: Česká televize