Tentokrát vám chceme doporučit nejen hudbu, ale i mluvené slovo. A abychom trochu rozšířili náš záběr, poprosili jsme o doporučení jednu kamarádku mimo redakci. Muži prominou, některá témata je tedy asi zajímat nebudou, ale to neznamená, že si nemohou vybrat z těch ostatních. Pokud vás tedy čeká hromada oblečení k žehlení nebo dlouhá cesta autem, snad vám pomůžeme vybrat si zajímavé pořady k poslechu.

Zdroj: Ewa Farna : Umami - CD | Bontonland.cz

Umami od Ewy Farné 

Ewa Farna je zpěvačka, která mě provázela dospíváním. „Měls mě vůbec rád“ byla hymna snad všech holek ve věku třinácti let, i když žádná zatím milostným vztahům vůbec nerozuměla. Poté ale nastalo období, kdy Ewa nevydala žádné CD. Vždycky vyšla písnička, ale nikoliv celé album plných písní. Toho jsme se dočkali na konci roku 2021.

Vzhledem k tomu, že zpěvačka mezitím vyspěla a z malé dívky vyrostla manželka a matka, album samozřejmě odráží její osobnost teď, a proto se všichni její fanoušci těšili, s čím novým přijde. Vydané album vyrazilo všem dech. Je nové, originální, zajímavé a svěží. Všechny recenze pějí chválu a její hudbu nazývají budoucností pop music.

Album, které se nazývá Umami podle páté chuti, autorka otevírá stejnojmennou písní a uzavírá skladbou Umamy (myšleno U mámy), kterou věnovala svému synovi a zpívá o mateřské lásce. Další skladby se vyjadřují k důležitým tématům dnešní doby, ať už se to týká krásy ženského těla, umění říct „ne“, spěchu nebo klidu v duši. Má velice oblíbená píseň je na motivy seriálu Přátelé a jmenuje se Ross & Rachel. Druhá skladba, která si vzala moje srdce, se nazývá Reinkarnační a Ewa ji zpívá v duetu se Sofianem Medjmedjem.

Skladby jsou rozdílné tematicky, ale i žánrově. Každý si tam najde své a každý si oblíbí jinou píseň. Autorčino obrovské plus je v tom, že nemá pouze originální a krásné melodie, ale taky hluboké a pravdivé texty, které dávají smysl a apelují na nějakou konkrétní a důležitou skutečnost.

Celé album je možné si poslechnout na všech streamovacích platformách nebo si můžete rovnou koupit CD.

Anna Filipová

 


 

Zdroj: facebook kapely

Ahmed má hlad

Můj hudební vkus je tragicky nemoderní. Když se mi něco líbilo před dvaceti lety, ráda to poslouchám i dneska. A tak jsem zajásala, když jsem zjistila, že bude mít koncert dnes už skoro nehrající kapela Ahmed má hlad. Jejich pojetí písní z Balkánu a ruského podsvětí nás za studií vždycky dokázalo roztancovat. Dneska část z muzikantů působí v organizaci Post Bellum a zabývají se tragickými příběhy zase z jiné stránky. Co je přimělo po letech vystoupit se spřátelenou skupinou Klec (o té jsem psala v listopadu loňského roku) netuším, ale ráda to půjdu osobně zjistit. Koncert se koná tento čtvrtek 20. ledna 2022 od 19:30 v Praze v klubu Kaštan.

Marek Orko Vácha: Kráčet společně

Když už si něco pouštím doma, je to spíš mluvené slovo. Na přednášku Marka Orko Váchy Kráčet společně jsem si došla do kostela Panny Marie Vítězné osobně, ale vy si ji můžete poslechnout ze záznamu, stejně jako ostatní přednášky, které se tam v cyklu Člověk v dialogu karmelitáni pořádali. Pokud podle názvu čekáte, že se přednáška bude týkat Synody, budete zklamaní. Přednáška je obecná, týká se základů a je podobná jiným Orkovým přednáškám o tom, jak máme uchopit svůj život.

Pavel Hošek a Miloš Rejchrt: Pandemie jako příběh proměny s nejasným koncem

Zajímavý byl i rozhovor na rozhlasové stanici Vltava Pandemie jako příběh proměny s nejasným koncem, kde religionista Pavel Hošek a farář Miloš Rejchrt hodnotili současnou situaci pandemie covidu. Jeden by si řekl, že už má mluvení o téhle nemoci plné zuby, protože je ve zpráchách, na facebooku, v mailech ze škol i zaměstnání… ale tohle hovoření bylo naopak uklidňující a očišťující od všeho toho dusna, které je dneska s pandemií spojené. I o nemoci jde mluvit smířlivě a s nadějí.

Alena Theodora Dvořáková

 


 

Podcast ELLEness by ELLE Czech

Podcast magazínu ELLE, který moderuje Zorka Hejdová, přináší témata, která se týkají zdravého životního stylu. Nové epizody vycházejí vždy ve čtvrtek. Každá epizoda je rozhovor s odborníkem, který se pohybuje v dané oblasti. Zorka Hejdová je zkušená moderátorka, čemuž odpovídá i způsob kladení otázek, které jsou zvídavé a zajímavé a celý rozhovor díky nim plynule navazuje.

V poslední epizodě byl hostem Zorky Hejové Tomáš Ďurán, pohybový terapeut a zakladatel studia Ideal Move, který se věnuje především funkční podologii. Tématem epizody tak bylo populární obutí barefoot jako prevence potíží s pohybovým aparátem. Další témata, která se v podcastu objevují, jsou například ženské sebevědomí, líčení, vlasy apod.

Podcast je dostupný na streamovací platformě Spotify nebo na Apple Podcast.

Zdroj: marketasvibes.buzzsprout.com/

Podcast Marketa’s Vibes

Markéta Gajdošová je nutriční poradkyně, certifikovaná výživová koučka a spoluautorka knížky Cesta k opravdovému jídlu, která se zabývá vším, co se týká zdravého životního stylu. Ve svém podcastu mluví o výživě, o fitness apod. Autorka má velmi příjemný hlas, takže jednotlivé epizody se velmi pěkně poslouchají.

U tohoto podcastu je zajímavé, že autorka střídá styl epizod. V jedné epizodě vystupuje sama a mluví o svých zkušenostech a názorech, zatímco další epizoda je pak vždy rozhovorem s nějakým odborníkem, který se také zabývá zdravým životním stylem. V poslední epizodě mluvila o svých zkušenostech ze stěhování do USA a počátcích kariéry nutriční terapeutky.

Podcast je dostupný na streamovací platformě Spotify nebo například na Apple Podcast.

Kristýna Trňáková