Nedaleko Bakova nad Jizerou na severu Středních Čech leží zřícenina hradu Zvířetice. Místo na kopci je ideální na kratší výlet, který můžete uskutečnit i v chladnějším počasí.

Vstupní brána do areálu zříceniny. Foto: Martina Mátlová

Historie této stavby sahá až před rok 1287. Nad řekou Jizerou na zemské stezce z Prahy do Severních Čech tu své sídlo založil Zdislav z Lemberka, syn svaté Zdislavy. V průběhu let měnil gotický hrad svou podobu, až se z něj v 16. století stal pohodlný renesanční zámek, jehož trosky můžete navštívit.

Mezi troskami hradu se nachází rozlehlé nádvoří, v tuto chvíli pokryté trávou, a uprostřed něj dvaačtyřicet metrů hluboká studna. Toto „nádvoří“ je pak obklopeno valenými klenbami, kde pravděpodobně býval sál. Děti jistě ocení možnost tyto prostory prozkoumat.

Zřícenina Zvířetice, pohled na věž. Foto: Martina Mátlová

Zdejší dominantou je zřejmě rozpadlá věž. Ačkoliv z ní část odpadla, je přístupná a návštěvníci se mohou vydat až nahoru. Jen pro ty, kdo trpí závratěmi, asi nebudou úplně nejpříjemnější horní patra, kde chybí boční polovina věže.

Místo je oblíbeným cílem různých druhů netopýrů. V srpnu jsem přilétají nejdříve samci, kteří zde čekají na samice. Sklepní místnosti i otvory ve zdech pak přítomnost netopýrů připomínají celoročně.

Pohled z věže. Foto: Martina Mátlová

My jsme zříceninu navštívili mimo sezónu na konci listopadu. Turistické centrum i stánek přímo v areálu zříceniny sice byli zavřené, ale trosky zámku byly volně přístupné a mimo sezónu se za návštěvu neplatilo. Příjemným bonusem pro nás byla malá koncentrace lidí, takže jsme si mohli trosky v klidu projít.

Auto je možné zaparkovat pod hradem nedaleko turistického centra. K samotné zřícenině je to pak krátký výšlap do kopce.