Dárky k Vánocům patří. Když jsme malí, myslíme hlavně na to, co bychom mohli dostat my. Když jsme velcí, přemýšlíme, čím bychom mohli udělat radost ostatním. V poslední době se rozmohl dobrý zvyk neomezovat se jen na rodinu a přátele, ale při oslavách Božího daru nám obdarovat i někoho vzdáleného prostřednictvím nejrůznějších nadací. Jednu adventní sbírku bychom vám rádi doporučili.

Zdroj: archiv kláštera

O sestrách karmelitkách, které staví v Drastech svůj nový klášter, jsme v Magazínu už psali. Původní klášter na pražských Hradčanech nebyl pro život v klauzuře vhodný. Malý pozemek a všude okolo dvacet čtyři hodin denně turistický ruch, k tomu uzavřená komunita až dvou desítek žen… Sestry se tedy rozhodly odejít a najít si vhodnější místo. Kousek od Prahy koupily opuštěný a zchátralý statek, který teď s pomocí ochotných lidí opravují. Kromě kláštera by zde měl být i dům pro hosty a veřejně přístupný park. Měla by zde vzniknout duchovní oáza na dohled velkoměsta.

Zdroj: archiv kláštera

Dnes nemáme žádné vládce, kteří by usilovali o povzbuzení duchovního života v kraji, snažili se odčinit své hříchy nebo chtěli projevit svou vděčnost Bohu velkým darem a klášter na své náklady nechali postavit. Klášter vznikne jen tehdy, když se spojí tisíce lidí a každý přispěje svou troškou. Penězi, prací.

Na podporu svého projektu teď sestry založily sbírku na donio.cz, kde lze ještě 47 dní přispět na stavbu kláštera.

Zdroj: archiv kláštera

Pokud máte pocit, že peníze na rozdávání nemáte, ale plánujete kupovat dárky, můžete sestry podpořit nákupem v jejich e-shopu. Sestry vyrábějí především krásné svíčky, ale i brože, křestní roušky, hedvábné šátky, papírová přáníčka a keramické dekorační předměty.

Sestrám lze samozřejmě pomoci i prací – na jaře si tam můžete naplánovat výlet sami, s partou, se skautským oddílem nebo se školou. Na pozemku lze stanovat, k dispozici je záchod, koupelna i kuchyňka. Práce je tam nejrůznější, leckdy i poučná – letos na podzim se pomáhalo při archeologickém průzkumu. Pobyt jde pro brigádníky z dálky spojit i s návštěvou Prahy. Po domluvě lze přijet o víkendu i v týdnu.

Možná do Drast za pár let pojedete na duchovní cvičení nebo farní výlet. Nenechte si ujít dobrý pocit, že jste byli při tom, když areál vznikal.