Také máte plnou hlavu vánočních dárků? A také při shánění nacházíte spoustu věcí, které byste chtěli dostat vy? A už jste byli v knihkupectví? My ano a třeba by to, co jsme tam našli, mohlo potěšit i někoho ve vašem okolí. Nebo vás. 

Zdroj: Heureka.cz

Milada Horáková (Zdeněk Ležák, ilustrace: Štěpánka Jislová, Argo, 2020)

Tuhle knížku jsem četla nedávno a rozhodně bych ji chtěla mít ve své knihovně. Je to komiks a to úplně výborný komiks! Popisuje život Milady Horákové od dětství až po smrt. Popisuje, co vše vedlo k jejímu zatčení, usvědčení a zabití. O procesu s Dr. Horákovou se totiž hovoří hodně, i o dopisech, které posílala své dceři. Ale málo se hovoří o všem, co k tomu vedlo. A to je zde krásně vyobrazeno. Dozvíme se tak o její činnosti za První republiky, o jejích vzorech, o boji za práva žen, za chudé a uprchlíky, o činnosti v odboji za druhé světové války a následném věznění v Terezíně, o aktivitách okolo roku 1948. Líbilo se mi i její zasazení do kontextu doby, protože v rámci děje byly i popsány všechny možné politické osoby, které se na jejím životě nějak podepsaly. Takže krom života Milady Horákové jsou zde medailonky například o Františce Plamínkové, Janu Masarykovi, Klementu Gottwaldovi, o soudcích účastnících se monstrprocesu, o jejích přátelích z odboje a mnoho dalších. Mimo medailonků, které nejsou nijak dlouhé, je text komiksu stručný a jasný. A s pocitem studu za svoje znalosti musím říct, že mnoho informací pro mě bylo novinkou. I ilustrace jsou pěkné. 

Lucie Zalevska

Zdroj: databazeknih.cz

Digitální demence (Manfred Spitzer, Host, 2014)

Kniha je souhrnem mnoha různých studií, není to tedy ani náhodou oddychovka! Za mě je to ale „must-have“ kousek pro všechny studenty, učitele a rodiče. Nejenom, samozřejmě. Popisuje, jak funguje mozek, jak funguje lidská paměť, co jí pomáhá, co škodí. Studenti zde najdou tipy, jak podpořit v mozku vznik nových neuronů a jak upevnit nové synapse, tj. propojení neuronů. Popisuje vliv digitální techniky na mozek dětí, dospívajících i dospělých. Je varováním před vysedáváním před obrazovkami počítačů a mobilních telefonů, je varováním před počítačovými hrami. Najdete zde také kapitolu o tom, jak sociální sítě poškozují sociální cítění dětí a mladých lidí, jak fungují přesně opačně než bychom původně očekávali. I přes vysokou odbornost je tato kniha nečekaně čtivá a výsledkem jejího přečtení možná bude seznam nových předsevzetí. 

Lucie Zalevska

Zdroj: databazeknih.cz

Bulbem záchranáře (Vít Samek, Jan Melvil, 2020)

Další kniha, kterou se rozhodně vyplatí mít doma. Je to hovorově popsaná první pomoc přímo od profíka. Autorem je Vít Samek - bývalý záchranář pražské záchranky, který je všechno jenom ne suchar. Jazyk jeho knížky je tedy vtipný, zábavný, čtivý, lehce drzý, bohatý na jadrná slůvka. Ale to vše pomáhá k zapamatování si důležitých informací a to je strašně fajn! Z vtipného, drsného příběhu si základy první pomoci zkrátka zapamatujeme líp než z mnoha stran nudné teorie. Takže za mě doporučuji číst každý rok aspoň jednou!

Lucie Zalevska

Zdroj: kniznirecenzeetc.blogspot.com

Souborné dílo (Jan Balabán, Host, 2010 - 2012)

Před dávnými lety jsem jezdila do Brna na kulturní výjezdy. Utekla jsem na týden ze školy a pak v Brně chodila po muzeích a divadlech. Jeden večer zrovna v Huse na provázku nějaký Jan Balabán a nějaký Petr Hruška četli ze svých nových knih. Předtím jsem o nich nikdy neslyšela – a už nikdy jsem na ně nezapomněla. Normálně mám raději poezii než prózu, ale tentokrát, byť jsem byla nadšená z obou, mě naprosto dostal Jan Balabán. Jeho vyjádření bylo tak syrové a tak přesně zachycovalo pocity, které jsem znala… Lidé z jeho povídek by mohli být mí kamarádi, příbuzní, sousedi… také se o něco snaží a přitom se v tom hlavně plácají, ale ten třeskutě přesný popis situací, do kterých se občas všichni dostáváme, byl osvobozující. V Praze Jana Balabána tehdy skoro nikdo neznal, tak jsem chodila, vyprávěla, půjčovala drobné sešitky jeho povídek. Jeho souborné dílo jsem si ale nikdy nekoupila a tak mi stále zůstává mnohé k přečtení. Pořád doufám, že mi ho někdo dá k Vánocům. Tak třeba letos…

Zdroj: hostbrno.cz

Kronův odkaz (Pavel Bareš, Host 2021)

První knihou na mém vánočním seznamu přání je Kronův odkaz od Pavla Bareše. Tvorbu Pavla Bareše jsem již čtenářům Magazínu Signály představovala v článku Být superhrdinou není vůbec snadné. Jedná se o závěrečný díl trilogie Projekt Kronos, která vypráví o dění ve městě Attiona City, jež jako jedno z mála přežilo válku a teď čelí následkům nukleární zimy a záhadné epidemii. Z předchozích dvou dílů jsem byla nadšená, Bareš má skvělý styl psaní i osobitý smysl pro humor a jeho knihy by si neměli nechat ujít milovníci sci-fi.

Kniha Kronův odkaz vychází 8. prosince u nakladatelství Host. Pokud vy, nebo někdo, koho se chystáte obdarovat, tvorbu Pavla Bareše neznáte, prvním dílem je Projekt Kronos (2017) a druhým Kronovy děti (2019).

Martina Mátlová

Zdroj: comicscentrum.cz

Myší hlídka (David Petersen, Comics Centrum 2016-2017)

Komiksy Davida Petersona, jak už název napovídá, pojednávají o myších. Myši musí svádět každodenní boj s dravci o své vlastní přežití, proto založily myší hlídku. Členové myší hlídky se pohybují mezi jednotlivými myšími teritorii, chrání hranice, vyhledávají bezpečné cesty a doprovází karavany… Komiksy sledují osudy tří nejodvážnějších myší Borise, Justýna a Straše a nabízí spoustu dobrodružství a akce spolu s úžasnou kresbou.

Celkem vyšly tři díly v následujícím pořadí: Podzim 1152 (2016), Zima 1152 (2016) a Černá sekera (2017). Petersonovy komiksy vyšly u nakladatelství Comics Centrum v překladu Jana Kantůrka, který má mimo jiné na svědomí i překlad Pratchettovy Zeměplochy.

Martina Mátlová

Bible21 ilumina
Zdroj: biblion.cz

Bible21 ilumina (Biblion 2021)

Chápu, že pro někoho může být představa psaní a kreslení do Bible poněkud kontroverzní, možná až heretická. Pro mě a mnoho dalších, především v anglicky mluvících zemích, je to oblíbený způsob četby Bible, tak zvaný Bible journaling. Klasická vydání českého textu Bible však neposkytují příliš prostoru pro dopisování poznámek, kreslení a další kreativní činnosti, které pomáhají se studiem Písma. Nakladatelství Biblion proto vydalo zvláštní Bibli, která má širší tečkované odkazy, kam je možné psát (nebo kreslit). Jedná se o překlad Bible21 a existuje vydání v měkké i tvrdé vazbě.

Martina Mátlová

Zdroj:Academia

Demokracie a občanské ctnosti (Petr Hlaváček, Jan Kysela (eds.), Academia, 2021)

Tato kniha je věnovaná Petru Pithartovi k příležitosti jeho osmdesátých narozenin. Je poměrně těžko definovatelná, protože jsou v ní obsaženy vzpomínky, eseje, vědecké studie a zčásti je tam možné nalézt literární dopisy. Pracovalo na ní hned několik autorů, často velmi známých jmen, jako například předseda Senátu Miloš Vystrčil, kněz Tomáš Halík, historik Michal Stehlík, filosof Miroslav Petříček, ústavní právníci z pražské právnické fakulty Marek Antoš, Jan Wintr a Jan Kysela, svým příspěvkem knihu obohatila novinářka Andrea Procházková, ústavní soudce Pavel Rychetský, ústavní soudkyně Eliška Wagnerová a končící ústavní soudkyně Kateřina Šimáčková, a to je pouze ukázka mnoha jmen, která mají světu co říci, kterých si vážím, a proto si nedokážu představit knihu, která by mi pod vánočním stromkem udělala větší radost. Z toho, co o této knize vím, bude pro mě její četba nejspíš neopakovatelný intelektuální zážitek. Slova mnoha moudrých a inspirujících postav k tomu spojuje člověk, který sehrál nezastupitelnou roli jak v disentu, tak později v porevolučním vývoji Česka. 

Lída Blažková