Advent bývá nejen dobou duchovní přípravy na Vánoce, ale i dobou vánočních večírků ve škole, v práci nebo ve skautu. Očekává se, že každý donese něco na zub, a to v době, kdy leckdo ještě vůbec nezačal nic chystat. Bydlíte na koleji nebo v podnájmu, kde můžete využít jen malou nevybavenou kuchyňku? Nechce se vám kupovat drahé a nijak dobré cukroví v obchodě? Chcete se pochlubit vlastní prací? I když vaše babičky a maminka by asi trvaly na tom, že bez rodinných plechových formiček a dřevěného válečku se dobré vánoční pečivo připravit nedá, stojí za to to zkusit.

man standing beside range oven
Zdroj: Unsplash.com

Nebudeme si nic nalhávat, cukroví vytvořené v improvizovaných podmínkách studentského bydlení určitě nebude dosahovat elegance a počtu druhů, které každoročně chystají naše babičky a maminky. To ale neznamená, že máte přípravu cukroví rovnou vzdát. Vanilka vonící bytem nebo kuchyňkou na kolejích totiž dokáže zpříjemnit předvánoční čas nejen vám, ale i vašim spolubydlícím. U mnoha receptů si vystačíte s miskou, prkýnkem a pár surovinami.

Klasická linecké kolečka

Patříte k těm, kteří si neumí představit Vánoce bez lineckých koleček, ale nemáte vál, váleček ani vykrajovátka? Nemáte ani váhu? Tak krásná jako od maminky nevykouzlíte, ale rozhodně není důvod se jich úplně vzdát. Navíc, receptů na linecké těsto je tolik, že vlastně cokoli, co se skládá z hladké mouky, másla a cukru můžete označit za linecké těsto. Když v něm bude hodně másla a bude měkké, můžete tvary z něj vytvářet zdobičkou, mlýnkem na maso nebo igelitovým sáčkem. Když uděláte těsto naopak suché a bude se vám drolit, nevyhazujte ho. Dá se z něj vyrobit skvělý koláč. Prostě ho nadrobíte do formy, na něj dáte buď ovoce nebo tvarohovou náplň nebo obojí, zasypete zbytkem drobenky a upečete.

Na linecké kolečka se samozřejmě pokuste trefit zlatý střed. Klasický recept mluví o poměru 1:2:3, tedy jeden díl cukru (ideálně moučkového), dva díly másla a tři díly hladké mouky a jeden nebo dva žloutky. Nezapomeňte na špetku soli a dál můžete experimentovat. Lze přidat citronovou šťávu, citronovou nebo pomerančovou kůru, je možné nahradit část surovin mletými oříšky (odebírejte vždy půl váhy mouky a půl másla, ořechy jsou mastné). A samozřejmě lze přidat kakao. Těsto zpracovávejte z rozdrobeného studeného másla. Žádný robot na to nepotřebujete. Těsto nechte alespoň hodinu odležet v chladu. V lednici vám ale vydrží i týden.

A jak vytvořit kolečka, když máte k dispozici kousek linky, prkénko a základní příbory? Těsto znovu zpracujte, uválejte z něj válečky a vraťte zpátky do lednice. Pokud jste hraví, můžete spojit prameny hnědého a světlého těsta. Až těsto ztuhne, krájejte ho ostrým nožem na maximálně půl centimetrová kolečka. Kdyby se těsto lepilo, oplachujte nůž v ledové vodě. Pokud jste si hráli s barvami, při troše štěstí vám vyšla šachovnice. Jestli chcete klasickou podobu koleček s dírkou uvnitř, můžete si pomoci starou propisovačkou. Když ji rozšroubujete, máte vypichovátko. Jen každé kolečko těsta hned vyndejte, jinak už ho ven nedostanete. Můžete ale slepovat i plné tvary a pak je polít třeba čokoládovou polevou. Pokud nemáte troubu, můžete péct cukroví v remosce, i když to asi bude na víckrát. 

Pokud přece jen chcete těsto na cukroví válet a vykrajovat, i když nemáte klasický dřevěný váleček a plechové formičky, pomohou vám předměty, které nejspíš vlastní každý student. Místo válečku poslouží jakákoliv láhev, která má rovný tvar a nikde se nezužuje ani nerozšiřuje. Mně osobně se nejvíc osvědčily láhve od vína (nebo ještě s vínem), protože jejich tvar bývá na válení ideální. Jelikož jsou skleněné a těsto se na ně přilepí bez ohledu na to, kolik mouky použijete na posypání, válím těsto mezi dvěma pečícími papíry, které jdou z těsta krásně sloupnout. Vzhledem k tomu, že je tento improvizovaný váleček ze skla, důrazně doporučuji postupovat opatrně a neopírat se o něj celou vahou, jak je zvykem u dřevěných válečků.

Na vykrajování si můžete vytvořit vykrajovátko z kelímku od jogurtu. Ten zastřihněte asi centimetr až dva ode dna a můžete vykrajovat. Důležité je nechat u kelímku dno, aby „formička“ držela kulatý tvar. Samozřejmě můžete na vykrajování použít i hrnek nebo skleničku, ale ty mívají tlustý okraj, proto tvar nevykrojí úplně dokonale. Řešením jsou sklenky z tenkého skla, ale tam musíte být obzvlášť opatrní.

brown roller pin
Zdroj: Unsplash.com

Silikonové formičky

Pokud se do pečení nehrnete, protože se vám nechce válet těsto klasicky ani alternativně, můžete zkusit využít silikonových formiček. Prodávají se ve formě obdélníků s nejrůznějšími tvary cukroví - rohlíčků, pracen, oříšků nebo hvězdiček. Těsto jen vmáčknete do důlků, formu položíte na klasický plech a dáte péct. Silikon navíc zajistí, že máte mnohem delší dobu, po kterou je těsto už upečené, ale ještě ne spálené, a pak nemusíte troubu tak pečlivě hlídat. Důlky se plní jen z poloviny, těsto vyběhne. Dejte pozor při vyndavání cukroví z trouby, silikon se sice používá na chňapky, ale formičky v troubě mají prostě teplotu, na kterou jste pekli cukroví, a omyl může být dost bolestivý. Až forma vychladne, jedním pohybem můžete cukroví vysypat do misky a formu bez mytí znovu použít.

Hrníčkové recepty

Dalším způsobem, jak si udělat cukroví bez přemíry kuchyňského vybavení, jsou hrníčkové recepty, na které nepotřebujete ani váhu, ani odměrku. Na internetu jich najdete spoustu a tady je pár tipů. Zkusit můžete třeba klasické vanilkové rohlíčky, které sice mají v receptu uvedeno 190 gramů másla, ale to z dvě stě padesáti gramové kostky snadno odhadnete. Některá másla mají dokonce na obalu „pravítko“, které označuje padesáti gramové díly. Zkušenější kuchaři mohou zkusit kynuté rohlíčky, které můžete naplnit třeba Nutellou a nemusíte chystat žádnou složitou náplň.

Velkou parádu na různých předvánočních i povánočních setkáních uděláte s klasickými americkými cookies s čokoládou nebo s oříšky. Recepty na ně totiž z nějakého důvodu bývají většinou uváděny v hrnečcích (250 ml, tedy běžný hrnek na čaj). Opět jich na internetu najdete spoustu. Zkusit můžete třeba tento.

Nepečené cukroví

Neexistence trouby na koleji nebo na privátě je velice častá. Nemusíte se ale děsit toho, že žádné cukroví letos neuděláte. Je totiž spousta druhů, na které vůbec troubu nepotřebujete, jednoduše se vrhnete na recepty na nepečené cukroví. Já sama za sebe můžu doporučit kokosové kuličky, které chutnají jako Raffaello. Budete potřebovat pouze oloupané madle, jedno kondenzované mléko a 200 - 250 g kokosu. Kokos nasypte do mléka, dokud nevznikne dostatečně tuhá hmota, aby z ní šly uhníst kuličky. Do nich vmáčkněte mandli a kuličku obalte v kokosu. Mezi nepečené cukroví patří také klasické včelí úly nebo vosí hnízda, záleží na tom, jak jim říkáte. Receptů, kde není potřeba trouba, je daleko více, než si vůbec myslíte, takže si zvládnete udělat obstojnou zásobu na Vánoce i bez trouby. A pokud jste z domova zvyklí, že pečení začíná louskáním ořechů a jejich mletím a kvůli tomu házíte flintu do žita, tak vězte, že dnes ve většině supermarketů seženete nejen mletý kokos, ale většinou i mleté mandle, lískové i vlašské ořechy. Piškoty do kuliček a hnízd místo mletí můžete zavřít do pevného sáčku a rozválet výše zmíněnou láhví od vína.

Dalším skvělým receptem jsou tatrankové kuličky. Použít můžete samozřejmě i jiné sušenky podobného typu. Na jednu nastrouhanou tatranku přidejte zhruba 30 až 40 gramů másla a 60 gramů moučkového cukru (to jsou asi dvě až tři polévkové lžíce). Dál přidejte trochu rumu a kakaa. Jelikož se jedná o nepečené těsto, nemusíte nic přesně vážit a můžete bez obav ochutnat. Prostě ho dochuťte podle chuti a vypracujete do konzistence, ze které půjdou tvarovat kuličky. Na zahuštění můžete přistrouhat piškoty, na naředění přidejte klidně mléko, pokud už jste dali dost rumu. Před tvarováním nechte těsto zchladnout v lednici a hotové kuličky můžete obalit v nasekaných oříšcích.

Receptů na nepečené cukroví je samozřejmě plný internet. Zkusit můžete také medovníkové koule z perníku. Potřebujete jenom perníčky bez polevy nebo perník na strouhání, karamelové salko, máslo, nasekané oříšky a popřípadě rum na dochucení. Pak už stačí jenom nastrouhat perníčky (struhadlo na sýr na špagety bývá tradiční výbavou studentského bydlení.), smíchat a tvarovat. Přesný recept najdete zde. A úplná nouzovka? Vyražte do samoobsluhy pro kandované ovoce a čokoládu (v nouzi čokoládovou polevu) a ostrá párátka. Kousky kandovaného ovoce napíchněte na párátko jako špíz, namočte v čokoládě a nechte ztuhnout. Vlastně ne, úplná nouzovka je nasypat do misky sušené ovoce a ořechy, případně kousky čokolády. Vůni pak budete muset dohnat svíčkou a čajem, ale návštěvu určitě neurazíte. 

Zdravé mlsání

Pokud jste se rozhodli klasickému cukroví vyhnout, ale rádi byste na výlet s přáteli něco vlastnoručně vyrobeného donesli, můžete zkusit banánové placičky. Potřebujete na ně troubu nebo sušičku potravin, sladké banány, citronovou šťávu, strouhaný kokos a další věci dle chuti - hrozinky, brusinky, zázvorový prášek na dochucení, a zkusit můžete i další přísady. Přidat lze mírně opražené ovesné vločky, mleté nebo vcelku. Na pečící papír uděláte lžící malé placičky (čím menší a tenčí, tím rychleji se usuší) a necháte sušit. Až přestanou shora lepit, můžete je otočit. Vydrží vám v sáčku i týden pochodu v horách (v létě je raději usušte opravdu pečlivě, v chladném počasí mohou zůstat měkké).