Celé své mládí jsem měla jeden a ten samý program na Silvestra a dny před ním. Jezdila jsem na diecézní centrum života mládeže, kde jsem prožívala zimní dny s kamarády a plně připraveným programem. Až v posledních letech, kdy na mě dopadla již vážná dospělost, jsem musela začít přemýšlet, čím vyplním poslední večer v roce. Přece jenom si ho chci pořádně užít a rozloučit se z pomalu odcházejícím rokem, než se stane minulostí. Jak si udělat hezký poslední večer v roce 2021? Toť otázka. Já vám ale nabídnu inspiraci, podle které si svůj poslední večer můžete výborně užít. 

unsplash.com

Chata s přáteli nebo s rodinou

Vlastníte chatu nebo víte o někom blízkém, kdo ji má? Jestli ano, tak máte vyhráno. Bohužel ti, co nikoho neznají, musí si silvestrovskou chatu zamluvit nejlépe již rok dopředu, protože být na Silvestra mimo domov někde v horách a panenské přírodě, po tom jednoduše touží každý. Výhoda těchto oslav na samotě je taková, že můžete hrát hry, u kterých se hlučí nebo si jednoduše můžete pustit nahlas hudbu. Věřte mi, že hrát hru, kdo nejlépe zazpívá písničku, která vám hraje do uší ze sluchátek, kvůli kterým se neslyšíte, v paneláku, není úplně ideální volba. 

Diecézní centra života mládeže

Jestli se vám stejně jako mému pubertálnímu já žádný program nechce vymýšlet a cítíte se ještě tak mladě, že zapadnete mezi děcka od patnácti let výš, zajeďte si na silvestrovské akce na diecézní centra života mládeže. Centra vám nabídnou širokou škálu programu, že se nebudete ani chvíli nudit. Také zde máte možnost se více zamyslet na svým duchovním životem a zapracovat na něm. Já sama jsem jezdila po dobu pěti let na Vesmír, který v zimě nabízí jeden velký bonus, a to, že je v horách. Díky tomuto místu zažijete pořádnou zimu, i když u vás ve městě už pár dní nespadla ani vločka. 

Výlet 

Jste v situaci, že je pozdě řešit jakékoliv odjezdy pryč z domova? Udělejte si tedy na Silvestra pouze výlet. Vezměte s sebou blízké nebo jděte klidně sami a popřemýšlejte nad rokem, který pomalu odchází. Doporučuji zajet někam do přírody a do ticha. Vylezte na nějakou horu nebo vyhlídku a mějte chvíli nadhled, tak jako se vám otvírá nadhled nad odcházejícím rokem. Jednoduše ještě naplňte poslední den nějakým poznáním nového místa, které vám udělá radost.

Akce v místě, kde žijete

Většina měst a možná i vesnic vám nabídne večerní program a možnost oslavit Silvestra s dalšími obyvateli. Není to pouze o pozorování ohňostroje, můžete například navštívit zámkem, zoo nebo dokonce bazén, kde se oslavy konají, a kterých můžete být součástí. Ve velkých městech také jezdí silvestrovské tramvaje, do kterých můžete naskočit a zjistit, jaký program se v nich skrývá. Jinde se zas koná silvestrovské otužování, běžkování nebo výlety. Stačí se podívat, co nabízí vaše město nebo nějaké město v okolí a jestli je ještě možné se přidat. 

Udělejte si výbornou večeři

Každá oslava se neobejde bez lahodného jídla. Zkuste si večer ozvláštnit a udělejte si ho v nějakém stylu. Buď můžete uvařit jídlo z nějaké konkrétní kuchyně – asijská, italská, mexická, indická – nebo se do nějaké stylu oblékněte a udělejte výzdobu. Jídlo nemusí být pouze ve formě hlavního chodu, připravit můžete tématické obložené talíře s různými druhy občerstvení nebo nabídněte svým blízkým jednohubky či jiné pochoutky. 

Koktejly. Alko nebo nealko?

Když vás začne nudit obyčejné pivo, víno nebo limonáda, udělejte si doma bar, kde budete míchat koktejly. Stačí začít osvědčenou klasikou jako je gin s tonikem nebo mojito, a když se budete cítit na složitější koktejly, určitě své blízké potěšíte. Pro mladší účastníky oslavy můžete dělat koktejly v nealko verzi. 

Flickr.com

Nezapomeňte na deskovky a jiné hry, které vás pobaví

Chcete-li rozproudit zábavu, sáhněte po osvědčených deskových hrách. Ať už to jsou Aktivity nebo Party Alias, začněte něčím, co všichni znají a mají rádi. Potom můžete přicházet s další zábavou. U nás doma je oblíbená hra Pantomima na týmy. Jeden tým jde za dveře (tým A) a druhý tým (tým B) vymyslí nějakou větu, kterou bude chtít, aby jim tým A předvedl. Má to ale háček. Tu danou větu uslyší pouze jeden hráč z týmu A. Ten přijde jako první, dozví se větu a hned poté nastoupí druhý člověk z týmu A. Tomu je pantomimou předvedena zadaná věta a bez jediného slova se druhý hráč snaží třetímu člověku z týmu A předvést to, co viděl. Takhle si to postupně navzájem všichni předvedou a poslední člověk z týmu už pouze hádá danou větu. A co dělá tým B? Vymyslí větu a potom se jenom směje. 

Silvestrovský turnaj

Kdy jindy poměřit síly než zrovna na konci roku. Připravte si turnaj a společně se zasmějte nad úkoly, které budete plnit. Turnaj může být sportovně zaměřený, třeba ve formě olympijských her, nebo si najděte nějaké logické úlohy na internetu a zjistěte, kdo má rychlejší mozek. Poměřit se můžete i ve svých vědomostech, a k tomu vám dopomohou třeba deskové hry, jako je Česko, Evropa nebo Svět. 

Ohňostroje

Ke každému Silvestru patří neodmyslitelně ohňostroje. Budete se divit, ale já vás chci nabádat k tomu, abyste si žádné nekupovali. Je to totiž docela neekologické, zvířata se toho hrozně moc bojí a na ulicích petardách zůstane nepořádek. Samozřejmě většina z nás obdivuje pestré barvy na nebi, které se seskupují do různých tvarů, svítí nám nad hlavami a potom padají na zem. Najděte si tedy raději nějaké místo na kopci a běžte pozorovat ohňostroje, které pořádá město. Výhled vám nabídne širokou paletu barevných výjevů, že ani nebudete vědět, kam dřív koukat. A pokud jste na té doporučované samotě, snad vám budou stačit docela obyčejné prskavky, třeba ty půlmetrové. Parádu nadělají, jsou bezpečné pro lidi i přírodu a snadno se uklízejí.

A pokud jste na Silvestra sami nebo s někým, kdo chce jít v devět večer spát, ať už je to nemocná babička nebo malé dítě? Jsou aktivity, které může člověk dělat i sám.

Církevní společenství

Mnohá církevní společenství myslí na lidi, kteří Silvestr neslaví na chalupách ani v klubech a pořádají pro ně různá setkání, od odpoledního posezení s kytarou až po mše v půlnočním čase. Mívají krásnou atmosféru a rozhodně nejsou jen pro opuštěné babičky.

Zavzpomínejte si

Máte za sebou celý rok, 365 dní. Tolik se toho událo a na mnoho zážitků jste zajisté zapomněli. Sedněte si společně s rodinou a sdílejte si vzpomínky. Ohlédnout se za svým rokem můžete i sami. Vypište si měsíce od ledna do prosince a zkuste si vzpomenout na co nejvíce situací, které se v daném měsíci udály. Osvěžte si paměť diářem nebo fotoalbem v telefonu. Na závěr si můžete sepsat, co byste rádi příští rok prožili, co změnili, čemu chcete věnovat svůj čas. 

Domácí chvály a duchovní večer

Zavzpomínat si a poohlédnout se je dobré i duchovně, a to především ve formě díků. Co nám všechno Pán Bůh dal? V jakých situacích nás držel? Celý rok nás vedl a podpíral. Myslím si, že není lepší čas, kdy za celý rok poděkovat a chválit ho za jeho milost a dobrotu. Vezměte si hudební nástroj a zpívejte nebo si pusťte chvály na Youtube. Radujte se z jeho lásky a z celého roku, který vám daroval. 

Můžete si také dávat nějaká předsevzetí, třeba jen docela malá. O těch vám napíšeme zítra. Ať už konec roku prožijete jakkoli, třeba někde v práci nebo nad knihou, přejeme vám, ať je to příjemný večer a ať přivítáte nový rok radostně.