Dárek pro tatínka rybáře nebo turistu je třeba pečlivě vybírat, objednávat ve specializovaných obchodech a doufat, že si to nekoupit sám a vám to jen uniklo. Dárky pro milovníky kinematografie můžete klidně nechat na poslední chvíli. DVD koupíte pohodlně v jednom obchodě. Lístek na premiéru koupíte online, takže stačí tiskárna a hezká obálka. A prarodičům můžete stáhnout nějaké filmy pro pamětníky, na které často vzpomínají a stěžují si, že je v televizi dlouho nedávali. A pokud pořád tápete, tady jsou naše doporučení.

Zdroj: rottentomatoes.com

Předplatné streamovací platformy

Dívat se legálně na filmy a seriály z pohodlí domova můžeme díky streamovacím platformám typu Netflix, HBO GO, Hulu a Amazon Prime Video. Měsíční předplatné se pohybuje přibližně od sto padesáti do tří set korun a platformy většinou nabízejí měsíční zkušební dobu, kdy si produkt vyzkoušíte a rozhodnete se, jestli se vám filmová a seriálová nabídka líbí. Je to dárek, který ocení všechny generace. A na co se tam letos o Vánocích podívat? Na Netflixu třeba na film Klaus (2019).

Jasně, v našich končinách nosí dárky Ježíšek a ne Santa, ale film Klaus je nádherný a možná i trochu smutný animovaný snímek, který určitě stojí za to vidět. Na úplném začátku je mladý, líný a ne příliš šikovný pošťák Jesper, co je za trest poslán na úplný konec světa do zapadlé severské vesnice. Tady spolu soupeří dva rozhádané rody, nefunguje tu škola a děti vyvádějí jednu lumpárnu za druhou. Není to zrovna hezké místo pro život. Jenže pošťák Jesper se tu spřátelí se samotářským bručounem Klausem, který vyrábí hračky, a společně začnou děti ve vesnici tajně obdarovávat, což se ale nelíbí dospělým ze znepřátelených rodin…

Jako většina animovaných filmů pro děti i snímek Klaus oplývá vtipem, ponaučením a šťastným koncem. Vypráví o přátelství, ztrátě i o tom, jak důležité je mít sny. Je to skvělý snímek, na který se může podívat celá rodina a užít si klidný, pohádkový večer třeba o vánočních prázdninách. Rozhodně se nemusíte bát, že budete nuceni sledovat santovský kýč, který známe z Ameriky.

Snímek Klaus byl v roce 2019 nominován na Oscara za nejlepší celovečerní animovaný film. Ačkoliv nakonec sošku nezískal, stal se prvním animovaným filmem ze streamovací platformy, který byl na Oscara nominovaný. Snímek vznikl podle povídky španělského autora Sergia Pablose, který film také režíroval.

Martina Mátlová

Zdroj: kviff.com

KVIFF

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, zkráceně KVIFF, se koná každé léto v malebném západočeském městě. V roce 2022 bude již 56. ročník a jako každý rok festival představí okolo dvou stovek filmů z celého světa. Pravidelně se na něm objevují nejen české celebrity, ale i ty zahraniční. V minulém roce byl největším tahákem Johnny Depp. 

A co si může milovník filmů víc přát, než dostat vstupenku na největší filmový festival v České republice. Vstupenky se sehnat nyní ještě nedají, ale můžete svým blízkým dát poukaz a až to bude možné, hned je zakoupit a poslat jim je na e-mail. Nebo si společně můžete sednout, domluvit se, jaké filmy by ten druhý rád viděl a podle toho mu vstupné pořídit. A pokud vstupenku pořizujete pro svého blízkého příbuzného, uděláte mu radost už tím, že s jeho účastí na festivalu počítáte a nebudete mu ji vyčítat. ;-)

Anna Filipová

Tipy na DVD

Zdroj:csfd.cz

Také v prosinci vychází spoustu kvalitních filmů na nosičích DVD, které stojí za to vidět. 

Tipem na dárek, kterým rozhodně potěšíte všechny fanoušky válečných snímků, může být třeba film Narozen 4. července z roku 1989. Slavný snímek, jenž byl natočen podle skutečného příběhu, vypráví o mladíkovi Ronu Kovicovi, který neohroženě vstupuje do armády, aby bojoval ve Vietnamu. Po prožitém pekle, ze kterého se vrací ochrnutý na vozíku, se postupně mění v odpůrce války. Mistrovský počin režiséra Olivera Stonea oceněný dvěma Oscary v hlavní roli s excelentním Tomem Cruisem je v prodeji od 1. 12. v distribuci Magic Boxu.    

Zdroj: csfd.cz

Pro hudební nadšence a také obdivovatele nedávno zesnulého slovenského zpěváka Miroslava Žbirky je skoro povinností film Mekky, který rovněž společnost Magic Box uvádí na DVD prvního prosince. Dokumentární snímek Mekky odkrývá životní i hudební příběh populárního interpreta, od jeho začátků až po natáčení ve slavných londýnských studiích Abbey Road. Režisér Šimon Šafránek, držitel Českého lva za dokument King State, vytvořil originální portrét hudební legendy s využití osobních rozhovorů se Žbirkou i rozsáhlých archivních záběrů.

Zdeněk Červenka

Among the stars of the Matrix Resurrections, they discussed how the new Matrix sequel takes new resemblance and becomes more humorous than the original movies, and there's a lot more heart in it, too.
Zdroj: game-news24.com

Bonus: Tip do kina

Rád bych vám doporučil snímek, na který můžete zajít do kina ještě těsně před svátky, popř. až budete mít chuť se odreagovat od vánočního času. The Matrix Resurrections je pokračování kultovní sci-fi trilogie, vyprávějící o vyvoleném Neovi, jenž musel bojovat proti strojům, aby zachránil lidstvo. Nový snímek se odehrává dvacet let po událostech v Matrix Revolutions. Neo žije poměrně obyčejný a klidný život jako Thomas A. Anderson. Navštěvuje pravidelně svého terapeuta, který mu předepisuje modré pilulky. Vše se pro něj změní v okamžiku, když narazí na Morphea, který mu nabídne červenou pilulku, díky které se mu znovu otevřou brány Matrixu.

Trailer slibuje jak osvědčené a klasické prvky, které mimo jiné předchozí filmy proslavily, jako např. akční scény využívající „bullet time“, tak i úplně nové moderní inovace, které na nás mohou zapůsobit podobně jako v původní sérii. Z hereckých tváří se vrací Keanu Reeves v hlavní roli, Carrie-Anne Moss jako Trinity nebo Jada Pinkett Smith, nováčky jsou např. Neil Patrick Harris, Yahya Abdul-Mateen II, Jessica Henwick nebo Jonathan Groff.

The Matrix Resurrections vychází na platformě HBO Max již 22. prosince, o den později se bude promítat v českých kinech.

Trailer ke zhlédnutí zde: https://www.youtube.com/watch?v=Lkfx6QfgKxs

Zdeněk Červenka