Hrady a zámky jsou v Česku oblíbeným turistickým cílem, který je vyhledáván především v letní sezóně. V té době veškeré památky podobného rázu praskají ve švech a ani v okolí není o výletníky nouze. Na zimu většina zámků zavírá své expozice a chystá program na novou sezónu. To je ideální čas na návštěvu podobně turisticky atraktivních míst, aniž byste se zde museli tlačit s davy lidí. Samozřejmě budete muset oželet prvky onoho konzumního turismu, ale náhled na turistickou lokalitu z jiné perspektivy a ještě k tomu bez přítomnosti ostatních může vytvořit ideální podmínky třeba k rodinnému výletu s dětmi. 

Klemperka - zdroj mapy.cz

Klasickou rekreačně a turisticky protěžovanou lokalitou může být kupříkladu Kokořínsko. Lidé z celých středních Čech se sem sjíždějí trávit léto, ale pramálo lidí vám řekne, že v zimě jeli na víkend ke Kokořínu. I přesto má však v zimě tato chráněná oblast co nabídnout. Za zmínku stojí rozhodně velké množství skalních útvarů, bludišť, jeskyní a údolí. Kromě všem známých Kokořínských pokliček, které vznikaly zvětráváním různě odolných typů pískovce, formující atypické hřibovité tvary, nabídne Máchův kraj například rokli Apatyku. Jedná se o ojedinělou formaci skal, která vytváří vzácné prostředí pro růst mnoha léčivých rostlin, neboť uzavřenost skalních stěn zamezuje po celý rok výkyvům teplot. Nespornou výhodou také je, že se nachází pouze necelý kilometr od pokliček směrem na východ. 

Rokle Apatyka - zdroj mapy.cz - Miroslav Legutko

Další z pamětihodností, kterou je radno navštívit, může být skalní hrad Nedamy. Původně zde skutečně stála menší pevnost vyhloubená do skal, ze které se však kromě schodiště a vyhloubených jam moc nedochovalo a jako hlavní lákadlo se tak nabízí plošina s výhledem, která byla uměle zbudována na začátku minulého století. Pokud bychom se chtěli dále držet jeskyní, nepochybně stojí za zmínku Klemperka, která se také nachází nedaleko. Jedná se o uměle vyhloubenou jeskyni několik metrů nad úrovní země. Lze se do ní dostat po žebříku a uvnitř se rozprostírají prostory nečekaných rozměrů. 

Nedamy - zdroj mapy.cz - Michal Tóth

Nebylo by zde možné vyjmenovat všechny lákadla, které může tento kraj v zimních měsících nabídnout, ale pokud by Vám těchto pár tipů nepostačilo, můžete navštívit stránky www.kokorin.cz, kde se dočtete o mnohých dalších. Bohužel nelze při případném zimním výletu počítat se zaručeným přísunem potravy z restaurantů, neboť ty místní nebývají mimo sezónu příliš často otevřené. Určitou kompenzací může být výborná dopravní dostupnost do nedalekého Mělníka, který nabízí širokou paletu kaváren a všemožného občerstvení. Pro cestu však doporučuji využít autobusy, které jedou téměř až na místo a nebudete tak vázaní na auto.