Hurá, je tu advent! Pro většinu z nás nejkrásnější období roku! Pojďme ho společně dětem uchránit od komerčního zmatku a chaosu! Letošní rok jsem si proto pro vás nachystala několik knižních tipů, jak s dětmi advent lépe prožít, jak jim ukázat naše krásné české (a moravské :) ) tradice, jak jim ukázat pravý smysl adventu a Vánoc.

www.flickr.com

A proč jsem se pustila zrovna do tohoto tématu? Loňská adventní četba u nás doma byla totiž úplné fiasko. V městské knihovně bylo plno Santa Clausů, a tak jsme v knihkupectví koupili knihu 24 vánočních příběhů aneb čekáme s dětmi na Ježíška. Vydalo ji Karmelitánské nakladatelství, což ve mně vzbudilo dojem, že to bude v „ok“.  Nebylo. Respektive prvních pět příběhů jakžtakž šlo, ale šestý to totálně pokazil a já i děti jsme pak už neměly chuť knížku otevřít. Co nás tak rozhodilo si můžete přečíst v článku níže:)  Po loňském fiasku jsem tedy obhlížela trh s adventním a vánočním čtivem mnohem pečlivěji. Protože je nabídka knih velmi rozsáhlá, nabízím vám recenze pouze deseti z nich. Doufám ale, že se v diskuzi připojíte i se svými tipy!


Oslík a vánoční andělíček 

(text: Otfried Preußler, ilustrace: Christiane Hansen, Portál 2015)

  • Věkové určení dle mého odhadu: malé děti, předškoláci.
  • Nádherné ilustrace!
  • Pouze jeden jednoduchý příběh. Mile a jednoduše napsáno.
  • Kniha je o putování malého oslíka s andělem do Betléma. O tom, jak se k nim postupně připojují různí lidé, děti a zvířátka. Lidé, kteří po městě běhají a chystají „Vánoce“, se ale nepřidají, nevidí je.

„Ulicemi spěchali lidé, měli plnou náruč dárků… všichni se někam hnali a oslíka, anděla… si nikdo nevšímal.“

  • Přestože se jedná o jednoduchou dětskou knížku, neunikla ani důležitá myšlenka:

„Copak ten příběh o Jezulátku v jesličkách, které přišlo na svět v betlémské stáji, není starý už stovky let?” „Betlémský zázrak nastává znovu o každém Štědrém večeru,“ řekl andělíček.“


Vánoční koledy

(text: Eva Malá, ilustrace: Alžběta Göbelová, Albi 2020)

  • Věkové určení dle autora: 3-7 let.
  • Kniha je součástí edice Kouzelné čtení, k níž je třeba mít Albi tužku.
  • Kniha obsahuje 12 vánočních koled, včetně not, které si děti mohou samy zahrát. Popisuje různé české adventní a vánoční zvyky a tradice. Příběhu o narození Krista se ale téměř nevěnuje. Pro seznámení se s děním okolo Vánoc je ale výborná.

Osobní poznámka: U nás nejoblíbenější ze všech Albi knížek! Dokonce až tak oblíbená, že jsem ji musela v červnu schovat. :)


24 vánočních příběhů - čekáme s dětmi na Ježíška 

(text i ilustrace: kolektiv autorů, Karmelitánské nakladatelství 2019)

  • Věkové určení dle mého odhadu: předškoláci, mladší školáci.
  • Ilustrace jsou od tří různých autorů, v knize se pravidelně střídají.
  • Příběhy jsou na každý den, navzájem na sebe nenavazují a na konci každého z nich je kraťounká modlitba. Jako v případě ilustrací, tak i text příběhů je od tří různých autorů. Střídají se zde příběhy z dnešní doby se starými legendami a příběhy z Bible. Některé jsou celkem pěkné, jiné bohužel slabší.
  • Popisované legendy, zvyky a tradice jsou většinou původem z Francie, odkud kniha pochází. Najdeme zde ale i jeden příběh s polským vánočním zvykem.
  • Z celé knihy vyniká jeden příběh. Negativně vyniká. Je to stará francouzská legenda o sv. Mikuláši, která (ač s dobrým koncem) působí v dětské knize přinejmenším rozpačitě. Je to příběh o třech malých dětech, které zaťukaly na dveře řezníka, který je chytil, zabil, naporcoval, nasolil a naložil do truhly. Příběh má samozřejmě šťastný konec, kdy k řezníkovi došel za dlouhých sedm let sv. Mikuláš a děti zase ožily. Pointa sice krásná, ale v dětské knize?!

Všetečný vánoční andělíček 

(text: Margot Meuselová, ilustrace: Elfriede Türrová, Egmont 1991)

  • Věkové určení dle mého odhadu: malé děti, předškoláci.
  • Asi nejkrásnější ilustrace z veškerého adventního a vánočního čtení (soudě dle ohlasu malých čtenářů).
  • Knížka obsahuje jeden nenáročný příběh, na kterém asi (rodiče) nejvíce zaujme laskavý přístup sv. Mikuláše k malému uličníkovi - andělíčkovi.
  • Knížka má jedinou vadu - nedá se již sehnat. Ale mnoho z nás ji má možná doma z dob našeho dětství. Bývala velmi oblíbená.

O čertovi 

(text: Pavel Čech, ilustrace: Pavel Čech, Petrkov 2014)

  • Věkové určení dle mého odhadu: předškoláci, mladší školáci.
  • IIustrace jsou originální a zajímavé. S proměnou čerta v laskavého člověka se i ilustrace z původní temné barvy viditelně projasňují.
  • Kniha obsahuje jeden příběh čerta Florimóna, který byl vyslán z pekla na zem, aby škodil lidem, zejména kominíkům. Děj je nádhernou ukázkou toho, že láska může změnit i toho největšího darebáka v laskavého člověka. Text je poutavý a vtáhne do děje.

TIP: Pohádka byla filmově zpracována a od 25. 11. je možné ji shlédnout v kině. https://www.bontonfilm.cz/o-certovi-a-jine-vanocni-pohadky


České Vánoce Josefa Lady 

(verše a texty: Michal Černík, ilustrace a vzpomínky: Josef Lada, BMSS-START 2012)

  • Věkové určení dle mého odhadu: pro všechny věkové kategorie - každý si tam najde „to své“.
  • Ilustrace? Josef Lada! Víc asi netřeba dodávat! V naší zemi asi neexistují obrázky více spojené s dobou adventní a vánoční než právě malby Josefa Lady.
  • Nejmenší čtenáře v této knize asi nejvíce zaujmou básničky. Pro předškoláky a školáky jsou zde zajímavé části, které popisují adventní a vánoční tradice a moc pěkně je vysvětlují. Dále tu najdeme části se vzpomínkami Josefa Lady na zimu a Vánoce jeho dětství. Tyto příběhy ukazují velký rozdíl mezi adventem a Vánocemi za časů Josefa Lady a dnešní dobou. Oproti shonu, tuně dárků a odpadu, vánočnímu obžerství, vysedávání před televizními obrazovkami zde stojí ticho adventní doby, skromný Štědrý večer často bez dárků, ale se slavnostní atmosférou, děti pobíhající celé dny venku a tak podobně.

Vánoce pro kočku

(text: Terezie Radoměřská, ilustrace: Aneta Bendáková, nakladatelství Barrister&Principal 2016)

  • Věkové určení dle mého odhadu: předškoláci, školáci (ale zaujme i dospělé).
  • Starší vydání mají dosti kritizované ilustrace (například andělé jsou docela strašidelní). Nové vydání je v tomto ohledu zdařilejší. Ale obrázků by v knize mohlo být více - vzhledem k tomu, že se jedná o knížku pro děti.
  • Obsahově je knížka výborná. Povídky vypráví „betlémská kočka“, která každý den představí jednu figurku z betléma. Najdete zde příběhy o volkovi, oslíkovi, o koni a velbloudovi, o andělech a cukroví, o kometě, o tom, proč bývá na Vánoce sníh a další příběhy.
  • Ač nejsou z této knihy nadšeni úplně všichni čtenáři, tak je, myslím, i tak nejlépe hodnoceným kouskem ze všech adventních knih. Je taková nejuniverzálnější. Není ani moc sladká, ani moc vážná a duchovní, není to úplná detektivka jako kniha Kouzelný kalendář, ale i tak je poutavá a čtivá.

TIP:  Děti mohou (spolu s dětmi v knize) každý adventní den postupně zaplňovat betlém a připravovat se tak na příchod té nejdůležitější figurky, na příchod Ježíška.


Putování 

(text: Pavla Soletka Krátká, ilustrace: Marie Snášelová Štorková, ELMAVIA 2020)

  • Věkové určení dle mého odhadu: starší školáci a dospělí.
  • Ilustrace jsou nádherné, jemné. Celá kniha díky tomu působí jako opravdové umělecké dílo.

TIP: Na stránkách nakladatelství je dokonce možné sehnat tyto ilustrace zvlášť a použít je třeba i jako vánoční pohlednice. Viz: http://eshop.elmavia.cz/reprodukce/sada-37-ilustraci-z-putovani/ .

  • Kniha se skládá z 37 povídek na každý den, které začínají 1. prosince a končí až 6. ledna, což knihu dělá mezi ostatním adventním a vánočním čtením výjimečnou.
  • Příběhy jsou psané lehce poeticky, jemně, radostně. Děj vychází z Bible, ale zcela se biblickým příběhem neřídí. Hlavními postavami jsou Marie a Josef. Kniha je zamyšlením nad životem jejich i naším, je oslavou Boha i přírody. Na konci každého příběhu je nějaký tip k lepšímu prožití adventní a vánoční doby. Například:

„Každý máme svou maminku a svého tatínka. Ne vždy ale mohou být s námi a ne vždy jsou naše vztahy bezproblémové. V tento sváteční čas si však můžeme dopřát léčivých kouzel. Zavřete oči a představte si, že vaši rodiče stojí pevně za vašimi zády, že vás s láskou podporují ve vašem žití. Poděkujte jim v duchu za dar života. Bez nich by nebylo vás.“

Nebo:

„Zapalme dnes svíci za všechny děti, které odešly příliš brzy.“

  • Jediné, co v knize působí rušivě, je zmínka o vodních vílách, což v tu chvíli krásné zamyšlení nad životem Josefa a Marie degraduje na pohádku. Stejně tak se zde občas objevují zmínky o kouzlech či magii. Sice jsou to maličkosti, avšak knize trošku škodí. Jinak je ale výtečná!

Zachumlané pohádky malých medvědů 

(text: kolektiv autorů, ilustrace: Kateřina Kosová, Little Bears 2019)

  • Věkové určení dle jedné z autorek: 3 - 10 let.
  • Nádherné zimní ilustrace.
  • Jedna ze spoluautorek – Bára Folejtarová – o knize říká:

„Všechny pohádky se vztahují k adventu nebo Vánocům a jsou plné originálních témat. V obsahu jsou u jednotlivých pohádek jedna až tři vločky, které odkazují na náročnost pohádek. Je tak možné vybírat si, které příběhy číst mladším a které starším čtenářům. Pohádky jsou psané s láskou. Většina autorů má vlastní děti, takže jsou pohádky takříkajíc odzkoušené doma na dětech.“

  • Pohádek je v knize 32, nijak na sebe nenavazují a jejich témata jsou dosti pestrá. Přečíst si můžete pohádku o víle Vandě, která umí vykouzlit vánoční náladu, o pošťáku Frantovi, který o Vánocích roznáší lidem radost, o tom, jak slaví Vánoce trollové či figurky v betlémě.

Kouzelný kalendář

(text: Jostein Gaarder, ilustrace: Markéta a Ondřej Laštůvkovi, Karmelitánské nakladatelství 2017)

  • Věkové určení dle mého odhadu: starší školáci i „puberťáci“.
  • Ilustrace se liší dle vydání a odpovídají věku čtenářů - tj. žádní sladcí andělíčci.
  • Kniha je výborná! Je velmi napínavá a „nedá se od ní odtrhnout“. Je těžké odolat pokušení nepřečíst ji v jednom kuse, ač je, jak název napovídá, určena na každodenní čtení v adventu.
  • Děj připomíná detektivku. Děti se naučí i leccos z historie, zeměpisu a samozřejmě i z Bible. Místy tam jsou velmi zajímavé myšlenky. Například:

„Podle mínění Tří králů Bůh lidstvo maličko rozmazlil, protože stvořil příliš věcí najednou. Stvořil tolik zvláštností, na než se lidé musí dívat, že mnozí nevidí Boha. Jenže tímto způsobem se mu také podařilo sebe samého skrýt.“

 Nebo:

„Čím víc rozdáváme, tím jsme bohatší. A čím víc si necháváme pro sebe, tím jsme chudší. … Všichni, kdo shromažďují pozemské poklady, budou jednoho dne velmi chudí. Ale ti, kdo rozdali vše, co mají, nebudou chudí nikdy. Kromě toho shledali rozdávání tak zábavným, že se celý život radují. Ha ha! Protože největší radost na zemi je radost z obdarovávání.“

Na závěr jsem si dovolila pro vás nachystat takový malý „rozcestník“:

 

  • pokud chcete jednoduchý roztomilý příběh pro malé děti, pak z výše uvedených knih volte:  Oslík a vánoční andělíček, Všetečný vánoční andělíček, O čertovi
  • pokud chcete dětem představit tradice: Vánoční koledy od Albi, České vánoce Josefa Lady
  • pokud chcete duchovnější knížku pro starší čtenáře: Putování
  • pokud chcete napínavou knížku: Kouzelný kalendář
  • pokud chcete od všeho trošku: Vánoce pro kočku.

Přeji Vám krásné prožití kouzelného času adventu a Vánoc!