Zfilmování románu Duna amerického spisovatele Franka Herberta patří k jednomu z nejočekávanějších počinů letošního roku – alespoň mezi fanoušky sci-fi. Je jasné, že film je vždycky jiný než kniha a nikdy se nepodaří na plátno dostat vše. Pojďme se podívat, jak se tento epický velkofilm povedl.

Timothée Chalamet v roli Paula Atreida. Zdroj: www.dunemovie.net

Snaha zfilmovat Herbertovu kultovní, a taky velice rozsáhlou, Dunu tu byla několikrát. V roce 1984 se to podařilo filmovému velikánovi Davidu Lynchovi, ale výsledek rozhodně nepatří k jeho povedeným filmům. Teď se režie ujal Kanaďan Denis Villeneuve, který stojí třeba za filmy Příchozí (2016) a Blade Runner 2049 (2017), a rovnou vám prozradím, že odvedl opravdu skvělou práci a knižní Duna dostala svou důstojnou filmovou podobu.

Po filmu Duna přijde v roce 2023 ještě druhá část, a tak jsme zatím dostali jen jakousi polovičatou a nedotaženou verzi, která zanechala spoustu nezodpovězeného a připravila půdu pro pokračování. I tak se jedná o velmi povedený film, kterému možná trochu škodí, že je prvním dílem. Snažit se ale zpracovat do jednoho celovečerního filmu šesti set stránkový román s propleteným dějem by bylo bláznovství předem odsouzené k neúspěchu. David Lynch vám to určitě potvrdí.

Pokud netušíte, o čem Duna je, pokusím se vám to velmi stručně shrnout. Lidé už před tisíci lety opustili zemi a vytvořili galaktické impérium v čele s imperátorem a vznešenými velkorody. Pouštní planeta Arrakis je jediné místo ve vesmíru, kde se nachází melanž (koření), které je rozptýleno v písku, a které je potřebné pro cestování nadsvětelnou rychlostí a zároveň je to návyková droga, což z ní dělá nejcennější komoditu. Planeta je nehostinná a jediní, kdo zde dokáží přežít v poušti mimo ochranné bariéry měst, jsou fremeni, lidé, jimž přítomnost koření zbarvila oči do modra.

Když se imperátor začne cítit ohrožený velkorodem Atreidů, svěří jim správu planety Arrakis a lstí je nechá vyhladit jiným velkorodem. Syn vévody Leta Atreida Paul a jeho matka však masakr přežijí a uprchnou do pouště hledat fremeny. Paul má totiž sny a vize, ve kterých se mu pořád dokola zjevuje neznámá fremenská dívka.

Obyvatele pouštní planety Arrakis ohrožují mimo jiné i píseční červi. Zdroj: www.dunemovie.net

Pokud se vám to zdá málo, tak se nebojte, to ještě není vše. Na pozadí toho všeho totiž stojí Sesterstvo Bene Gesserit, které se pečlivým výběrem a křížením rodových linií snaží vytvořit nadčlověka (Kwisatze Haderacha), s jehož pomocí by ovládlo impérium. Jak se zdá, už se jim to podařilo a oním vyvoleným by mohl být právě Paul Atreides… A dál už je to záležitost druhé části filmové Duny.

I když jste nečetli knižní předlohu, tak nějak tušíte, kam to celé směřuje. Můžete předvídat, co přijde příště – že se pokazí všechno, co půjde; že se Paul setká s fremenkou ze svých snů; že Paul je doopravdy Kwisatz Haderach… To ovšem filmu nijak neubírá na kvalitě.

Timothée Chalamet ve filmu Duna. Zdroj: www.dunemovie.net

Hlavního hrdinu ve filmu Duna, Paula Atreida, ztvárnil pětadvacetiletý herec Timothée Chalamet. Diváci ho mohou znát například z filmu Malé ženy či mnoha jiných filmů, kde povětšinou ztvárňoval role teenagerů. Za svůj výkon ve snímku Dej mi své jméno byl Chalamet dokonce nominován v roce 2018 na Oscara v kategorii nejlepší herec. Ačkoliv sošku nakonec nezískal, stal se tehdy nejmladším hercem, který byl nominován od roku 1939.1 Ačkoliv se Chalamet objevil v malé roli ve sci-fi filmu Interstellar, Duna je jeho prvním velkým počinem v rámci tohoto žánru. Do role křehkého a na první pohled slabého mladíka, který je vržen do víru dění a musí se poprat s nástrahami i nečekaným vůdcovstvím, Chalamet skvěle zapadl.

Film sází na spoustu slavných jmen. Roli Chani, dívky z Paulových snů, ztvárnila Zandaya známá z filmů o Spidermanovi nebo z muzikálu Největší Showman (2017). Dále se tu objeví třeba Jason Momoa, představitel Aquamana a Khala Droga z první série Hry o trůny, kterého si fanoušci sci-fi jistě pamatují jako Ronona Dexe ze seriálu Hvězdná Brána: Atlantida. A mnoho dalších.

Jason Momoa ve filmu Duna. Zdroj: www.dunemovie.net

Velký vliv na to, že je Duna opravdu zajímavým a mistrovsky provedeným počinem, má i doprovodná hudba. O tu se nepostaral nikdo menší než cenami ověnčený skladatel Hans Zimmer. Ten má na svém kontě například hudbu k nejnovější bondovce Není čas zemřít, Lvímu králi, Pirátům z Karibiku nebo Princi egyptskému. Duna se tak dočkala epického soundtracku, který skvěle dokresluje atmosféru celého filmu.

Když se řekne sci-fi, spousta lidí zavrtí hlavou, že toto opravdu není nic pro ně. Mohu vás však uklidnit. Duna není druh sci-fi, které by bylo postavené na technologii a plné nesrozumitelných pojmů, jako je tomu u jiných žánrových snímků. Duna je sci-fi, v němž hraje technologie pouze minoritní roli. I když tu létají „vrtulníky“ připomínající svým tvarem vážky a vesmírem se cestuje z planety na planetu v obřích lodích, divák-laik všechny tyto věci snadno pochopí. U Duny to hlavní leží na mezilidských vztazích, politice a schopnosti přežít v pustině, protože všude číhá nebezpečí – v podobě písečných červů i lidí. Že sledujete sci-fi, vám tu a tam připomenou nějaké létající předměty, co občas levitují ve vzduchu.

Natáčelo se převážně ve skalnatém údolí Vádí Rum (někdy také známém jako Měsíční údolí) v Jordánsku a v poušti okolo Abu Dhabí ve Spojených arabských emirátech.2 Vznikly tak úchvatné a dechberoucí záběry na nádhernou a nebezpečnou poušť, ve které se odehrává většina děje Duny, což ještě víc umocňují opravdu vydařené kostýmy. Ty v sobě spojují moderní technologii, která umožňuje člověku přežít na rozpáleném písku bez jediného stínu, spolu s prvky, které běžně používají nomádi v pouštích. Při některých záběrech může mít divák znalý sci-fi filmů pocit, že se zrovna nachází na pouštní planetě Tatooine z universa Star Wars, což je ještě podpořeno podobnými typy techniky.

Akce ve filmu Duna rozhodně nechybí. Zdroj: www.dunemovie.net

Ačkoliv film Duna trvá 155 minut a je spíš jen takovou předehrou k tomu, co teprve přijde, nudit se nebudete. Tvůrci potřebovali dostat do snímku srozumitelně velké množství informací, a tak nemarnili ani minutu. Dvě a půl hodiny v kině uběhnou rychle, načež zřejmě zažijete zklamání, když si uvědomíte, že druhou část filmu uvidíte až v roce 2023. Nezbývá než se nechat překvapit, s čím se tvůrci vytasí v druhé části. Ovšem po tom, co předvedli teď, se jistě můžeme těšit na monumentální a epický film. 

Jediným kamenem úrazu může být fakt, že knižní Duna se dočkala pokračování nejen od samotného Franka Herberta, ale později i od jeho syna Briana. Duna je proto součástí rozsáhlého universa, které nabízí spoustu materiálu ke zfilmování. Je tak otázkou, zda vše skončí po dvou filmech, nebo se tvůrci z úspěšných děl budou snažit násilím vytáhnout ještě něco dalšího a jak tyto potenciální pokusy dopadnou. Nezbývá, než se nechat překvapit.

Film Duna měl českou premiéru 21. října 2021 a stále je možné jej vidět v kinech. Dle ratingu je film nevhodný pro děti do 12 let.

Oficiální trailer s titulky můžete zhlédnout zde.

Zdroje

1 https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/films/news/oscars-nominations-2018-rachel-morrison-first-female-cinematographer-nominee-mudbound-a8174836.html

2 https://www.cntraveler.com/story/on-location-dune