Nové Hrady jsou zapadlá obec ve východních Čechách, nikoliv v jižních. Když do ní vjedete, máte pocit, že jste někde v zapomenuté vesnici, kde se zastavil čas. Žije zde pouhopouhých 303 obyvatel. Možná je to k nevíře, ale uprostřed obce se rozléhá nádherný rokokový zámek nazývaný také „Malý Schönbrunn“ nebo „České Versailles“.

Zdroj: Kudy z nudy

Doprava do Nových Hradů je poněkud náročná. Vlak vám sem nedojede, takže doporučuji auto nebo autobus, který přijíždí přímo z Litomyšle nebo Vysokého Mýta. Dejte si ale pozor na to, že spoje nejsou časté, takže doporučuji si výlet autobusem detailně časově naplánovat. Vystupte na zastávce „Nové Hrady, náměstí“, která se nachází u zámku, takže se nemůžete splést.
Na první pohled uvidíte nádherný do oranžova zbarvený rokokový zámek z druhé poloviny 18. století. Stavba nebyla od té doby nikdy přestavována, takže si zachovala svou ryzí podobu. Od roku 1997 je zámek v soukromém vlastnictví rodiny Kučerovy, která se o celý areál stará a rekonstruuje ho. Prohlídka zámku je možná každou hodinu a trvá 45 minut.

Zdroj: Achiv autorky

V areálu dále můžete navštívit Muzeum motokol, kde si prohlédnete historická kola, předválečná a poválečná motokola a mopedy české i zahraniční výroby. Galerie anglických klobouků je další expozice, kterou vám novohradský areál nabídne. Je zde vystaveno více než sto různorodých dámských klobouků.

Samotným zážitkem je procházka po nádherných zahradách. Najdete zde místa s lesním porostem, s anglickým trávníkem, se zeleninovou zahradou, s francouzskou a italskou zahradou, s ovocnými a jinými alejemi, s jezírky, kašnami a dalšími přírodními i uměle vytvořenými skvosty. Součástí areálu je farma jelení a dančí zvěře. Najdete zde i stáje s koňmi, voliéru s papoušky nebo můžete pozorovat majestátně plující labutě na okrasných jezírkách. Poslední atrakcí, na kterou narazíte v areálu, je novohradský labyrint, jehož cesty jsou celkově dlouhé šest set metrů a jsou propojené dřevěnými můstky, abyste mohli vylézt nad labyrint a rozhlédnout se, kde vlastně jste, a jak se dostanete do středu a zase zpět.

Více o celém areálu najdete zde.

Šťastnou cestu.