Před pár dny se vyhlašovaly výsledky Signály Awards, tedy výsledky veřejných anket v oblasti digitální evangelizace. Nominovaní byli z několika kategorií - Blog roku, Video roku, Instagram roku, Podcast roku a Projekt roku. V tomhle článku se zaměříme na nominované hudebníky v kategorii Video roku. Kdo nás může inspirovat v křesťanské hudbě? Pojďme si je společně představit. 

Rapeři z hudebního uskupení TowMeot. Zleva: Augustín, MT, dawidd a Dafčo. Zdroj: Facebook Tow Meot

Tow Meot

Hudební uskupení Tow Meot ze Slovenska letos obsadilo první místo v kategorii Video roku. Potěší všechny příznivce rapu, protože právě tento hudební žánr tato kapela produkuje - křesťanský rap. Určitě neotřelé spojení dvou světů, u kterých jsem si třeba já myslela, že se úplně spojit nedá, ale Tow Meot ukázal, že to jde.

Jejich jméno vychází z hebrejštiny a do češtiny ho můžeme přeložit jako „velmi dobrý“. Kapelu tvoří čtyři rapeři - Augustín, Dafčo, MT a dawidd a dvě zpěvačky. Nejznámější hudebník z tohoto uskupení je Martin Augustín Dvornický, který se také podílí na tvorbě projektu Godzone. Ve většině písní vypráví svůj příběh o tom, jak poznal Boha. Před rokem Tow Meot vydali své první album o dvanácti písních, které zasáhlo mnohé mladé věřící. Nejposlouchanějším singlem je On tam bol a Veni Sancte Spiritus s Janou Zubajovou.

Alltide

Prešovskou indie kapelu Alltide tvoří tři kamarádi, kteří spolu začali produkovat hudbu zhruba před dvěma lety. Šimona Brehuva (kytara, klavír), Jakuba Cingeľa (bicí) a Tobiáše Cingeľa (zpěv, housle) spojil hudební zážitek na koncertě Ólafura Arnaldsa. Společně se začali s hudbou sžívat a nyní už mají na svém kontě několik autorských singlů. Jako první přišli se skladbami Vlnám a Unikám. Píseň Unikám doplnil i klip, který je k zhlédnutí na Youtube. 

„Text zrcadlí to, co každý z nás nějakým způsobem v životě zažil a pokazil. Ukazuje, kolik se toho dá pokazit už jen samotnými slovy. Někde hluboko nám uniká pointa smyslu života a lásky. Když nám unikne pointa, unikne nám něco skutečného, co může náš život přetvořit v naplněný život,“ popsal své myšlenky o textu písně Unikám pro server Hudba.sk Tobiáš Cingeľ. Stále velkou novinkou, kterou Alltide přivedlo na svět na konci července, je jejich nové album Fialová. Pět písní má dohromady osmnáct minut a každá píseň v sobě nese jinou atmosféru podle toho, v jakém období ji tvořili, jak sami autoři sdělují.

Indie kapela Alltide získala v rámci ankety Signály Awards 2021 druhé místo v kategorii Video roku.

jedno•tu

Třetí místo v anketě Signály Awards 2021 v kategorii Video roku patří uměleckému uskupení jedno•tu. Tyto umělce pojí společná vize přinést do křesťanské tvorby jednotu. Členové z jedno•tu nejsou z jednoho města, ani z jednoho společenství. Lidé, kteří jsou součástí tohoto projektu, jsou z různých měst, míst a společenství. Jejich cílem je spojit různé individuální talenty a vyzdvihnout to, co je v nich skryto. Za projektem stojí Daša Voskárová a Ľuboš Žabenský. Daša také stála za vydáním prvního CD, na kterém se podílela jak produkcí, tak i zpěvem, aranžemi, a celkovou tvorbou. Ľuboš stojí za vznikem celého designu projektu. Jeho ruka se podepsala na designu celého CD, loga i webu. 

Za vydáním nového CD stálo ale mnoho dalších lidí. Přesněji osmadvacet umělců ze Slovenska i z Čech. Celé CD je akustické a každý nástroj byl naživo nahraný, nikoliv dodělávaný postprodukcí. Na desce najdeme dvanáct písní ve slovenštině i angličtině, které si můžete poslechnout na všech dostupných streamovacích platformách. Nejposlouchanější písní je šepkáš mi a poď bližšie. Na Youtube se můžete kochat i zajímavými videoklipy, které jemně dolaďují samotnou hudbu.

ALIVE

Worshipovou kapelu ALIVE  tvoří pětice mladých žen a mužů, kteří sní o nové písni nad Českou republikou. Začátky kapely byly pouze dívčí, kdy se tři kamarádky rozhodly chválit Boha hudbou. Dnes působí především na Moravě, ale často zpívají na větších křesťanských akcích. Znát můžete jejich první píseň Bůh je láska, kterou složila hlavní zpěvačka Maruška. Poté přišli se skladbou Milovaný a jejich nejnovější je Miluji Tě

Worshipová kapela ALIVE. Zdroj: Facebook ALIVE

Benjamín Drápal

Jediný interpret z naší pětice, který svou hudbu tvoří sám, nikoliv v hudebním uskupení, je písničkář Benjamín Drápal. Píše velice emotivní, básnické a osobní písně, které doplňují krásně jemné videoklipy. Žánrově je řazen do populárního indie folku, ale jeho hudba stojí především na modlitbě a uctívání Boha. Mezi jeho nejposlouchanější skladby patří Vždyť mě znáš a Hodina/Minuta. Přesně k této písni se Benjamín vyjadřoval pro Křesťan dnes takto: „Jak vznikla si pamatuji přesně, byl jsem tehdy na Teen-Campu – letním táboře naší mládeže. Tou dobou jsem dost zápasil s blízkostí k Bohu, s tím, jak bych ji měl vnímat. Vlastně i ta píseň je pro mě trochu vyrovnání se s tím, že Bůh si prostě vymyslí sám, jak k nám bude mluvit, a že nějaké očekávání církve, nebo nějaké obecně uznávané způsoby, jak ho slyšet, jsou… Ač ne na škodu nám, tak jemu jsou jedno, on se podle nich neřídí, on k nám bude mluvit, jak se líbí jemu. No a ke mně tou dobou hrozně moc mluvil skrze básně. A to konkrétně skrze Edisona, od Nezvala.

Zdroje: 

https://hudba.zoznam.sk/spravy/05-09-2021-mlada-presovska-kapela-alltide-vydava-debutove-ep-fialova/

https://www.jednotu.com/

https://festivalunited.cz/ucinkujici/benjamin-drapal/

https://www.svetviry.cz/?s=tow+meot

https://www.krestandnes.cz/ben-drapal-buh-si-proste-vymysli-sam-jak-k-nam-bude-mluvit/